Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επενδύοντας σε νέα σοσιαλιστική ατζέντα

Η παρουσία του Νίκου Ανδρουλάκη στη Ρώμη, στο πλαίσιο του συνεδρίου των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (PES) που επιβεβαίωσε τη σοσιαλιστική υποψηφιότητα του Νίκολας Σμιτ για την προεδρία της Κομισιόν, είχε σημασία γιατί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, με τα νέα δεδομένα στον ΣΥΡΙΖΑ, έχει την ευκαιρία να παίξει χωρίς αντίπαλο τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι εντός της ευρωπαϊκής του οικογένειας – ως μοναδικός, δηλαδή, εκπρόσωπος της σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα.

Και παράλληλα, να διατηρήσει τις επαφές που «έχτισε» ο Ανδρουλάκης τα χρόνια που ο ίδιος πέρασε στο Στρασβούργο και τις Βρυξέλλες: στο περιθώριο των εργασιών, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε σύντομη συζήτηση με τους ηγέτες των σοσιαλιστών στην Πορτογαλία και την Ισπανία, Αντόνιο Κόστα και Πέδρο Σάντσεθ, αντίστοιχα, καθώς και με την επίτροπο Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων Ελίζα Φερέιρα.

Μέχρι τους ήχους του «Bella ciao», με το οποίο η πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος της Ιταλίας έκλεισε το συνέδριο, η κεντροαριστερή ελληνική αντιπροσωπεία είχε συνειδητοποιήσει τη μεγάλη αλλαγή που έχει φέρει στο στάτους του ΠΑΣΟΚ εντός του PES η αύξηση των ποσοστών του στις τελευταίες εθνικές εκλογές – με δεδομένο πως η ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία δεν περνάει τις καλύτερες μέρες της και η πρόγνωση για τις ευρωεκλογές του καλοκαιριού δεν είναι η καλύτερη, η επαναφορά του κόμματος εντός δικομματισμού, όπως προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις, δεν αφήνει αμφιβολία για το ποιος είναι ο συνομιλητής των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στην Ελλάδα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται – ειδικά αν ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσιζε να καταθέσει επίσημο αίτημα ένταξης, πράγμα που αυτή τη στιγμή δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα.

Στο μανιφέστο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών που υιοθετήθηκε από τους παρισταμένους περιέχονται πολιτικές για τη μείωση των ανισοτήτων, τη φορολογική δικαιοσύνη, την καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης, το μεταναστευτικό, τη ρύθμιση των ψηφιακών αλλαγών λόγω AI, ενώ γίνονται εκτεταμένες αναφορές στο αγροτικό.

Νέα ελπίδα

Στις δικές του δηλώσεις από τη Ρώμη, ο Ανδρουλάκης περιέγραψε ως κοινό αντίπαλο την άνοδο της Ακροδεξιάς στις περισσότερες χώρες της Γηραιάς Ηπείρου. «Στις ερχόμενες ευρωπαϊκές εκλογές, οι σοσιαλιστές έχουμε χρέος να προσφέρουμε μία νέα ελπίδα στους λαούς της Ευρώπης. Μία νέα ελπίδα απέναντι στη συντήρηση, τον λαϊκισμό και την Ακροδεξιά» ανέφερε, κάνοντας λόγο για περισσότερη αλληλεγγύη, κοινωνική δικαιοσύνη και ασφάλεια, βάζοντας στο κάδρο την ενιαία εξωτερική πολιτική, τα σταθερά χρηματοδοτικά εργαλεία και τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου.

«Και είμαι σίγουρος ότι στις ευρωπαϊκές εκλογές οι προοδευτικές δυνάμεις θα είναι πολύ ισχυρότερες απ’ ό,τι τα προηγούμενα χρόνια, για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες για μια πιο ισχυρή, δίκαιη και ανταγωνιστική Ευρώπη» επεσήμανε στην επίσημη δήλωσή του. Επιστρέφοντας από τη Ρώμη πίσω στην Αθήνα, ο Νίκος Ανδρουλάκης αναμένεται να συμμετάσχει στην αυριανή συζήτηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας για τη στάση του κόμματος για τα ιδιωτικά ΑΕΙ.

Related posts

Ιδού η Ρόδος

admin

Κυρώθηκε η ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία με 181 «ναι» και 119 «κατά»

admin

Μήνυμα Ερντογάν στις ΗΠΑ πριν φτάσει στην Αθήνα

admin

Συνδέει τις απελάσεις των 12 Ρώσων διπλωματών με την επίσκεψη Νούλαντ

admin

Ενας χρόνος ελληνοτουρκικής προσέγγισης

admin

«Η προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ δεν έχει ταβάνι»

admin

Κασσελάκης: Στηρίζουμε Γιώργο Ιωακειμίδη – Ερχονται εκπλήξεις

admin

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Πώς θα απαντήσει ο Μητσοτάκης εάν προκληθεί από τον Ερντογάν

admin

Αποχώρησε ο Πέτρος Κόκκαλης από την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ

admin