Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Αποκαλυπτήρια» του σχεδίου νόμου για τράπεζες και servicers – Τα βασικά σημεία

Πιο αναλυτικά, στις βασικές πτυχές του σχεδίου νόμου που αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα να αναρτηθεί προς δημόσια διαβούλευση, με στόχο την ψήφισή του το αργότερο έως τα μέσα του επόμενου μήνα, περιλαμβάνονται:

1) Η διεύρυνση των εναλλακτικών πηγών δανειοδότησης που έχουν σήμερα νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Αυτό, όπως είχε γράψει το --, θα επιτευχθεί μέσω της αδειοδότησης μη τραπεζικών οργανισμών που, όμως, διαθέτουν τα κεφάλαια, έτσι ώστε να μπορούν να χορηγούν δάνεια, στεγαστικά και εταιρικά. «Βασική προϋπόθεση για να μπορέσει ο τραπεζικός τομέας να παράσχει αποτελεσματική στήριξη στην ελληνική οικονομία είναι να είναι υγιής και ανταγωνιστικός από μόνος του», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, κ. Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας σε εκδήλωση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) για τον εορτασμό των 95 ετών από την ίδρυσή της, υπογραμμίζοντας την ανάγκη διάθεσης ελκυστικών ευκαιριών χρηματοδότησης για τα ελληνικά νοικοκυριά. Αξίζει να αναφερθεί πως το τελευταίο διάστημα έχουν «πυκνώσει» οι εκτιμήσεις υψηλόβαθμων τραπεζικών στελεχών ότι δύσκολα θα πιαστούν οι στόχοι της πιστωτικής επέκτασης για το 2023, γεγονός που σημαίνει ότι το «άνοιγμα» της επίμαχης αγοράς ενδέχεται να λειτουργήσει υπέρ των δανειοληπτών. «Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι τα κριτήρια χορήγησης δανείων, όπως και η τιμολόγηση, από πλευράς των νέων ‘παικτών’ θα είναι πιο χαλαρά, αφού θα πρέπει και εκείνοι να ‘υπακούουν’ σε συγκεκριμένους κανόνες», σχολιάζουν πηγές με γνώση.

2) Η περαιτέρω βελτίωση του εξωδικαστικού μηχανισμού, έτσι ώστε να μπορεί να αξιοποιηθεί από περισσότερους. Δεδομένου δε, ότι το ύψος του «κουρέματος» λειτουργεί ως δέλεαρ, σκοπός των νέων βελτιώσεων θα είναι αυτό να αυξηθεί, λαμβάνοντας υπόψη και το loan to value, δηλαδή, την αξία του ακινήτου σε σχέση με την αξία της οφειλής. Ο μηχανισμός, πάντως, φαίνεται πως έχει πάρει μπροστά, αφού στο τέλος του περασμένου Σεπτεμβρίου είχαν ρυθμιστεί οφειλές, ύψους 3,26 δισ. ευρώ, μέσω 8.804 ρυθμίσεων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, ενώ είχαν διαγραφεί οφειλές, ύψους 944 εκατ. ευρώ.

3) Η θέσπιση αυστηρότερων κανόνων για τους servicers, οι οποίοι, μάλιστα, θα πρέπει να εστιάσουν σε πιο διαφανείς διαδικασίες ενημέρωσης των οφειλετών. Το γεγονός ότι υπό την «ομπρέλα» των εταιρειών διαχείρισης βρίσκονται σήμερα δάνεια, άνω των 70 δισ. ευρώ, επιτάσσει την αυστηρότερη «εποπτεία» τους. Έτσι, πέραν της υποχρεωτικής ενσωμάτωσης στο εθνικό δίκαιο της ευρωπαϊκής οδηγίας 2167/2021, η κυβέρνηση προχωρά στη θέσπιση συγκεκριμένων κανόνων που θα έχουν ως κύριο στόχο την προστασία των δανειοληπτών και τη λεπτομερή ενημέρωσή τους. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, οι servicers θα βρίσκονται αντιμέτωποι με κυρώσεις.

Διαβάστε περισσότερα στο --.gr

Ειδήσεις σήμερα:Ανέβαλε την τετραμερή σύνοδο στην Ιορδανία και ο Μπάιντεν – Μεταβαίνει στο Ισραήλ για να δει τον ΝετανιάχουΤραγωδία στη Γάζα με 500 νεκρούς και τραυματίες σε νοσοκομείο – Blame game για το χτύπημα μεταξύ Ισραήλ και ΧαμάςΝεκρός 38χρονος σε καταυλισμό στο Μενίδι – Έφερε τραύματα στα πόδια

Related posts

Σαφάρι με 5 μέτρα για τους φοροφυγάδες – Στόχος να βρεθούν 2 δις για να χρηματοδοτηθούν πρόσθετες παροχές

admin

Δώρο Πάσχα 2022: Πότε καταβάλλεται και πώς υπολογίζεται

admin

Συντάξεις Απριλίου 2022: Έγιναν οι πρώτες πληρωμές, ποιοι θα δουν χρήματα σήμερα

admin

Market pass: Ποιοι «πάνε ταμείο», πότε και τι θα πάρουν

admin

Επιδόματα – ΟΠΕΚΑ: Πληρώνει 13 παροχές σε 742.000 δικαιούχους

admin

Κατώτατος μισθός: Ανακοινώνεται η νέα αύξηση

admin

Τουρισμός: Αναστάτωση με τη μετάθεση των πληρωμών της ΤUI στους Έλληνες ξενοδόχους για το 2021

admin

Οι 22+2 παράγοντες που θα διαμορφώσουν την εικόνα της κτηματαγοράς το 2024 (πίνακας)

admin

Δεκτή από σήμερα η ταυτότητα μέσω Gov.gr Wallet σε τράπεζες και εταιρείες τηλεφωνίας

admin