Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποχή Βορίδη, ανοχή Μητσοτάκη

«Γέφυρες» έριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ταυτόχρονα προς το εσωτερικό της κυβέρνησης και του κόμματός του, προς την Εκκλησία και προς τους πολίτες, οι οποίοι μπορεί να δυσανασχετούν με την προωθούμενη «ισότητα στον γάμο», βάζοντας πια το νομοσχέδιο στην τελική ευθεία. Στη μιάμιση ώρα που ο Πρωθυπουργός συζητούσε με τους υπουργούς μόνο για τα ομόφυλα ζευγάρια φάνηκε ότι μία άλλη «γέφυρα», αυτή ανάμεσα στον Μητσοτάκη και τον Μάκη Βορίδη, ούτε κόπηκε στις προηγούμενες μέρες των γαλάζιων τριγμών, ούτε φαίνεται να διατρέχει τέτοιο κίνδυνο προσεχώς. Η απόφαση του υπουργού Επικρατείας να επιλέξει την αποχή όταν έρθει η ώρα της Βουλής, όπως ο ίδιος ανέφερε πίσω από τις κλειστές πόρτες της αίθουσας του Υπουργικού Συμβουλίου, δεν φέρνει ρήξη – δεν ανοίγει μέτωπο εντός της κυβερνητικής έδρας για την ακρίβεια. Ο Μητσοτάκης δεν ζυγίζει την αποχή του Βορίδη ως λόγο απομάκρυνσής του, εκτιμώντας θετικά τη συνολική στάση του στις εβδομάδες γαλάζιας πίεσης.

«Δεν τίθεται θέμα παραμονής του στο Υπουργικό» επιβεβαιώνουν κυβερνητικές πηγές. Στελέχη κοντά στον Μητσοτάκη σχολιάζουν ότι ο Βορίδης είχε εκφράσει αντιθέσεις προτού αναλάβει το χαρτοφυλάκιό του, όταν ο Μητσοτάκης άνοιγε την εθνική στρατηγική για τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα. Είναι σαφές ότι δεν χάθηκε η συνεννόηση το προηγούμενο διάστημα (Μητσοτάκης και Βορίδης άλλωστε συζητούν καθημερινά στον πρωινό καφέ), ενώ θεωρήθηκε ότι ο υπουργός δεν κινήθηκε εμπρηστικά κατά του νομοσχεδίου.

Πάντως μόνο στις τελευταίες διαδοχικές συναντήσεις του με κομματικό ακροατήριο (νεοδημοκρατικές εκδηλώσεις σε Θρακομακεδόνες, Μαρκόπουλο, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική) ο ίδιος πρότασσε τη σημασία ενότητας της ΝΔ και στήριξης της κυβέρνησης. Κατά τη διάρκεια του Υπουργικού δεν υποχώρησε από τις ενστάσεις του για τις προωθούμενες ρυθμίσεις, ωστόσο αναγνώρισε ότι ακολουθήθηκε σωστά η διαδικασία του διαλόγου. Μια «ώριμη διαβούλευση», με τα λόγια του Μητσοτάκη, «αντί του ισοπεδωτικού μέτρου της κομματικής πειθαρχίας».

Η σειρά των υφυπουργών

Πριν και μετά την τοποθέτηση Βορίδη και αφότου ανέλυσε τις διατάξεις ο έτερος υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος, πήραν τον λόγο αρκετοί υπουργοί, επιχειρηματολογώντας υπέρ των διατάξεων. Ενδεικτικά ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης μίλησε για νομοσχέδιο «που δίνει το χέρι, αντί να σηκώνει το δάχτυλο» και η υπουργός Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη ανέφερε ότι «το πρόβλημα και το δικαίωμα των λίγων είναι υποχρέωση των πολλών». Κατόπιν αυτών η παρασκηνιακή συζήτηση μεταφέρεται πια σε επίπεδο υφυπουργών, με αιχμή τα στελέχη που κινούνταν εξαρχής στη ζώνη της διαφωνίας ή έστω του προβληματισμού. Ο ίδιος ο Μητσοτάκης όταν έβγαζε από το κάδρο το ενδεχόμενο επιβολής κομματικής πειθαρχίας είχε αφήσει εκτός οποιασδήποτε αναφοράς τους υφυπουργούς (μόνο για τους υπουργούς έλεγε ότι και εκείνοι ως βουλευτές ψηφίζουν, αν και δεσμεύονται περισσότερο στις συλλογικές αποφάσεις). Αυτό σημαίνει ότι το Μαξίμου προτίθεται να κρατήσει στάση αναμονής. Θα αξιολογήσει δηλαδή τα δεδομένα όταν φτάσει η ώρα της Ολομέλειας και ανάλογα με το τι θα πράξουν οι υφυπουργοί θα φανεί εάν θα δρομολογηθούν πρωθυπουργικές κινήσεις ακόμα και σε δεύτερο χρόνο.

Η πιο «δύσκολη» περίπτωση είναι εκείνη της Μαρίας Κεφάλα, δεδομένου ότι το υπουργείο Οικογένειας είναι ανάμεσα σε εκείνα που υπογράφουν τον νόμο, ενώ συζητήσεις γίνονται στους γαλάζιους διαδρόμους για το αν υπάρχουν περιθώρια μετακίνησης από την αποχή στο «ναι» για τον Σταύρο Κελέτση.

Πότε θα ψηφιστεί

Έπειτα από τη διαβούλευση, στόχος είναι ο νόμος να ψηφιστεί στις 12 ή στις 13 Φεβρουαρίου. Ακόμα και η εισαγωγική τοποθέτηση του Μητσοτάκη στο Υπουργικό μαρτυρά ότι επιδιώκεται ως τότε ηπιότητα και ταχύτητα: ο ίδιος δεν άνοιξε άλλα έκλεισε με αυτό τη 10λεπτη παρέμβασή του, αφότου σήκωσε επικοινωνιακά άλλα θέματα – την επιστολική ψήφο, για παράδειγμα, και τη «στοχευμένη» κοινωνική πολιτική. «Ενα θέμα ισότητας δεν προσφέρεται για διχαστικές προκλήσεις και σίγουρα δεν προσφέρεται και για υπερβολικές μεγεθύνσεις» είπε, για να υπογραμμίσει αμέσως μετά τον απόλυτο σεβασμό στις θέσεις της Εκκλησίας. «Εδώ αναφερόμαστε σε επιλογές της Πολιτείας, όχι σε θεολογικές πεποιθήσεις», είπε ενώ δήλωσε σίγουρος για τους ανοιχτούς διαύλους με την Εκκλησία.

«Αυτή η κυβέρνηση έχει δώσει πολλές λύσεις σε ανάγκες του κλήρου που εκκρεμούσαν εδώ και δεκαετίες» και αναφερόμενος σε αλλαγές του παρελθόντος όπως ο πολιτικός γάμος, η αποτέφρωση, οι ταυτότητες, ανέφερε ότι δεν έβλαψαν ούτε την κοινωνία, ούτε τον διάλογο Πολιτείας -Εκκλησίας. Ο Μητσοτάκης εστίασε αφενός στην ανάγκη προστασίας των δικαιωμάτων των παιδιών (δεν επιτρέπονται «πολίτες δύο κατηγοριών και «παιδιά ενός κατώτερου θεού»») αφετέρου σε όσα… δεν φέρνει ο νόμος (την παρένθετη κύηση και τον «γονέα 1, γονέα 2»), καθησυχάζοντας το πιο συντηρητικό ακροατήριο.

Related posts

Τσιάρας για Πάτρα: Σε εξέλιξη η έρευνα στην ιατροδικαστική υπηρεσία – «Να δούμε αν υπήρξαν παραλείψεις»

admin

Ο Γκλέτσος συγκεντρώνει υπογραφές για να μεταπείσει τον Τσίπρα

admin

Μπακογιάννη για τουρκική προκλητικότητα: Η ελληνική εξωτερική πολιτική την αντιμετωπίζει με ψυχραιμία

admin

Αναδίπλωση: «Δεν θα διαγραφεί από τον ΣΥΡΙΖΑ όποιος δεν ψηφίσει το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια»

admin

Γεραπετρίτης για Τέμπη: Συγγνώμη εκ μέρους της κυβέρνησης γιατί δεν μπορέσαμε να αποτρέψουμε το δυστύχημα

admin

Διευκρινίσεις Βορίδη για χημικό ευνουχισμό σε παιδοβιαστές: «Να γίνεται με συναίνεση του κατηγορουμένου»

admin

Αγνόησε τη Νέα Αριστερά

admin

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Τα επόμενα βήματα του απρόβλεπτου Ερντογάν

admin

Οικονόμου: Το νέο μήνυμα μετά τις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν

admin