Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Εντός εβδομάδας η συνάντηση Πούτιν – Κιμ Γιονγκ Ουν και η Δύση ανησυχεί για το τι σχεδιάζουν

Οι ηγέτες της Βόρειας Κορέας και της Ρωσίας θα συναντηθούν αυτή την εβδομάδα, με την εμβάθυνση της στρατιωτικής, οικονομικής και γεωπολιτικής συνεργασίας να βρίσκεται στην επίσημη ατζέντα.

Πίσω από τις κλειστές πόρτες, ωστόσο, αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου και πολιτικοί αναλυτές πιστεύουν ότι οι συνομιλίες μεταξύ του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν και του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν θα επικεντρωθούν σε συμφωνίες όπλων και στρατιωτική συνεργασία που θα μπορούσαν ενδεχομένως να οδηγήσουν τη σχέση τους σε ένα πιο ανησυχητικό επίπεδο.

Πριν από την άφιξη του Κιμ στο Βλαδιβοστόκ τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, το αμερικανικό Πεντάγωνο ανέφερε ότι δεν έχει λεπτομέρειες σχετικά με το πού ακριβώς ή πότε θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Πούτιν και του Κιμ.

“Όσον αφορά τις λεπτομέρειες αυτής της συνάντησης και το τι θα συζητηθεί και πότε και πού, απλά δεν έχω καμία πληροφορία να δώσω”, δήλωσε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου ταξίαρχος Πατ Ράιντερ.

“Θα ήθελα απλώς να επαναλάβω και πάλι ότι παραμένουμε ανήσυχοι για το γεγονός ότι η Βόρεια Κορέα σκέφτεται να παράσχει κάθε είδους πυρομαχικά ή υλική υποστήριξη στη Ρωσία, για την υποστήριξη του πολέμου της κατά της Ουκρανίας”, πρόσθεσε.

Υπάρχουν ανησυχίες ότι η Πιονγκγιάνγκ ενδέχεται να παράσχει όπλα στη Ρωσία για τον πόλεμό της στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων εκατομμυρίων βλημάτων πυροβολικού, ρουκετών, αντιαρματικών πυραύλων και πυρομαχικών για μικρά όπλα. Υπάρχουν επίσης φόβοι σχετικά με το τι θα μπορούσε να προσφέρει η Μόσχα στην οικονομικά απομονωμένη και υπό βαριές κυρώσεις Βόρεια Κορέα σε αντάλλαγμα.

Ο Λευκός Οίκος ανέφερε τη Δευτέρα ότι οποιαδήποτε συμφωνία όπλων ή στρατιωτική υποστήριξη για τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία θα παραβίαζε άμεσα μια σειρά από ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και πρόσθεσε ότι είναι έτοιμος για επιβολή περαιτέρω κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας χωρίς δισταγμό.

Ανταλλαγή πυρηνικών πληροφοριών;

Οποιαδήποτε συμφωνία μεταξύ των δύο δυνάμεων αναμένεται να υπερβεί τον οπλισμό, με τους εμπειρογνώμονες να σημειώνουν ότι αυτή η διμερής σχέση θα μπορούσε να ωθήσει τη Ρωσία να μοιραστεί με την Πιονγκγιάνγκ προηγμένη στρατιωτική τεχνολογία και πληροφορίες – κάτι που θα μπορούσε να της επιτρέψει να προωθήσει το πυρηνικό πρόγραμμα και την κατασκευή όπλων μαζικής καταστροφής.

Στη Βόρεια Κορέα έχουν επιβληθεί πολλές κυρώσεις λόγω της απαγορευμένης ανάπτυξης και δοκιμής πυραύλων και πυρηνικών όπλων τα τελευταία χρόνια. Το γεγονός ότι η Ρωσία θα μπορούσε δυνητικά να μοιραστεί τέτοιες πληροφορίες με μια χώρα όπως η Βόρεια Κορέα – και να συμπεριφερθεί η ίδια με παρόμοιο τρόπο απειλώντας την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια – θα πρέπει να ανησυχήσει τη Δύση, λένε οι ειδικοί.

“Δεν πρέπει να μας αφήνει αδιάφορους” αυτή η συνάντηση, δήλωσε στο CNBC ο Έντουαρντ Χάουελ, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και ειδικός στην εσωτερική και εξωτερική πολιτική της Βόρειας Κορέας.

“Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στο παρελθόν, η Βόρεια Κορέα συμμετείχε ενεργά στη μυστική διάδοση τεχνολογίας που σχετίζεται με πυρηνικά όπλα με το Πακιστάν, τη Συρία και τη Λιβύη”, πρόσθεσε.

Επιπλέον, δήλωσε ο Χάουελ, τέτοιες ενέργειες της Ρωσίας και της Βόρειας Κορέας θα δυσκόλευαν τους διεθνείς οργανισμούς να ενθαρρύνουν την εκ νέου συμμόρφωση με τη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων, από την οποία η Βόρεια Κορέα αποσύρθηκε το 2003.

“Αν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταστεί ανίκανο να περιορίσει τις πυρηνικές φιλοδοξίες της Πιονγκγιάνγκ, τότε η πιθανότητα η Βόρεια Κορέα να ξεφύγει ατιμώρητη με μια έβδομη πυρηνική δοκιμή στο μέλλον γίνεται όλο και μεγαλύτερη”, πρόσθεσε.

Από την πλευρά τους, η Ρωσία και η Βόρεια Κορέα έχουν αμφότερες αρνηθεί τους ισχυρισμούς περί εμπορίας όπλων.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους το πρωί της Τρίτης ότι οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν σε “θέματα διμερούς συνεργασίας”, καθώς και σε “ευαίσθητους τομείς”, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ερωτηθείς για την προειδοποίηση του Λευκού Οίκου προς τη Βόρεια Κορέα σχετικά με την πιθανή πώληση όπλων στη Ρωσία, ο Πεσκόφ δήλωσε ότι η Μόσχα και η Πιονγκγιάνγκ αδιαφορούν για τις δηλώσεις των ΗΠΑ.

“Τα συμφέροντα των δύο χωρών μας είναι σημαντικά για εμάς και όχι οι προειδοποιήσεις της Ουάσινγκτον. Θα επικεντρωθούμε στα συμφέροντα των δύο χωρών μας”, είπε, προσθέτοντας ότι η Ρωσία είναι επίσης έτοιμη να συζητήσει “θέματα που σχετίζονται με τις κυρώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ”, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Μια πρόκληση για τη Δύση

Η επίσκεψη του Κιμ στο Βλαδιβοστόκ, όπου πραγματοποιείται αυτή την εβδομάδα το Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ, είναι ασυνήθιστη για τον απομονωμένο ηγέτη. Είναι μόλις η δεύτερη επίσκεψή του στη Ρωσία και πιστεύεται ότι δεν έχει φύγει από τη Βόρεια Κορέα μετά την πανδημία του κορονοϊού.

Το ταξίδι του Κιμ στο Βλαδιβοστόκ έγινε με το τεθωρακισμένο τρένο του, μετέδωσαν τα νοτιοκορεατικά μέσα ενημέρωσης.

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου προειδοποίησαν ότι οι διαπραγματεύσεις για τα όπλα μεταξύ των χωρών “προχωρούσαν ενεργά” πριν από τη συνάντηση, ωστόσο η Βόρεια Κορέα και η Μόσχα αρνήθηκαν τους ισχυρισμούς αυτούς.

Οι δυτικοί σύμμαχοι – και ιδιαίτερα η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα, που βρίσκονται τακτικά αντιμέτωπες με τον απρόβλεπτο χαρακτήρα της Βόρειας Κορέας, με τις πυραυλικές δοκιμές της – αναφέρουν ότι παρακολουθούν στενά τη σύνοδο κορυφής μεταξύ Κιμ και Πούτιν.

“Παρακολουθούμε την κατάσταση με ανησυχία, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας να οδηγήσει σε παραβίαση των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που απαγορεύουν κάθε προμήθεια όπλων και συναφών υλικών από τη Βόρεια Κορέα, καθώς και τις πιθανές επιπτώσεις στην επιθετικότητα της Ρωσίας στην Ουκρανία”, σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Ιαπωνίας σε ενημέρωση Τύπου την Τρίτη.

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας ανέφερε ότι, “λαμβάνοντας υπόψη ότι ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν συνοδεύεται από πολλούς στρατιωτικούς αξιωματικούς, παρακολουθούμε στενά αν θα υπάρξει διαπραγμάτευση μεταξύ της Βόρειας Κορέας και της Ρωσίας σχετικά με το εμπόριο όπλων και τη μεταφορά τεχνολογίας”.

Περιγράφοντας τη σύνοδο κορυφής μεταξύ Κιμ και Πούτιν ως “μόνο την κορυφή ενός επικίνδυνου παγόβουνου”, οι αναλυτές της Teneo Intelligence Victor Cha και Andrius Tursa σημείωσαν ότι “οι δεσμοί μεταξύ των δύο φαίνεται να ενισχύθηκαν γρήγορα τους τελευταίους δύο μήνες” με την πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού στην Πιονγκγιάνγκ.

“Βραχυπρόθεσμα, μια σημαντική ανησυχία είναι αν η συνεργασία θα επεκταθεί στην προμήθεια νέας τεχνολογίας βαλλιστικών πυραύλων στη Βόρεια Κορέα, κάτι που το καθεστώς του Κιμ επιθυμεί ακόμη περισσότερο από τις εισαγωγές τροφίμων για τους πολίτες του”, ανέφεραν οι αναλυτές.

“Η πορεία αυτής της συνεργασίας υποδηλώνει ότι η Μόσχα ενδέχεται να συνεχίσει να βοηθά την Πιονγκγιάνγκ να ενισχύσει το πυραυλικό της οπλοστάσιο”, ανέφεραν, προσθέτοντας ότι μια άμεση ανησυχία είναι αν η Ρωσία θα παρέχει πυραυλικές τεχνολογίες με αντάλλαγμα περισσότερα βορειοκορεατικά όπλα μακροπρόθεσμα.

Οποιαδήποτε “επιθετική στρατιωτική εξέλιξη θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια κρίση στην κορεατική χερσόνησο”, πρόσθεσαν οι αναλυτές, και να κάνει “τη ζωή δύσκολη για τις ΗΠΑ και τους εταίρους τους, οι οποίοι έχουν λίγα αποτελεσματικά εργαλεία για να ανταποκριθούν”.

Στα τέλη Αυγούστου, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Τζον Κίρμπι δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είχαν στοιχεία ότι η Βόρεια Κορέα είχε παράσχει ρουκέτες και πυροβολικό στη ρωσική μισθοφορική ομάδα Wagner “πριν από μήνες”, προσθέτοντας ότι η Μόσχα συνέχισε να ζητά περισσότερα πυρομαχικά.

Related posts

Συνολικά 50 ενόπλους της Χαμάς σκότωσε μέσα στο νοσοκομείο Αλ Σίφα ο ισραηλινός στρατός

admin

Νίγηρας: Τελευταίες ώρες πριν από μια ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση – Λήγει το τελεσίγραφο της ECOWAS

admin

Βαγδάτη και Ουάσινγκτον σε συνομιλίες για τον καθορισμό χρονοδιαγράμματος για τη σταδιακή αποχώρηση του συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ

admin

Gazprom Neft: Πτώση 17,7% στα κέρδη στο εννεάμηνο

admin

Πέντε Αφγανές που απειλούνται από τους Ταλιμπάν απομακρύνθηκαν και αναμένονται σήμερα στη Γαλλία

admin

ΗΠΑ: Το υπουργείο Εμπορίου επεκτείνει την μαύρη λίστα των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας

admin

QatarEnergy: Θα επεκτείνει περαιτέρω την παραγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Βόρειο Πεδίο

admin

Bloomberg: Η Βρετανία θα πέσει σε ύφεση αν τα επιτόκια φτάσουν το 6%

admin

Η Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στην υπό ισραηλινή κατοχή περιοχή των Αγροκτημάτων Σεμπάα

admin