Image default
ΚΟΣΜΟΣ

ΕΕ: Ο Επίτροπος Γειτονίας και Διεύρυνσης, Όλιβερ Βάρχελι θα επισκεφθεί την Άγκυρα στις 6-7 Σεπτεμβρίου

Την πρώτη επίσημη επίσκεψη εκπροσώπου της ΕΕ στην Τουρκία, μετά τις προεδρικές εκλογές του Μαΐου, πραγματοποιεί ο Επίτροπος Γειτονίας και Διεύρυνσης, Όλιβερ Βάρχελι στις 6-7 Σεπτεμβρίου στην ‘Αγκυρα, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο Επίτροπος θα συναντηθεί με τον Υπουργό Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, τον Υπουργό Εμπορίου, Ομέρ Μπολάτ, τον Υπουργό Οικογένειας και Κοινωνικών Υπηρεσιών, Μαχινουρ Οζντεμίρ Γκοκτάς, τον Υπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ και τον Υπουργό Βιομηχανίας και Τεχνολογίας, Μεχμέτ Φατίχ Κακίρ.

Όπως υπενθυμίζει στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή, η επίσκεψη του Επιτρόπου Διεύρυνσης στην ‘Αγκυρα έρχεται σε συνέχεια των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον περασμένο Ιούνιο, στο οποίο οι ηγέτες της ΕΕ κάλεσαν τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ, και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλουν έκθεση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σχετικά με την κατάσταση των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, με βάση τα μέσα και τις επιλογές που εντόπισε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, και με στόχο να προχωρήσουν με στρατηγικό και μελλοντικό τρόπο. Αυτή η επίσκεψη πραγματοποιείται επίσης πριν από τη δημοσίευση της επόμενης έκθεσης προόδου της Τουρκίας για τη διεύρυνση, που αναμένεται τον Οκτώβριο.

Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι ενόψει της επίσκεψης, την 1η Σεπτεμβρίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέγραψε συμφωνία σύνδεσης με την Τουρκία που ανοίγει την πρόσβαση στο Πρόγραμμα Ψηφιακή Ευρώπη των 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο, μόλις τεθεί σε ισχύ, θα επιτρέψει σε επιχειρήσεις, δημόσιες διοικήσεις και άλλους επιλέξιμους οργανισμούς στη χώρα να συμμετέχουν σε έργα που αναπτύσσουν ψηφιακές τεχνολογίες. Με αυτή τη συμφωνία θα δημιουργηθούν και οι Κόμβοι Ψηφιακής Καινοτομίας στην Τουρκία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε επίσης οικονομική στήριξη, ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ, από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUSF) για την παροχή βοήθειας στην Τουρκία, μετά τις ζημιές που προκλήθηκαν από τους καταστροφικούς σεισμούς του Φεβρουαρίου 2023.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο Επίτροπος Βάρχελι θα υπογράψει σύμβαση 781 εκατομμυρίων ευρώ που παρέχει πόρους της ΕΕ για ένα δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας για τους πιο ευάλωτους πρόσφυγες, ως μέρος της πρόσθετης χρηματοδότησης 3 δισεκατομμυρίων ευρώ που δεσμεύτηκε η ΕΕ να συνεχίσει να υποστηρίζει τους πρόσφυγες στη χώρα.

ΠΗΓΗ: --ΜΠΕ

Related posts

Ζελένσκι προς τους Ρώσους: Η ψήφος στον Πούτιν είναι ψήφος σε έναν δολοφόνο

admin

ΟΟΣΑ: Σε τροχιά ανάκαμψης η παγκόσμια οικονομία, αλλά οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι

admin

ΗΠΑ: Η Β. Κορέα παρέδωσε “πάνω από 1.000 εμπορευματοκιβώτια” στρατιωτικού υλικού στη Ρωσία

admin

Αζερμπαϊτζάν: Αζέρος στρατιώτης σκοτώθηκε στα σύνορα με την Αρμενία

admin

Μεσανατολικό: Η Χαμάς παρέλαβε φάρμακα για τους ομήρους στη Λωρίδα της Γάζας

admin

Μπένι Γκαντζ: “Υποσχόμενες, πρώιμες ενδείξεις” για μια νέα συμφωνία για τους ομήρους

admin

Λαπίντ: Να σχηματιστεί κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης

admin

Η Βρετανία στέλνει και το HMS Richmond στην Ερυθρά Θάλασσα

admin

Σερβία: Ανακοινώθηκαν τα τελικά αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών

admin