Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελεγχόμενες απώλειες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με στόχο τον θετικό Μάρτιο

Σε ήπια πτωτικό έδαφος ξεκίνησε για το

ελληνικό χρηματιστήριο

η τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου και του α’ τριμήνου, η οποία προβλέπεται ότι θα είναι χαμηλών τόνων λόγω των εορτασμών για το Πάσχα των Καθολικών, που επηρεάζει ήδη την ένταση των συναλλαγών σε Ευρώπη και ΗΠΑ.


Στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης της Τρίτης (26/3), ο

Γενικός Δείκτης

υποχωρεί κατά 0,08% στις 1.423,95 μονάδες, με το υψηλό ημέρας να εντοπίζεται στις 1.427,90 μονάδες. Χαμηλό ημέρας αποτελούν οι 1.422,73 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώνεται στα 13,694 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3,57 εκατ. ευρώ αφορούν σε προσυμφωνημένες πράξεις (πακέτα).





Οι πληροφορίες για εξαγορές και συγχωνεύσεις παραμένουν στο προσκήνιο και συντηρούν το ανοδικό μομέντουμ, καθώς και τη διάθεση των επενδυτών για επιλεκτικές τοποθετήσεις. Παράλληλα, τα αποτελέσματα που ανακοινώνονται ικανοποιούν ακόμη και τις πιο απαιτητικές προβλέψεις, υποστηρίζοντας τις τρέχουσες αποτιμήσεις των μετοχών, ενώ και οι μερισματικές διανομές είναι βελτιωμένες. Σύμφωνα με αναλυτές, οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων είναι εξαιρετικές μέχρι σήμερα και βρίσκονται κοντά στα επίπεδα του 2022, που ήταν χρονιά ρεκόρ.





Βασικός στόχος της τρέχουσας «συρρικνωμένης» εβδομάδας (το Χ.Α. έμεινε κλειστό χθες και δε θα ανοίξει την ερχόμενη Παρασκευή) είναι η διατήρηση του θετικού προσήμου τον Μάρτιο, που αποτελεί παραδοσιακά έναν μήνα ρευστοποιήσεων και αναδιάρθρωσης χαρτοφυλακίων. Επιπλέον, οι επενδυτές θέλουν να παίξουν «άμυνα» όσο πλησιάζουμε στο τέλος του α’ τριμήνου, στο πλαίσιο του καθιερωμένου window dressing (ωραιοποίηση) που λαμβάνει χώρα στη λήξη μεγάλων χρονικών περιόδων.






Η εικόνα στο ταμπλό


Απώλειες 0,24% καταγράφει ο τραπεζικός δείκτης, ο οποίος διαπραγματεύεται στις 1.214,68 μονάδες. Η Alpha Bank υποχωρεί κατά -0,81% στο 1,711 ευρώ και ακολουθούν η Eurobank (-0,67% στο 1,79 ευρώ) και η Πειραιώς (-0,62% στα 3,876 ευρώ). Αντίθετα, η Εθνική ενισχύεται κατά 0,93% στα 7,396 ευρώ.





Ο FTSE 25 (δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης) κινείται πτωτικά κατά 0,04% στις 3.432,86 μονάδες και ο Mid Cap (μεσαίας κεφαλαιοποίησης) κινείται χαμηλότερα κατά 0,21% στις 2.401,53 μονάδες. Στον Large Cap, σημαντική άνοδο καταγράφουν η Σαράντης ( 4,55% στα 11,5 ευρώ) και η Ελλάκτωρ ( 2,62% στα 2,55 ευρώ).





Με κέρδη άνω του 1% ακολουθούν η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, που «αναρριχάται» στις παρυφές των 18 ευρώ, αλλά και η Autohellas. Απώλειες άνω του 1% σημειώνουν η Quest Συμμετοχών και η Viohalco. Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, ενισχύεται σημαντικά η Austriacard Holdings, ενώ έντονα πτωτικές τάσεις παρουσιάζουν ο ΟΛΠ, η Τεχνική Ολυμπιακή, η Intralot, η Fourlis και η Intracom Holdings.










Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς διαμορφώνεται στα 97,95 δισ. ευρώ, ενώ στο ταμπλό 43 μετοχές υποχωρούν, 37 ενισχύονται και 12 παραμένουν χωρίς μεταβολή.






Ειδήσεις σήμερα:





Από την άνοδο στην πτώση: Πώς πήρε ο Παπαλέκας τη βίλα Βωβού στο Ψυχικό





Η κυβέρνηση δεν μετατρέπει τη μομφή σε ψήφο εμπιστοσύνης – Ξεκινά σήμερα η συζήτηση





«Βράζει» από οργή η Μόσχα για το μακελειό – Τα άγρια βασανιστήρια στους συλληφθέντες και τα επόμενα βήματα του Πούτιν

Related posts

Οnline αγορές: Καθοριστικές οι φωτογραφίες των προϊόντων από πελάτες

admin

Σβήσιμο οφειλών προς τους Δήμους και μικρότερος χρόνος παραγραφής

admin

Ηλεκτρονικές πληρωμές: Τι αλλάζει από την Παρασκευή – Πώς ωφελούνται οι καταναλωτές

admin

Τέλος επιτηδεύματος: Ποιες επιχειρήσεις θα γλιτώσουν ως και 1.000 ευρώ

admin

Τουρισμός για Όλους: Έρχεται νέο voucher χειμερινών διακοπών αξίας 150 ευρώ

admin

Τέλος στο μποτιλιάρισμα και τη ρύπανση: Η επανάσταση των αερο-ταξί ξεκινά σε Νέα Υόρκη και Παρίσι

admin

Η Eurobank δίνει μεγάλες αυξήσεις στους υπαλλήλους – Ποιους αφορά και πώς θα τις λάβουν

admin

Πληρωμές: Νωρίτερα τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ, στην ώρα τους οι συντάξεις Αυγούστου

admin

Ελβετική αριθμητική: Ενώ αυξάνει τα «παγωμένα» ρωσικά κεφάλαια αυτά μειώνονται

admin