Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ασκηση ισορροπίας στο Μαξίμου

Ευνοϊκούς όρους στο αγροτικό ρεύμα στο πλαίσιο νέου διακανονισμού με τη ΔΕΗ, μεταξύ άλλων για περαιτέρω έκπτωση στην κιλοβατώρα, ενδεχομένως για όλο τον χρόνο και όχι μόνο για τους Θεσσαλούς, καθώς και την εμπροσθοβαρή επιστροφή σε δόσεις του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο με βάση τις δηλώσεις του 2023, επεξεργάστηκε η κυβέρνηση, προτού στρώσει σήμερα το τραπέζι του διαλόγου με τον αγροτικό κόσμο. Η αγωνία του Μαξίμου να αποφύγει το αδιέξοδο, πόσω μάλλον ένα σκηνικό ρήξης με παραμονή των τρακτέρ στους δρόμους, περνά μέσα από δύο – τελικά –  διαδοχικές συσκέψεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, εννέα κυβερνητικών στελεχών και του προέδρου του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζου αρχικά με 15 εκπροσώπους των μπλόκων από Θεσσαλία, Μακεδονία, Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησο και έπειτα με το προεδρείο της Εθνικής Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών.

Η ΕΘΕΑΣ είναι το θεσμικό σχήμα, το διάδοχο της ΠΑΣΕΓΕΣ, που απευθύνθηκε στο πρωθυπουργικό γραφείο με επιστολή την περασμένη Παρασκευή. Ακολούθησε Σαββατοκύριακο πυκνών ενδοκυβερνητικών διαβουλεύσεων και οι τελικές συνεννοήσεις χθες σε τρεις κατευθύνσεις. Πρώτον να διευκολυνθεί γρήγορα η ρευστότητα για τους παραγωγούς, δεύτερον να δοθεί χειροπιαστή απάντηση στο αυξημένο κόστος παραγωγής, τρίτον να υπάρξουν δεσμεύσεις που δεν θα διευρύνουν τις αποστάσεις κυβέρνησης – αγροτών αλλά θα πείσουν τους διαμαρτυρόμενους να παραμείνουν σε τροχιά διαλόγου.

Το σημερινό κλίμα στο Μαξίμου θα μεταφερθεί στις συνακόλουθες γενικές συνελεύσεις στα μπλόκα, συνεπώς έπεται (επανα)καθορισμός της στάσης και των αγροτών και της κυβέρνησης. Και μόνο η σύνθεση της κυβερνητικής εκπροσώπησης μαρτυρά την ανάγκη της για άμεση εκτόνωση αλλά και σκιαγραφεί το πλαίσιο της συζήτησης. Παρόντες είναι οι τέσσερις εξ απορρήτων του Μητσοτάκη (οι υπουργοί Επικρατείας και ο διευθυντής του γραφείου του) και οι συναρμόδιοι υπουργοί – υφυπουργοί Λευτέρης Αυγενάκης, Θεόδωρος Σκυλακάκης (για το ενεργειακό σκέλος), Θάνος Πετραλιάς (για τις «ταμειακές» διευκολύνσεις), Χρήστος Τριαντόπουλος (ειδικά για το σκέλος των αποζημιώσεων και ειδικότερα της Θεσσαλίας).

Ορια

Το Μαξίμου θα προσπαθήσει να θέσει όρια συνειδητοποιώντας τη δύσκολη άσκηση ισορροπίας – δυσκολότερη από όσο ενδεχομένως ανέμενε προ εβδομάδων –, για την οποία εξακολουθούν να μην υπάρχουν εγγυήσεις επιτυχίας. Από τη μία ο Πρωθυπουργός διαμηνύει ότι «θα ξύσουμε τον πάτο του βαρελιού» αλλά ότι δεν μπορεί να τιναχτεί στον αέρα ο προϋπολογισμός, ζητώντας διάλογο με ανοιχτούς δρόμους και επιστρατεύοντας το μήνυμα της «κοινωνικής δικαιοσύνης». Από την άλλη οι αγρότες θεωρούν «ρεαλιστικά» και «εφικτά» τα αιτήματά τους, προειδοποιώντας με πιο μαχητικές, μαζικότερες κινητοποιήσεις αν δεν ακούσουν «λύσεις» και «χρονοδιαγράμματα». Η συνεχής επίκληση στα «δεδομένα» και «πιεσμένα» δημοσιονομικά περιθώρια εκ μέρους της κυβέρνησης βγάζει πάντως από το κάδρο κάποια… θεαματική κίνηση.

Κυβερνητικά στελέχη δείχνουν προς παρεμβάσεις «εκτός προϋπολογισμού» και επιδιώκουν συζήτηση σε σειρά θεμάτων στα οποία καταγράφεται συναντίληψη με τους αγρότες (διορθώσεις στην ΚΑΠ, μέτρα για τις «ελληνοποιήσεις», συμφωνία για τον κανονισμό του ΕΛΓΑ και άλλες μεσομακροπρόθεσμες ενέργειες), ενόσω οι εκπρόσωποι των μπλόκων βρίσκονται στην Αθήνα επιμένοντας στο αφορολόγητο πετρέλαιο και στο πλαφόν 0,7 ευρώ/κιλοβατώρα στο ρεύμα.

Χάσμα

Παρότι ο διάλογος υπό τον Μητσοτάκη ξεκινά με… χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών, κυβερνητικά στελέχη εμφανίζονται αισιόδοξα ότι με τις σημερινές διαπραγματεύσεις θα βρεθεί κοινός τόπος. Οσο για την κυβερνητική αντίδραση σε περίπτωση κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων, είναι ενδεικτική η αποστροφή του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη περί διαλόγου μόνο εφόσον δεν κλείνει το εθνικό δίκτυο. «Να συμφωνήσουμε ότι η τήρηση του νόμου είναι υποχρέωση της πολιτείας και είναι υποχρέωση των Αρχών να τον εφαρμόζουν. Πρέπει να εξασφαλίζεται η ελεύθερη διέλευση των πολιτών», είπε, εκτιμώντας ότι «δεν είμαστε σε αυτό το σημείο, ούτε θα φτάσουμε».

Related posts

Ελλάδα – Τουρκία σε μία νέα φάση αναμονής

admin

Τα πρόσωπα που διάλεξε ο Κασσελάκης για την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

admin

Βορίδης: Επιμένει ότι δεν θα ψηφίσει υπέρ του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών

admin

«Μπλόκο» στο κόμμα της Λατινοπούλου από τον Άρειο Πάγο

admin

Εκλογές 2023: Οι εκπλήξεις της ψήφου των Ελλήνων του Εξωτερικού

admin

Υπεράσπιση του Συντάγματος

admin

Τσακαλώτος: Τα «σημάδια θανάτου» της Δημοκρατίας

admin

Καλάθι του νοικοκυριού: Πέφτουν οι τιμές στα επώνυμα, λέει ο Γεωργιάδης

admin

Κασσελάκης: Δεν θα τους αφήσω σε χλωρό κλαρί – Εμείς οι 48 απέναντι στους 158 «άριστους»

admin