Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δημήτρης Κοντομηνάς: Πώς τα μεγάλα «ασημικά» του κατέληξαν στο σφυρί (pics)

Κυριάρχησε στο επιχειρηματικό σκηνικό επί δεκαετίες, κερδίζοντας επάξια τον τίτλο του «μάγου των deals».

Σαν έμπειρος μετρ της σκακιστικής τέχνης ολοκλήρωνε το ένα «ματ» μετά το άλλο, με κάθε του κίνηση να προσελκύει τα φώτα της δημοσιότητας, αλλά και τον εύλογο θαυμασμό φίλων και αντιπάλων.

Στην πραγματικότητα ο Δημήτρης Κοντομηνάς δεν σταμάτησε να σκέφτεται την «επόμενη κίνηση» στη σκακιέρα του επιχειρείν, παρά μόνο όταν οι προσωπικές του δυνάμεις τον εγκατέλειψαν και η πολύμηνη περιπέτεια της υγείας του έφερε το μοιραίο τέλος.

Στην πολύχρονη διαδρομή του, ωστόσο, κατάφερε να χτίσει μια επιχειρηματική «αυτοκρατορία» με παρουσία από τις ασφάλειες και την ψυχαγωγία μέχρι τις τράπεζες και τον κλάδο της ιδιωτικής υγείας, και από τις αερομεταφορές, μέχρι τα προϊόντα τεχνολογίας και τα media.

Και μαζί μια αμύθητη προσωπική περιουσία. Όλα αυτά όμως έδειξαν να καταρρέουν σαν «χάρτινος πύργος» όταν εκείνος είχε αποσυρθεί από το προσκήνιο και ιδιαίτερα μετά τον θάνατό του, κάτω από το βάρος των χρεών που είχαν δημιουργηθεί κατά το παρελθόν.

Η «εξαύλωση» του οικοδομήματος

Πέρα από τα πωλητήρια που πρόλαβε ο ίδιος να βάλει σε ορισμένα «ασημικά» της περιουσίας του, όπως η θρυλική θαλαμηγός του Quintessa που πωλήθηκε έναντι 7,5 εκατ. ευρώ ή το διαμέρισμα των 275 τ.μ. στη Ν. Υόρκη που άλλαξε χέρια με τίμημα 18,7 εκατ. ευρώ, ακόμη και οι επιχειρηματικές συμφωνίες, όπως η πώληση του τηλεοπτικού σταθμού Alpha στον Όμιλο Βαρδινογιάννη, ήρθε αντιμέτωπος και με την άγαρμπη περιπέτεια των πλειστηριασμών. Αυτή ξεκίνησε από τα μέσα του 2019 και συνεχίζεται «απτόητη» μέχρι και σήμερα που ο ίδιος έχει φύγει από τη ζωή.

Η αρχή έγινε με δύο διαμερίσματα 80 τ.μ. και 55 τ.μ. επί της πολυκατοικίας που έχτισε το 1955 ο γνωστός αρχιτέκτονας Εμμανουήλ Βουρέκας στη διασταύρωση των οδών Ηρώδου Αττικού και Μουρούζη. Το πρώτο σφυρί, που στρεφόταν κατά της εταιρείας του Demco Επενδυτική με επισπεύδουσα την Generali Deutschland AG ήταν να χτυπήσει στις 17 Ιουλίου 2019, αλλά ανεστάλη.

Ακολούθησε όμως ο δεύτερος για τις 6 Νοεμβρίου 2019. Την ίδια χρονιά, λόγω δανείων από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο αναγκάστηκε να χορηγήσει συμβολαιογραφικό πληρεξούσιο προς τις τράπεζες-διαδόχους του ΤΤ, προκειμένου να εγγράψουν πρόσθετα εμπράγματα βάρη σε ελεύθερα ακίνητα συνολικής αξίας άνω των 7 εκατ. ευρώ.

Η εμπλοκή με το ΤΤ ωστόσο ξεκινάει πολύ νωρίτερα, από τον Σεπτέμβριο του 2009, όταν η Intertel Services Συστήματα Ηλεκτρονικών και Επικοινωνίας Α.Ε., συμφερόντων του Δ. Κοντομηνά, εξέδωσε κοινό ομολογιακό δάνειο 48 εκατ. ευρώ, που καλύφθηκε από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, με εγγυήτρια την Demco Επενδυτική και Εμπορική.

Μετά τη συγχώνευση του ΤΤ από τη Eurobank, η τράπεζα απέκτησε και το ενέχυρο με τις μετοχές της Village Roadshow, μιας από τις εμβληματικές επενδύσεις του Κοντομηνά, με ηγετική θέση στο χώρο των κινηματογράφων (42% μερίδιο αγοράς), παρουσία σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Βόλο και Λάρισα, με 62 αίθουσες, χωρητικότητας 12.700 θέσεων, εξοπλισμένες με οθόνες υψηλής ευκρίνειας, τελευταίας τεχνολογίας ηχητικά συστήματα και σύγχρονο σχεδιασμό.

Οι μετοχές της Village Roadshow, βγήκαν στο σφυρί στις 30 Ιουλίου 2021 με τιμή πρώτης προσφοράς 994.400 ευρώ, χωρίς αποτέλεσμα. Ωστόσο στις 7 Σεπτεμβρίου 2022 ανακοινώθηκε η συμφωνία εξαγοράς της εταιρείας από τον Όμιλο Antenna.

Παράλληλα, η Eurobank από τον Ιούλιο του 2021 πήρε στον έλεγχό της το πακέτο μετοχών ποσοστού 29,5% που είχε ο Δ. Κοντομηνάς στην εισηγμένη εταιρεία ηλεκτρικών ειδών Intertech, αντιπρόσωπο, μεταξύ άλλων και της ιαπωνικής Panasonic στην Ελλάδα. Και αυτό το «ασημικό» μεταβιβάστηκε τον Σεπτέμβριο του 2022, έναντι 2-2,5 εκατ. ευρώ, στην εταιρεία CD Media, συμφερόντων του επιχειρηματία Σπύρου Γιαμά.

Η Mediterra Οινοποιητική και το αρχοντικό στην Ύδρα

Λίγες ημέρες πριν τον θάνατό του, τον Μάρτιο του 2022, βγήκε σε πλειστηριασμό από την Intrum και η Mediterra Οινοποιητική, από τις αγαπημένες επενδύσεις του μεγαλοεπιχειρηματία, καθώς υπήρξε λάτρης του καλού κρασιού. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1973 στον οικισμό Κουνάβοι του δήμου Νίκος Καζαντζάκης στο Ηράκλειο Κρήτης με κύρια δραστηριότητα την παραγωγή εμφιαλωμένων κρασιών υψηλής ποιότητας από γηγενείς και ξένες ποικιλίες.

Γύρω στο 2005 εντάχθηκε στον όμιλο Demco και τα ηνία της ανέλαβε ο Δημήτρης Κοντομηνάς. Έκτοτε εισήλθε σε μια φάση δυναμικής ανάπτυξης με στόχο την κατάταξή της ανάμεσα στις πιο σημαντικές οινικές δυνάμεις της χώρας. Στην πορεία, διαθέτοντας ένα πλήρως εξοπλισμένο και σύγχρονο οινοποιείο στην Κρήτη, 11 χλμ. μετά την Κνωσό, έφτασε να κάνει εξαγωγές σε 25 χώρες και να κερδίζει πλήθος διεθνών βραβείων.

Η κατάσχεση έγινε τον Μάιο του 2019 και τελικά το σφυρί χτύπησε στις 2 Μαρτίου 2022 ενώ αφορούσε όλο το βιομηχανικό συγκρότημα της Mediterra Οινοποιητική-Creta Olympias Α.Ε. που αναπτύσσεται σε 26,6 στρέμματα στον οικισμό Κουνάβων Ηρακλείου. Αυτό πέραν των αμπελιών, αποτελείται από διώροφο κτήριο που περιλαμβάνει γραφεία, αίθουσα γευσιγνωσίας, χώρο βιοχημικού εργαστηρίου, κυρίως χώρο οινοποιείου, σταφυλοδόχους, ζυγιστήρια, εμφιαλωτήριο, χώρο φύλαξης έτοιμων προϊόντων κ.ά., με συνολική επιφάνεια 5.203,76 τ.μ.

Η τιμή πρώτης προσφοράς, έπειτα από σχετική απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ηρακλείου, είχε οριστεί στο ποσό των 1,57 εκατ. ευρώ και άλλαξε χέρια με 1 ευρώ παραπάνω. Ακολούθησε το αρχοντικό του στην Ύδρα, ένα νησί με το οποίο συνδέθηκε από την εποχή της νιότης του και αποτελούσε πάντα αγαπημένο του προορισμό.

Το σφυρί για αυτό χτύπησε στις 24 Ιουνίου 2022, με τιμή πρώτης προσφοράς 2,055 εκατ. ευρώ και για 6 ώρες δόθηκε μάχη μεταξύ των υποψηφίων. Τελικά το μοναδικό αυτό ακίνητο με θέα όλο το λιμάνι πέρασε στα χέρια του επιχειρηματία Βασίλη Κάτσου που έδωσε 706.000 ευρώ πάνω από την τιμή εκκίνησης, δηλαδή 2.761.000 ευρώ.

Πρόκειται για πολυτελή μονοκατοικία, σε άριστη θέση στο λιμάνι της Ύδρας (πάνω από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων), η οποία έχει ανακαινιστεί πρόσφατα με άριστης ποιότητας υλικά και όπως διαπιστώθηκε κατά την επί τόπου αυτοψία διατηρείται σε άριστη κατάσταση.

Το ακίνητο είχε αποκτηθεί το 1995 από την Demco και η κατάσχεση έγινε στις 21 Νοεμβρίου 2021 υπέρ της Eurobank η οποία είχε εγγράψει προσημείωση από το 2010 για 2,6 εκατ. ευρώ.

Το κτήμα των 1.000 στρεμμάτων στην Αργολίδα

Φέτος τον Μάρτιο ήρθε η σειρά της εκπληκτικής ιδιοκτησίας του Δ. Κοντομηνά στην περιοχή της Αργολίδας. Πρόκειται για συνολική έκταση περίπου 1.000 στρεμμάτων (911.303 τ.μ.) στη θέση «Σκάλωμα», μαζί με πέντε κτήρια εκ των οποίων τα τρία αποτελούν κατοικίες και τα άλλα δύο λειτουργούν ως βοηθητικοί χώροι και αποθήκες.

Το κτήμα διαθέτει παραθαλάσσιο τμήμα έκτασης 73.104 τ.μ., δικές του πηγές και γεωτρήσεις αλλά χιλιάδες δέντρα, όπως ελιές, πορτοκαλιές, λεμονιές, αμπέλια κ.α. Ακόμη, όλες οι κατοικίες είναι πολυτελώς διαμορφωμένες, με έμφαση στην ποιότητα κατασκευής, τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και τη διακόσμησή τους, ώστε να ταιριάζουν αρμονικά με το φυσικό περιβάλλον. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι το 2021 το κτήμα είχε βγει προς πώληση μέσω γνωστού μεσιτικού γραφείου με τίμημα 30 εκατ. ευρώ.

Οι πλειστηριασμοί με επισπεύδουσα τη Eurobank στρέφονταν κατά των εταιρειών «Ελληνικαί Ξενοδοχειακαί Τουριστικαί και Γεωργικαί Επιχειρήσεις Garden Beach» και «Διευρωπαϊκή Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων-Οικονομοτεχνικών Μελετών-Τουριστικών και Εμπορικών Επιχειρήσεων» , συμφερόντων, κατά το παρελθόν του Δ. Κοντομηνά.

Στο σφυρί που χτύπησε στις 29 Μαρτίου βγήκε τελικά, κατόπιν αναστολών, μια έκταση 380 στρεμμάτων περίπου που αποτελούν και το καλύτερο κομμάτι του κτήματος καθώς σε αυτή περιλαμβάνεται και το παραλιακό μέτωπο του, με συνολική τιμή εκκίνησης 15,9 εκατ. ευρώ, η οποία αποκτήθηκε, κατά πληροφορίες, από τον εφοπλιστή Γιώργο Προκοπίου έναντι 18,1 εκατ. ευρώ.

Το «στρατηγείο» της Demco

Μετά από τα γνωστά και άγνωστα πωλητήρια, αλλά και τους πλειστηριασμούς φτάνουμε στο πιο πρόσφατο σφυρί, το οποίο, όπως αποκάλυψε χθες το --.gr, αφορά το άλλοτε «στρατηγείο» του Δ. Κοντομηνά στην Παλλήνη.

Συγκεκριμένα, η έκταση των 30 στρεμμάτων με το κτιριακό συγκρότημα επιφάνειας 4.110 τ.μ. που ανήκε στην Demco έχουν προγραμματιστεί να βγουν μέσω 7 πλειστηριασμών στις 28 Μαρτίου 2024, με επισπεύδουσα την Intrum και με συνολική τιμή εκκίνησης 7,71 εκατ. ευρώ.

Η μεγάλη έκταση και το κτιριακό συγκρότημα βρίσκονται στη ΒΙΟΠΑ Παλλήνης στη θέση «Βακαλόπουλο» («Πέτσα), ενώ το ενιαίο οικόπεδο έχει προκύψει από τη συνένωση μικρότερων όμορων οικοπέδων.

Από την αυτοψία διαπιστώθηκε ότι το κτιριακό συγκρότημα, τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά, βρίσκεται σε πάρα πολύ καλή κατάσταση συντήρησης. Σημειώνεται ότι μισθώτρια του συγκροτήματος κατά το παρελθόν ήταν η «Alpha Δορυφορική Τηλεόραση Α.Ε.», η οποία υποκαταστάθηκε στη συνέχεια από την “Green Pixel Productions” που πλέον το έχει μισθώσει μέχρι τις 30.06.2055.

--

Related posts

Γενναία ρύθμιση των χρεών του κορωνοϊού ζητά ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών

admin

Καύσιμα – Γ.Γ. Βενζινοπωλών: Μικρή άνοδος της τιμής της βενζίνης τις επόμενες μέρες

admin

ΑΜΕΑ: Έρχονται τα «ψηφιακά ΚΕΠΑ» και η Κάρτα Αναπηρίας

admin

Ελλάδα και Παναμάς έχουν σφυρηλατήσει μία δυνατή σχέση στη Ναυτιλία

admin

Bloomberg: Αυτά είναι τα τάνκερ-φαντάσματα που μεταφορτώνουν ρωσικό πετρέλαιο στον Λακωνικό Κόλπο

admin

Στο 1,5 εκατ. ευρώ η εξοικονόμηση από την ενεργειακή αναβάθμιση στο οδικό δίκτυο της περιφέρειας Αττικής

admin

ΔΕΣΦΑ: Μειωμένη ζήτηση και αυξημένες εξαγωγές φυσικού αερίου στο α’ τρίμηνο του 2023

admin

Προϋπολογισμός 2023: Κρατάει η ανάπτυξη και ο πληθωρισμός – Μειώνεται το χρέος

admin

Σταϊκούρας: Μέτρα στήριξης 10 δισ. μέχρι το τέλος του χρόνου

admin