Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ανοίγει τον φάκελο «Εθνική Τράπεζα» το ΤΧΣ

Κινητικότητα στο παρασκήνιο εξελίσσεται στην υπόθεση του πρώτου σταδίου αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από την Εθνική Τράπεζα.

Ασφαλείς πληροφορίες του -.gr αναφέρουν ότι οι σύμβουλοι τόσο από την πλευρά του ΤΧΣ, μολονότι δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμη διοικητικό συμβούλιο που θα δώσει την τελική έγκριση, όσο από την πλευρά της Εθνικής Τράπεζας έχουν ήδη ξεκινήσει την προετοιμασία.

Η επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΤΧΣ είναι προγραμματισμένη για την 16-17 Οκτωβρίου, χωρίς να έχει ακόμη οριστεί η ατζέντα όπως επισημαίνουν πηγές του Ταμείου. Εξάλλου μέχρι την προσεχή Παρασκευή «τρέχει» η διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση του 1,4% της Eurobank επομένως εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να ληφθεί η απόφαση για την επόμενη, από πλευράς Ταμείου, κίνηση.

Το ποσοστό

Πρόθεση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) είναι σε πρώτη φάση η διάθεση του 20% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας μέσω της διαγωνιστικής διαδικασίας. Οι πληροφορίες αναφέρουν το μεγαλύτερο ποσοστό τουλάχιστον 15% θα διατεθεί σε ξένους επενδυτές ενώ εξετάζεται το σενάριο διάθεσης ενός ποσοστού κατ’ ανώτερο 5% στην ελληνική αγορά. Οι τελικές αποφάσεις επ’ αυτού αναμένεται να ληφθούν προς τα τέλη του Οκτωβρίου και εφόσον έχει ανοίξει επισήμως (σ.σ. με την έγκριση του Δ.Σ. του Ταμείου) η διαδικασία.

Ενδιαφέρον

Πηγές της αγοράς αναφέρουν ότι ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια έχουν ήδη εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για την αποεπένδυση του Ταμείου από την Εθνική Τράπεζα και εκτιμάται ότι η διάθεση του ποσοστού θα προσελκύσει επενδυτές μεσοπρόθεσμου ορίζοντα. Βέβαια, οι παρουσιάσεις θα εκκινήσουν επίσημα μετά την σχετική εντολή που θα λάβει το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Υπενθυμίζεται ότι το Ταμείο κατέχει το 40,3% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας. Πρόκειται για την μεγαλύτερη θέση που διαθέτει σε μετοχικό κεφάλαιο τράπεζας καθώς ακολουθεί το ποσοστό 27% που ελέγχει στην Πειραιώς και το 9% στην Alpha Bank.

Related posts

RWE και ΔΕΗ κατασκευάζουν νέα φωτοβολταϊκά ισχύος 280 MWp

admin

Εξι φορές πάνω τα κέρδη της Νιτσιάκος

admin

Τα ανοιχτά υπόλοιπα των πελατών στο επίκεντρο ΓΣ της Μουζάκης

admin

ΔΕΗ-ΓΕΚ Τέρνα: Δεν υπάρχει συμφωνία για τη μονάδα αερίου ΗΡΩΝ Ι

admin

«Διπλή» επένδυση από τη Medicon Hellas

admin

ΔΕΗ: Στο 5,15% το ποσοστό της Goldman Sachs

admin

Επ. Ανταγωνισμού: Εγκρίνει την εξαγορά της «Ελιν Βερντ» από τη Μotor Oil

admin

Μαλαματίνα: Αυξημένος τζίρος το 2023, νέες επενδύσεις 2,5-3 εκατ. ευρώ

admin

Τέσσερα boutique hotels στο χαρτοφυλάκιο της Mayor Hospitality Management

admin