Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δείπνα, δίαυλοι και συναντήσεις

Το μπαράζ επαφών που προκάλεσε ο Αλέξης Τσίπρας, όλη την εβδομάδα στο φόντο της υπαρξιακής και βαθιάς κρίσης στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τον έθεσε πρωταγωνιστή, δεσμώτη μα και καταλύτη των εξελίξεων. Γεύμα στη Νέα Σμύρνη με τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη (και τον Λευτέρη Αρβανίτη), διαδοχικές συναντήσεις με τον Νάσο Ηλιόπουλο και με τον Διονύση Τεμπονέρα, ραντεβού στη Λ. Αμαλίας, στο νέο γραφείο του με τον Στέφανο Κασσελάκη, που διέρρευσε την ανησυχία του για όσα γίνονται και χωρίς τα προστατευτικά φίλτρα των συνεργατών του. Παράλληλα, ένα τετ α τετ των γραμματέων του κόμματος Ράνιας Σβίγκου και Γιώργου Βασιλειάδη στην Πλατεία Αγίας Ειρήνης με τους ανησυχούντες και μετεωρίζοντες Νάσο Ηλιόπουλο και Αλέξη Χαρίτση.

Το νήμα που συνδέει όλη την παραπάνω κινητικότητα έχει δύο άξονες. Το – έστω και στο παρά πέντε – φρένο στην έξοδο του μπλοκ των στελεχών που στοιχίζονται γύρω από την Εφη Αχτσιόγλου (Ηλιόπουλος και Χαρίτσης εγγράφονται στους «στρατηγούς» της). Κατευνασμός και στη μεριά Τεμπονέρα που συγκροτεί ξεχωριστό μπλοκ, αλλά μετά την ΚΕ σταθερά στην όχθη της δυσαρέσκειας για τον Κασσελάκη.

Ο «δεσμώτης» Τσίπρας αντιλαμβάνεται πως η παρέμβασή του είναι πια δομικού τύπου λόγω και του σπιράλ των αποχωρήσεων που σε δόσεις εξελίσσεται – οι γνωρίζοντες μιλούν για αποχωρήσεις των γραμματέων και των μεγάλων οργανώσεων που είναι προφανώς ένα είδος ραχοκοκαλιάς για το κόμμα. Η παρέμβαση Τσίπρα είναι και υπαρξιακού τύπου για τον ίδιο αφού ο χώρος που συνίδρυσε μοιάζει να τίθεται σε εξαέρωση.

Στρατηγική παραμονής εντός του κόμματος

Οι δημοσκοπήσεις ήδη τον φέρουν πίσω από το ΠΑΣΟΚ έπειτα από 11 χρόνια και άρα και η δική του υπόσταση κλονίζεται πολιτικά στα κομμάτια και θρύψαλα της Κουμουνδούρου και με μια εναπομείνασα αποδομημένη ΚΟ. Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε σταθερά στις παραπάνω συναντήσεις τον προβληματισμό του αλλά και επιχείρησε μια στρατηγική πειθούς παραμονής των τάσεων στο κόμμα. Με τον Σακελλαρίδη έχει σταθερή πια σχέση μετά τη στήριξη του δεύτερου στο κόμμα στην κάλπη του Ιούνη. Το ενσταντανέ τους όμως θορύβησε τη μεριά Κασσελάκη άρα πέτυχε τον σκοπό του.

Με τον Ηλιόπουλο και τον Τεμπονέρα, ο Τσίπρας ασχολήθηκε με το δεύτερο σκέλος της στρατηγικής του. «Μείνετε μέσα». Η πανελλαδική σύσκεψη του μπλοκ γύρω από την Αχτσιόγλου που γίνεται αύριο θα σηματοδοτήσει εξελίξεις. Οι απόψεις στο εσωτερικό του μπλοκ έχουν αποχρώσεις. Αυτές μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα μια νέα ΚΟ τη Δευτέρα (7-9 βουλευτές ελέγχει το εν λόγω ρεύμα) ή μια στάση αναμονής που πάντως θα «ζεματίζει» διαρκώς το συριζαϊκό τοπίο.

Το μετέωρο βήμα τους έχει να κάνει και με το βασικό ερώτημα: «Πού θα πάνε;». Κι αυτό αφού στο προοδευτικό πεδίο διαγκωνίζονται πλέον πολλοί κι ενώ ο χώρος είναι πεπερασμένος. Εχει να κάνει και με την πίεση που δέχονται από τη βάση τους που δεν βλέπει θετικά τον Κασσελάκη.

Η στάση Τεμπονέρα που ξορκίζει κάθε έννοια παζαριού από την άλλη θα εξαρτηθεί βασικά από το αν θα λάβει πρωτοβουλίες η μεριά Κασσελάκη. Για όλους όμως το γυαλί έχει ραγίσει. Και δεν βοηθούν οι διαδοχικές χείρες φιλίας που τείνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – το επανέλαβε στον Νίκο Χατζηνικολάου στο «Ενώπιος Ενωπίω» αν και χρησιμοποίησε έναν βαρύ όρο απ’ τα παλιά για όσους φύγουν τώρα: «Αποστασία».

Η στρατηγική Κασσελάκη θέλει εξωστρέφεια, επιστροφή στη βάση, ανανέωση των στελεχών και έναν δημιουργικό διάδρομο μέχρι το συνέδριο του Φλεβάρη. Οι «κασσάνδρες» βλέπουν πως ο δρόμος ακόμη και μέχρι τον Φλεβάρη είναι μακρύς και ακανθώδης και με την πίεση πια από το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ καθοριστική.

Οι γέφυρες µε το ΠΑΣΟΚ

Μέσα στον γενικό παραλογισμό, υπάρχουν παίκτες που σκέπτονται πιο μπροστά. Οι τελευταίοι αντιλαμβάνονται πως αν υπάρχει δυνητική ώσμωση των χώρων ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ, αυτή θα γίνει μετά τις ευρωεκλογές της 9ης Ιούνη. Και άρα ο διάδρομος ή οι δίαυλοι πρέπει να είναι ενεργοί αν και μόνον αν προκύψουν συνθήκες για κάτι πιο αναβαθμισμένο. Αν η μεριά του Νίκου Ανδρουλάκη δεν θέλει να ακούει για Παύλο Πολάκη ή Νίκο Παππά, δεν νιώθει τον ίδιο για στελέχη όπως ο Τεμπονέρας. Και εδώ έχει ρόλο ένας παλιός που φροντίζει να κρατά από τη μεριά του τους διαύλους ανοιχτούς: ο Αντώνης Κοτσακάς. Οι πιο προσεκτικοί καταγράφουν και τη στάση του στην επεισοδιακή Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ που έκανε σαφές πως ως πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας έχει την αυτονομία του από την ηγεσία και λογοδοτεί μόνον στο συνέδριο.

Διαγραφές τώρα δεν τίθενται, οι «κακοί» έφυγαν, αλλά κρατήστε τη διευκρίνιση της αυτονομίας του ρόλου της Επιτροπής που προΐσταται ο έμπειρος Κοτσακάς. Αν στο κάδρο που σκιαγραφούμε κεντρικό ρόλο έχει επανακτήσει ο Τσίπρας, αν έναν πιο παρασκηνιακό διεκδικεί ο Κοτσακάς.

Τα κοµβικά πρόσωπα

Αν ο Τεμπονέρας έχει μια δυναμική που όλες οι πλευρές προσεταιρίζονται (αν φύγουν οι 6 συν 6, δύσκολα πάντως και αυτός θα παραμείνει), το έτερο πρόσωπο που έχει ρόλο-κλειδί είναι η Εφη Αχτσιόγλου. Θα μείνει μέσα καραδοκώντας για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών κι εκφράζοντας τον έτερο εσωτερικό πόλο απέναντι στον Κασσελάκη; Θα ανεξαρτητοποιηθεί τη Δευτέρα με τους συντρόφους της από την ΚΟ και πρωταγωνιστώντας στη διαμόρφωση όρων για νέο φορέα; Η ίδια και το μπλοκ γύρω από αυτή – που δεν είναι μόνον η τάση των 6 συν 6 – δεν ακολούθησε κοινή στρατηγική με τους αποχωρήσαντες του ρεύματος της Ομπρέλας και παρότι τα φλας τους έθεσαν στο κοινό κάδρο των αποχωρησάντων από τη δραματική ΚΕ στο President. Η κινητικότητα του Τσίπρα έχει βασικά να κάνει και με αυτό το μπλοκ. Μπορεί με πολλούς εξ αυτών να έχει περάσει από τρικυμίες, αλλά ο πυρήνας του παραμένει αυτό που λέμε «τα παιδιά του».

Related posts

Τουρκικές υπερπτήσεις βορειοδυτικά της Κάσου

admin

Οι λίστες της Aννας-Μισέλ Ασημακοπούλου άναψαν φωτιές

admin

Το σύντομο ταξίδι ενός διάττοντος αστέρα

admin

Τι συζητήθηκε στη συνάντηση Τσίπρα – Τεμπονέρα

admin

Γεννάνε και τα κοκόρια του

admin

Στο Ισραήλ ο υπουργός Αμυνας Νίκος Δένδιας

admin

Εβρος: Ενισχύεται η διάταξη των ελληνικών δυνάμεων στα σύνορα

admin

Δήλωση του Βαγγέλη Μαρινάκη

admin

Η συνταγή επιτυχίας του Σημίτη και τα μηνύματα εκσυγχρονισμού

admin