Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δεν βλέπουν τρικυμία στο Αιγαίο λόγω Γάζας

Αντίθετη στις προβλέψεις και τις αναλύσεις που εκτιμούν ότι η κρίση στη Μέση Ανατολή θα φέρει νέα τρικυμία και στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας εμφανίστηκε η υφυπουργός Εξωτερικών, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, με την έμπειρη διπλωμάτη να εκφράζει την άποψη ότι οι εξελίξεις θα επηρεάσουν θετικά τον ελληνοτουρκικό διάλογο.

Τη θέση της εξέφρασε στην παρέμβασή της στον Κύκλο Ιδεών και την επανέλαβε στη Βουλή κατά την ενημέρωση στις Επιτροπές Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Εξωτερικών – Αμυνας.

Για την Παπαδοπούλου «ανεξάρτητα από τις διαφορετικές στοχεύσεις που έχει κάθε χώρα, τις διαφορετικές θεωρίες, βλέψεις, ευαισθησίες, παρ’ όλα αυτά, καμία από τις δύο χώρες – αλλά και καμία άλλη χώρα της Ανατολικής Μεσογείου – δεν θέλει να ζει μέσα σε μια συνθήκη αυξημένης ανασφάλειας, δεν θέλει να ζει σε μια περιοχή η οποία πραγματικά δοκιμάζεται από μία μεγάλη σύγκρουση που γίνεται στη Μέση Ανατολή».

Ως εκ τούτου η υφυπουργός Εξωτερικών εκτιμά ότι «μέσα σε αυτό το πολύ ρευστό περιβάλλον, δεν νομίζω ότι υπάρχει καμία χώρα η οποία θα ήθελε να γίνει ακόμα πιο ρευστό το περιβάλλον», κανείς όπως είπε δεν θέλει να το κάνει χειρότερο, αντίθετα όλοι επιθυμούν να διατηρήσουν την ηρεμία, τη σταθερότητα, την ειρήνη στη χώρα μας, στην περιοχή, καθώς και την ευημερία του λαού.

Σύμφωνα με τον τρόπο που η Παπαδοπούλου διαβάζει τις εξελίξεις, τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία ανεξάρτητα από τις διαφορετικές προσεγγίσεις, τους διαφορετικούς στόχους, τις διαφορετικές κοσμοθεωρίες που μπορεί να έχουν, έχουν ένα κοινό συμφέρον «δεν μπορούν να ζουν σε μια περιοχή η οποία εκρήγνυται και η έκρηξη αυτή τη στιγμή στη Μέση Ανατολή αφορά και τους δυο μας». Ως εκ τούτου κανείς δεν επιθυμεί και μία νέα εστία έντασης ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία.

Με την ανάλυση της Παπαδοπούλου συμφωνούν αρκετοί διπλωμάτες που παρακολουθούν τις εξελίξεις και υπενθυμίζουν ότι και πριν από τους σεισμούς του 1999 η ελληνοτουρκική προσέγγιση μέσω των τότε ΥΠΕΞ των δύο χωρών, Γιώργου Παπανδρέου και Ισμαήλ Τζεμ, είχε ξεκινήσει με αφορμή τον πόλεμο στο Κόσοβο, με τους δύο να συμφωνούν ότι πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία και μία κρίση Ελλάδας – Τουρκίας που θα οδηγούσε σε γενικότερη αστάθεια.

Επιμένουν στο καλό κλίμα

Αθήνα και Αγκυρα αποδεικνύουν τη βούλησή τους να συνεχίσουν τον διάλογο και να επιμείνουν στο καλό κλίμα, ακολουθώντας τον οδικό χάρτη των συναντήσεων που είχε συμφωνηθεί στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, με τον πρέσβη Θεοχάρη Λαλάκο να αναχωρεί ως επικεφαλής της ελληνικής αποστολής για την Αγκυρα, όπου τη Δευτέρα θα λάβουν χώρα συνομιλίες για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Στις αντιπροσωπείες συμμετέχουν ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί και όπως επισημαίνουν στρατιωτικές πηγές είναι ένα τραπέζι διαλόγου που όταν στρώνεται αντικατοπτρίζει τα ήρεμα νερά. Το αντικείμενό του είναι κυρίως διαδικαστικά μεταξύ των δύο υπουργείων Αμυνας, που σε αυτή τη φάση πραγματοποιούνται εν μέσω του άτυπου μορατόριουμ που έχει επιβάλει μηδέν παραβιάσεις και μηδέν υπερπτήσεις.

Ορόσημο για την εξέλιξη του διαλόγου οι διπλωμάτες χαρακτηρίζουν και το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, παρόντων των ηγετών των δύο χωρών, Κυριάκου Μητσοτάκη και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Related posts

Συστάσεις Ακάρ: Ελλάδα μην παίρνεις αέρα ακούγοντας λόγια τρίτων

admin

«Κανείς δεν μπορεί να επικαλείται την εκλογική νίκη του 41%»

admin

Καρφιά Δένδια κατά Κικίλια: «Προσφέραμε βοήθεια όπου κληθήκαμε – Ουδεμία καθυστέρηση υπήρξε»

admin

Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: H αλλαγή στάσης Κασσελάκη, τα «βέλη» Αχτσιόγλου και ο γρίφος με την ψήφο των παλιών μελών

admin

Ραγκούσης: Να διαγράψει ο Κασσελάκης τα τρολ – Θα μείνω στον ΣΥΡΙΖΑ

admin

Ασκηση ισορροπίας στο Μαξίμου

admin

Τι κατάφερε ο Τσίπρας με την παρέμβασή του

admin

Στέφανος Κασσελάκης: Γιόρτασε τα γενέθλια του σκύλου του – Η τούρτα που ετοίμασε

admin

Γιατί δεν ψήφισαν Μητσοτάκης και Κασσελάκης στον β΄γύρο

admin