Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΕΗ: Πώς αναβαθμίζει την παρουσία της στα Βαλκάνια

Σε τρία χρόνια από τώρα η ΔΕΗ θα είναι μια διαφορετική εταιρία. Η ενέργεια που θα παράγεται θα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ στα Βαλκάνια θα έχει ένα αναβαθμισμένο ρόλο.

Σύμφωνα με την εταιρία, βασικό εργαλείο για την επίτευξη του στόχου είναι η δημιουργία ενός ενεργειακού διαδρόμου στην περιοχή των Βαλκανίων, ο οποίος θα παρέχει πρόσθετες συνέργειες. Με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε η διοίκηση της ΔΕH, χθες, στο Λονδίνο η εγκατεστημένη ισχύς του ομίλου αναμένεται να αυξηθεί στα 13,1GW από 10,7GW που είναι σήμερα, παρά τη σταδιακή απόσυρση μονάδων με καύσιμο το λιγνίτη, το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο συνολικής ισχύος 2,8GW. Ο ρόλος του λιγνίτη μέσα στην επόμενη τριετία θα έχει όλο και μικρότερο ρόλο μέχρι να μηδενιστεί. Η απόφαση της ΔΕH είναι να κλείσουν όλες οι μονάδες λιγνίτη, μέχρι το 2026.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της εταιρίας μέχρι το 2026 η εγκατεστημένη ισχύς έργων - θα ανέλθει σε 8,9GW. Έτσι, ο στρατηγικός σχεδιασμός, εκτός από τον κρίσιμο ρόλο στην Ελλάδα και την ισχυρή παρουσία στη Ρουμανία, περιλαμβάνει και ανάπτυξη στην Βουλγαρία ή και την ευρύτερη περιοχή, όπου η ΔΕH αποσκοπεί να έχει 1,1GW εγκατεστημένης ισχύος μέχρι το 2030. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες του -.gr η εταιρεία δεν ετοιμάζεται να κάνει μεγάλες εξαγορές στον τομέα των -.

Την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας οδηγούν τα φωτοβολταϊκά έργα, η εγκαταστημένη ισχύς των οποίων από 0,5GW που ήταν το 2023 θα ανέλθει το 2026 σε 3,6 GW. Η αυξητική τάση των αιολικών είναι μικρότερη. Έτσι, από 0,8GW το 2023 θα ανέλθει σε 1,7GW το 2026. Σύμφωνα με πηγές της ΔΕH, η παρουσία του ομίλου σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές βοηθά στο να υπάρχει διασπορά του κινδύνου και η εταιρία να εκμεταλλεύεται τις διαφορετικές μετεωρολογικές συνθήκες στην κάθε περιοχή. Μια σειρά από τεχνολογίες παραγωγής ενέργειας μπορούν να προσδώσουν την απαιτούμενη ευελιξία. Στο πλαίσιο αυτό καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσει η παρουσία υδροηλεκτρικών και μονάδων αποθήκευσης ενέργειας.

Παράλληλα, η ΔΕH ξεδιπλώνει την πελατοκεντρική στρατηγική της, προσφέροντας προϊόντα για το σπίτι, χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και ενεργειακά προϊόντα. Στόχος της εταιρίας είναι να προσφέρει ενεργειακές λύσεις (φωτοβολταϊκά, αντλίες θερμότητας, οικιακούς φορτιστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων, λύσεις smart home) και συμβουλευτική για θέματα ενέργειας, μέχρι υπηρεσίες για το σπίτι, παραδόσεις παραγγελιών και λύσεις προστιθέμενης αξίας, όπως πληρωμές.

Ο όμιλος προβλέπει την επόμενη τριετία συνολικές επενδύσεις 9 δισ. ευρώ, αναβάθμιση δικτύων και νέες δραστηριότητες, αυξημένες κατά 130% σε σχέση με την τριετία 2021-2023, οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν κυρίως από τις λειτουργικές ταμειακές ροές του ομίλου και δανεισμό, το 80% του οποίου έχει ήδη εξασφαλισθεί. Όσον αφορά στη λειτουργική κερδοφορία, έχοντας φτάσει τον στόχο για ΕΒΙΤDA 1,5 δισ. ευρώ δύο χρόνια νωρίτερα από το προηγούμενο επιχειρηματικό σχέδιο, η ΔΕH στοχεύει τα επόμενα χρόνια σε αύξηση κατά 15% σε ετήσια βάση. Το EBITDA του ομίλου αναμένεται να φτάσει τα 2,3 δισ. ευρώ το 2026. Για το 2030, η ΔΕH στοχεύει σε EBITDA 3 δισ. ευρώ περίπου.

Related posts

Δάνεια με ευνοϊκούς όρους για ΜμΕ από την Εθνική Τράπεζα

admin

Alpha Bank: Δέσμευση για μηδενικές εκπομπές αερίων μέχρι το 2050

admin

Entersoft: Τέσσερις καταλύτες για συνέχιση του growth story

admin

Παπουτσάνης: Μείωση 4% στον τζίρο το 1ο εξάμηνο

admin

Νέο Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης της DEMO στη Θεσσαλονίκη

admin

Δωρεά ασθενοφόρου στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης από τη ΜΕΒΓΑΛ

admin

«Πράσινο φως» στην κοινή εταιρία Motor Oil-ΔΕΗ στην αγορά υδρογόνου

admin

Εργο για τα σούπερ μάρκετ Γαλαξίας υλοποιεί η Witside

admin

Mytilineos: Ποια στελέχη μοιράστηκαν 239.000 μετοχές

admin