Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εθνική Τράπεζα: Μεγάλη η επιτυχία της έκδοσης – Ξεπέρασε τις 4 και αγγίζει τις 5 φορές η κάλυψη

Ενδιαφέρον άνευ προηγουμένου για την έκδοση της

Εθνικής

αναφορικά με τη διάθεση ποσοστού 20% 2% των μετοχών που κατέχει στην τράπεζα το

Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

, το οποίο βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στην αποεπένδυση από την ΕΤΕ. Ενδεικτικό είναι ότι το βιβλίο του ενός δισ. που ζητούν οι ανάδοχοι

καλύφθηκε το πρώτο εικοσάλεπτο

, ενώ γρήγορα η ζήτηση ξεπέρασε τα

4 δισ. ευρώ

, σημειώνοντας υπερκάλυψη της έκδοση κατά τέσσερις φορές, ενώ προσεγγίζει τις 5!.

Όπως έχει γράψει το --, η διαδικασία «τρέχει» παράλληλα, τόσο στην Ελλάδα μέσω δημόσιας προσφοράς, όσο και στο εξωτερικό μέσω accelerated book building, ενώ, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, αυτή θα έχει ολοκληρωθεί το απόγευμα της 16ης Νοεμβρίου.

Ειδικότερα, σε σύνολο 914.715.153 κοινών μετοχών το ΤΧΣ θα διαθέσει έως 182.943.031 εξ αυτών, ήτοι ποσοστό 20%, οι οποίες θα κατανεμηθούν ως εξής:

i) 15% που αντιστοιχεί σε 27.441.455 μετοχές σε ιδιώτες ή ειδικούς επενδυτές που θα συμμετάσχουν στην ελληνική δημόσια προσφορά και

ii) 85% που αντιστοιχεί σε 155.501.576 μετοχές σε επενδυτές που θα συμμετάσχουν στη διεθνή προσφορά. Για τη δημόσια προσφορά στο εξωτερικό ενδιαφέρον υπάρχει από μεγάλα funds και family offices.

Με το που άνοιξε το βιβλίο έγινε ολοφάνερο ότι το ενδιαφέρον, τόσο των Ελλήνων, όσο και των διεθνών επενδυτών, είναι έντονο για τις μετοχές της Εθνικής Τράπεζας που διαθέτει προς πώληση το ΤΧΣ, ενώ αγορά προεξοφλούσε κάλυψη του βιβλίου και από την πρώτη ημέρα της διάθεσης όπως και έγινε. Η τιμή της μετοχής της Εθνικής έκλεισε τη Δευτέρα (13/11) στα 5,482 ευρώ και προμηνύεται ότι η τιμή διάθεσης θα διαμορφωθεί στα ανώτατα επίπεδα.

Υποστηρικτικά προς αυτή την κατεύθυνση λειτουργούν και οι οικονομικές επιδόσεις της τράπεζας. Όπως είχε γράψει το --, άλλωστε, το 9μηνο του 2023 την βρήκε με πλεονάζουσα ρευστότητα, ύψους 7,4 δισ. ευρώ, μέρος της οποίας θα αξιοποιηθεί ως επιβράβευση προς τους μετόχους, ενώ εντυπωσιακά ήταν τα αποτελέσματα της τράπεζας στο σκέλος, τόσο των «κόκκινων» δανείων (σ.σ. κατάφερε να πιάσει δύο χρόνια νωρίτερα τον στόχο για δείκτη NPE 3,6%), όσο και της πιστωτικής επέκτασης, σημειώνοντας αύξηση κατά 5% σε ετήσια βάση.

- --.gr

Ειδήσεις σήμερα:Τρολάρουν τον Τζεφ Μπέζος και τη Λόρεν Σάντσεζ για τη φωτογράφησή τους στη VogueΑποκαλυπτήρια για το νομοσχέδιο κατά της φοροδιαφυγής: Οι αλλαγές για μετρητά, Airbnb, ελεύθερους επαγγελματίεςΒίντεο: Ο εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων μπαίνει σε τούνελ της Χαμάς και βγαίνει σε… παιδιατρικό νοσοκομείο της Γάζας

Related posts

Φορολογικές δηλώσεις: Πότε λήγει η προθεσμία – Τι θα γίνει με τους συμψηφισμούς

admin

Πόλεμος στην Ουκρανία: Έρχεται το 12ο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ στη Ρωσία – Τι θα περιλαμβάνει

admin

ΑΑΔΕ: Τέλος χρόνου για τους μεγαλοοφειλέτες – Στη δημοσιότητα αναμένεται να δοθούν σήμερα τα ονόματα

admin

Φόρος μεταβίβασης ακινήτου: Ο οδηγός για την ηλεκτρονική δήλωση

admin

Πως η αναλογική φορολογία θα βελτιώσει την υγεία μας

admin

Υπουργείο Ανάπτυξης: Πρόστιμα 206,5 χιλιάδων ευρώ σε εταιρείες για διακίνηση 15,6 τόνων παράνομων υδροφθορανθράκων

admin

Με δυναμική ανάκαμψη ξεκίνησε η εβδομάδα στη Wall Street

admin

ΕΝΦΙΑ: Μειωμένος έως 40% για 5 εκατ. ιδιοκτήτες – Πώς θα εκδώσετε τα εκκαθαριστικά

admin

ΣτΕ: «Παγώνουν» οι οικοδομικές εργασίες στη Μύκονο από Απρίλιο έως Οκτώβριο κάθε έτους

admin