Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΕ: Πλαφόν στα 10.000 ευρώ τίθεται για πληρωμές σε μετρητά

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη συμφώνησαν σήμερα να περιορίσουν στα

10.000 ευρώ τις πληρωμές σε μετρητά

 στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο μιας νομοθεσίας κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.


Ορισμένες χώρες όπως η Γαλλία, έχουν ήδη επιβάλει αυστηρότερους κανόνες για το ύψος των πληρωμών σε μετρητά. Ωστόσο, σε άλλα κράτη μέλη, όπως η Αυστρία ή η Γερμανία, οι πληρωμές σε μετρητά παραμένουν μέχρι σήμερα χωρίς όριο.





Η διάταξη αποτελεί τμήμα μιας νομοθεσίας που αποσκοπεί επίσης στην καλύτερη καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, που συμφωνήθηκε μετά από δυόμισι χρόνια διαπραγματεύσεων και η οποία θα τεθεί σε ισχύ φέτος.





Στόχος είναι η προσέγγιση πολύ διαφορετικών υφιστάμενων κανονισμών στις 27 χώρες της ΕΕ για να εντοπιστούν και τον περιοριστούν οι ύποπτες συναλλαγές.


Αυτή η συμφωνία «θα διασφαλίσει ότι οι απατεώνες, το οργανωμένο έγκλημα και οι τρομοκράτες δεν θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να νομιμοποιούν τα κέρδη τους μέσω του χρηματοπιστωτικού συστήματος», δήλωσε ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών, Βίνσεντ Βαν Πέτεγκεμ, του οποίου η χώρα ασκεί για το πρώτο εξάμηνο του έτους την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.





Η νέα νομοθεσία εναρμονίζει επίσης και αυστηροποιεί τους κανόνες κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας που επιβάλλονται ιδίως σε τράπεζες, κτηματομεσιτικά γραφεία και καζίνο. Αυτοί οι φορείς θα πρέπει να είναι σε θέση να αναγνωρίζουν τους πελάτες τους ή ιδιοκτήτες περιουσιακών στοιχείων πίσω από αδιαφανείς χρηματοοικονομικές συναλλαγές.





Η εφαρμογή αυτών των κανόνων θα επεκταθεί στον τομέα κρυπτοπεριουσιακών στοιχείων, προκειμένου να διασφαλιστεί η ιχνηλασιμότητα και σε αυτόν τον τομέα.


Οι κανόνες θα αφορούν επίσης το εμπόριο προϊόντων πολυτελείας όπως πολύτιμα μέταλλα, κοσμήματα, ρολόγια, καθώς και υπερπολυτελών αυτοκινήτων, ιδιωτικών τζετ ή σκαφών αναψυχής.





Τέλος, οι

επαγγελματικοί ποδοσφαιρικοί σύλλογοι και οι ατζέντηδες

θα υπόκεινται επίσης σε ενισχυμένους κανονισμούς, αλλά στο τέλος μιας μεταβατικής περιόδου πέντε ετών μετά την έναρξη ισχύος της νομοθεσίας, επομένως από το 2029.





Related posts

Ιδιωτική ασφάλιση από φυσικές καταστροφές: Τι περιλαμβάνει το νέο νομοσχέδιο

admin

Κατώτατος μισθός: Στα 780 ευρώ από την 1η Απριλίου – Μητσοτάκης: Γενναία αύξηση

admin

Κτηματολόγιο: Παράταση μέχρι 6 Νοεμβρίου για την ανάρτηση στοιχείων στην Ημαθία

admin

Ο Μπάιντεν κατηγορεί τους Ρεπουμπλικανούς ότι κρατούν την οικονομία σε ομηρεία

admin

Αθηναϊκή Ζυθοποιία: Πολλαπλά τα οφέλη στην εφοδιαστική αλυσίδα από την επέκταση της αποθήκης στην Πάτρα

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: Νέα απόπειρα κατάκτησης του υψηλού 10ετίας

admin

Πετρέλαιο: Χαμηλότερη από πέρυσι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης

admin

Συντάξεις Φεβρουαρίου: Πότε πληρώνονται

admin

Γιατί οι «Big 4» επενδύουν στη δημιουργία εξειδικευμένων hubs στην επαρχία

admin