Image default
ΚΟΣΜΟΣ

QatarEnergy: Θα επεκτείνει περαιτέρω την παραγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Βόρειο Πεδίο

Ο επικεφαλής της QatarEnergy, Σάαντ αλ Καάμπι, ανακοίνωσε την Κυριακή μια νέα επέκταση της παραγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου που θα προσθέσει επιπλέον 16 εκατομμύρια τόνους ετησίως (mtpa) στα υφιστάμενα σχέδια επέκτασης, ανεβάζοντας τη συνολική δυναμικότητα σε 142 mtpa.

Με αυτή την πρόσθετη ώθηση, η συνολική επέκταση του Βόρειου Πεδίου από 77 εκατ. τόνους ετησίως σήμερα σε 142 εκατ. τόνους ετησίως έως το 2030 αντιπροσωπεύει αύξηση της παραγωγής κατά 85%, δήλωσε ο Καάμπι σε συνέντευξη Τύπου στη Ντόχα.

Το Κατάρ συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων εξαγωγέων υγροποιημένου φυσικού αερίου παγκοσμίως, του οποίου ο ανταγωνισμός έχει αυξηθεί μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Η κρατική QatarEnergy έχει ήδη υπογράψει μια σειρά από συμφωνίες προμήθειας με Ευρωπαίους και Ασιάτες εταίρους στο τεράστιο έργο επέκτασης του Βόρειου Πεδίου, το οποίο αναμενόταν – πριν από την ανακοίνωση της Κυριακής – να παράγει 126 εκατομμύρια mtpa υγροποιημένου φυσικού αερίου ετησίως έως το 2027, από τα 77 mtpa που είναι σήμερα.

Οι ερευνητικές δραστηριότητες στα δυτικά του Βόρειου Πεδίου ώθησαν την εταιρεία στην απόφαση να επεκταθεί περαιτέρω.

Τον Δεκέμβριο, ο Καάμπι δήλωσε στο Reuters ότι η QatarEnergy έκανε γεωτρήσεις για να αξιολογήσει τις δυνατότητες επέκτασης πέραν των φάσεων του Βόρειου Πεδίου Ανατολικά και του Βόρειου Πεδίου Νότια.

Αυτή η τελευταία επέκταση θα απαιτήσει την κατασκευή δύο σειρών LNG, εκτός από τις έξι που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη στο πλαίσιο των προηγούμενων επεκτάσεων με την ονομασία “Βόρειο Πεδίο Ανατολικά” και “Βόρειο Πεδίο Νότια”.

Το Βόρειο Πεδίο αποτελεί μέρος του μεγαλύτερου κοιτάσματος φυσικού αερίου στον κόσμο, που το Κατάρ μοιράζεται με το Ιράν, το οποίο ονομάζει το μερίδιό του South Pars.

Related posts

Γαλλία – Υπ. Οικονομικών Λεμέρ: Η TotalEnergies θα διατηρήσει το πλαφόν στις γαλλικές τιμές καυσίμων για το 2024

admin

Ουγγαρία: Η πρόεδρος Καταλίν Νόβακ παραιτείται μετά την κατακραυγή για την απονομή χάριτος σε κατάδικο για υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών

admin

Ρωσία: Υπάρχει απειλή, είναι ξεκάθαρο, λέει το Κρεμλίνο μετά την τελευταία επίθεση με drone

admin

Μεξικό: Τουλάχιστον 18 νεκροί από ανατροπή λεωφορείου που μετέφερε μετανάστες

admin

Η ΕΕ σχεδιάζει να αγοράσει 12 νέα πυροσβεστικά αεροσκάφη

admin

Ρωσία: Μη ρεαλιστικό το σενάριο να εμπλακούμε σε ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τους όρους της Ουκρανίας το 2024

admin

Πούτιν: “Αγενές το σχόλιο του Μπάιντεν προς το πρόσωπό μου”

admin

Τουρκία: Ο υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκιουρέλ συναντήθηκε με τον Βρετανό ομόλογό του

admin

Ρωσία: Οι απειλές που προέρχονται από το ΝΑΤΟ αυξάνονται

admin