Image default
ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΝΕΑ

Για μαύρα σύννεφα στον χρηματοπιστωτικό τομέα προειδοποιεί η Bundesbank

Οι χρηματοπιστωτικές εταιρείες της Γερμανίας μπορεί να είναι καλά κεφαλαιοποιημένες τώρα, αλλά αντιμετωπίζουν προκλήσεις που κυμαίνονται από την αύξηση των δαπανών για τόκους και την ασθενή ζήτηση δανείων έως τις μη πραγματοποιηθείσες απώλειες, δήλωσε την Τετάρτη η αντιπρόεδρος της Bundesbank Claudia Buch.

Οπως σημειώνει το Reuters, τα επιτόκια αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί το προηγούμενο έτος και οι τράπεζες τα κατάφεραν καλά για να αντιμετωπίσουν την αλλαγή, αλλά το νέο λειτουργικό περιβάλλον ενέχει επίσης κινδύνους, συμπεριλαμβανομένης της απότομης πτώσης της αξίας των τίτλων που κατέχουν οι τράπεζες.

“Σχεδόν τα δύο τρίτα των ταμιευτηρίων και των πιστωτικών συνεταιρισμών έχουν τώρα μη πραγματοποιηθείσες απώλειες σε όλο το τραπεζικό τους χαρτοφυλάκιο, το οποίο περιλαμβάνει δάνεια καθώς και τίτλους”, ανέφερε η Buch. “Οι ασφαλιστικές ζωής βρίσκονται σε παρόμοια κατάσταση”.

Ως αποτέλεσμα, οι λογιστικές αξίες είναι συχνά υψηλότερες από τις τρέχουσες αξίες της αγοράς, επομένως η πώληση τίτλων θα είχε ως αποτέλεσμα ζημίες, οι οποίες θα μπορούσαν στη συνέχεια να οδηγήσουν σε ελλείμματα ρευστότητας σε περιόδους πίεσης, προειδοποίησε η Bundesbank σε έκθεση χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Η Buch προειδοποίησε ότι οι δαπάνες για τα επιτόκια είναι πιθανό να αυξηθούν στο μέλλον, γεγονός που θα συμπιέσει τα περιθώρια και θα επιβαρύνει τα κέρδη.

“Οι προσομοιώσεις μας δείχνουν ότι εάν οι τράπεζες είχαν μετακυλίσει τα υψηλότερα επιτόκια με παρόμοιο ρυθμό όπως στο παρελθόν, τα καθαρά έσοδα από τόκους φέτος θα ήταν 29 δισεκατομμύρια ευρώ, ή κατά το ένα τρίτο, χαμηλότερα”, είπε η Buch.

Οι τράπεζες θα δυσκολευτούν να αντισταθμίσουν το υψηλότερο κόστος μέσω της αύξησης του όγκου των δανείων, καθώς η εταιρική ζήτηση είναι αδύναμη εν μέσω υφεσιακού περιβάλλοντος.

Επιπρόσθετα, η αγορά εμπορικών ακινήτων εμφανίζεται ιδιαίτερα ευάλωτη, αυξάνοντας τους πιστωτικούς κινδύνους.

Ωστόσο, προς το παρόν, τα τραπεζικά κέρδη είναι υγιή, γεγονός που θα επέτρεπε στους δανειστές να εξοικονομήσουν κεφάλαια για να αντιμετωπίσουν τις πιθανές δυσκολίες, είπε η Buch.

«Ακόμη και σε δυσμενή σενάρια, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα πρέπει να διαθέτουν επαρκή κεφάλαια και ρευστότητας για να μπορούν να απορροφούν τους κραδασμούς από μόνα τους», πρόσθεσε.

Related posts

Πρακτικά ΕΚΤ: Δέσμη μέτρων καθώς η ανάπτυξη δείχνει πιο αδύναμη

admin

Πειραιώς: Ξεκινά ο διαγωνισμός πώλησης ναυτιλιακών δανείων

admin

Ανακοίνωσε το πράσινο φως στον «Ηρακλή ΙΙΙ» η Κομισιόν

admin

Deutsche Bank: Ο αντίκτυπος των μέτρων της ΕΚΤ στα μεγέθη των ελληνικών τραπεζών

NEWSROOM

Fitch: Οι ελληνικές τράπεζες έχουν «αντισώματα» στην κρίση

admin

Πειραιώς: Ανεβάζει τον πήχη για τη μετοχή η JP Morgan

admin

Σπάει στα δύο η Silicon Valley Bank

admin

Στήριξη του αγροτικού τομέα και της βιοοικονομίας από την Παγκρήτια Τράπεζα

admin

Βρεττού (Attica Bank): Ερχόμαστε να καλύψουμε το χρηματοδοτικό κενό στις ΜμΕ

admin