Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός στο Μαρόκο: Οι νεκροί πλησιάζουν τους 3.000 – Οι διασώστες προσεγγίζουν κι άλλες πόλεις

Της Εύης Σιμοπούλου

Τα κρατικά σωστικά συνεργεία άρχισαν να φτάνουν σε ορισμένα κατεστραμμένα ορεινά χωριά στο Μαρόκο τη Δευτέρα, ωστόσο πολλοί άλλοι οικισμοί περίμεναν απεγνωσμένα βοήθεια, τρεις ημέρες μετά τον ισχυρότερο σεισμό που έχει σημειωθεί στην περιοχή εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα. Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε αργά το βράδυ της Δευτέρας (12/09) ότι ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε σε 2.862, ενώ 2.562 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Στην πόλη Amizmiz, στους πρόποδες του Όρους Άτλαντα, στην επαρχία Al Haouz, στους δρόμους κυκλοφορούσαν περισσότερα ασθενοφόρα και ένστολο προσωπικό έκτακτης ανάγκης από ότι την Κυριακή, ενώ περισσότεροι επιζώντες φάνηκε να βρίσκουν καταφύγιο σε δομές για την παροχή βοήθειας από την καταστροφή και όχι σε αυτοσχέδιες κατασκευές.

Ο Ερυθρός Σταυρός απευθύνει έκκληση για περισσότερα από 110 εκατ. δολάρια για να βοηθήσει το Μαρόκο

Ο Ερυθρός Σταυρός απηύθυνε έκκληση για περισσότερα από 110 εκατ. δολάρια για την παροχή βοήθειας που χρειάζεται απεγνωσμένα το Μαρόκο.

“Ζητάμε 100 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα (112 εκατ. δολάρια) για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις πιο επείγουσες ανάγκες αυτή τη στιγμή, οι οποίες περιλαμβάνουν την περίθαλψη, την ύδρευση, την υγιεινή και την απολύμανση, τα είδη έκτακτης ανάγκης για τη στέγαση και τις στοιχειώδης βασικές ανάγκες”, δήλωσε στους δημοσιογράφους στη Γενεύη η Καρολίν Χολτ, παγκόσμια διευθύντρια επιχειρήσεων της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου.

Οι άνθρωποι σχηματίζουν ουρά για να δώσουν αίμα

Στο Μαρακές, πολλοί άνθρωποι έχουν σπεύσει στα νοσοκομεία για να δώσουν αίμα για τους τραυματίες του σεισμού.

“Ο κόσμος έχει σχηματίσει ουρά έξω, έρχεται εδώ για να δώσει ό,τι είναι απαραίτητο για τους τραυματίες, για τα θύματα αλλά και για εκείνους που αναμένεται να έρθουν ακόμη”, δήλωσε η Stefanie Dekker του Al Jazeera.

Η περιοχή που έχει πληγεί περισσότερο βρίσκεται στα βουνά του Άτλαντα, περίπου 70 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Μαρακές. Πολλά από τα χωριά εκεί δεν διαθέτουν δρόμους που να τα συνδέουν με τις αστικές περιοχές.

“Το αίμα είναι σημαντικό για να βοηθηθούν τα νοσοκομεία αλλά και για να μεταφερθεί σε περιοχές όπου ακόμα ψάχνουν για επιζώντες κάτω από τα χαλάσματα”, δήλωσε η Dekker. “Φυσικά, ο χρόνος είναι πολύ σημαντικός μετά από έναν σεισμό για να μπορέσουμε να προσεγγίσουμε τυχόν επιζώντες”.

Η Αλγερία διαθέτει τρία αεροσκάφη βοήθειας στο Μαρόκο, εν αναμονή της έγκρισής του

Η Αλγερία διέθεσε τρία αεροσκάφη για τη μεταφορά μονάδας διάσωσης 93 ατόμων καθώς και ανθρωπιστικής βοήθειας στο Μαρόκο, αναμένοντας το πράσινο φως από το Ραμπάτ, ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Αλγερίας.

“Αφού ο υπουργός Δικαιοσύνης του Μαρόκου ανακοίνωσε την αποδοχή της αλγερινής βοήθειας, οι αλγερινές αρχές διέταξαν τη διάθεση τριών αεροσκαφών για να κατευθυνθούν προς το Μαρόκο”, πρόσθεσε.

UNICEF: 100.000 παιδιά που επλήγησαν από τον σεισμό

Περίπου 100.000 παιδιά έχουν πληγεί από τον ισχυρό σεισμό που έπληξε το Μαρόκο την περασμένη Παρασκευή, ανακοίνωσε η UNICEF (η υπηρεσία του ΟΗΕ για τα παιδιά).

“Ενώ η UNICEF δεν γνωρίζει ακόμη τον ακριβή αριθμό των παιδιών που σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν, οι τελευταίες εκτιμήσεις από το 2022 δείχνουν ότι τα παιδιά αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τρίτο του πληθυσμού στο Μαρόκο”, ανέφερε η υπηρεσία σε ανακοίνωσή της.

Related posts

ΗΠΑ: Η αμερικανική Γερουσία δεν πιέζεται να εξετάσει το κείμενο που απειλεί το TikTok με απαγόρευση

admin

Ιαπωνία: Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι είναι αντισυνταγματικό να μην επιτρέπεται ο γάμος ομόφυλων

admin

Η Ουκρανία αναμένει να λάβει φέτος οικονομική στήριξη ύψους 11,8 δισ. δολαρίων από τις ΗΠΑ

admin

Γάζα: Τα χρήματα των εύπορων Παλαιστινίων δεν έχουν καμία αξία

admin

Ζεύγος Γάλλων σχεδίαζε να “θυσιάσει” το 5χρονο παιδί του επειδή ήταν “δαιμονισμένο”

admin

ΗΠΑ: Η Κίνα ενισχύει το πυρηνικό της οπλοστάσιο με ταχύτατο ρυθμό

admin

Σε χαμηλό 7μήνου το οικονομικό κλίμα στη Γερμανία τον Ιούλιο

admin

Το Ισραήλ αναστέλλει τις εξαγωγές από τη Λωρίδα της Γάζας επικαλούμενο απόπειρα λαθραίας μεταφοράς εκρηκτικών

admin

Η Ουάσινγκτον καταδικάζει το κάψιμο του Κορανίου στη Σουηδία

admin