Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: Ομοβροντία από «καμπάνες» για αμελείς στο «παρά ένα» της παραγραφής

Μπορεί να πέρασαν ακόμα και 5 χρόνια από τότε που πολλές δεκάδες χιλιάδες φορολογούμενοι έπρεπε να είχαν εκπληρώσει τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις του αλλά, σκοπίμως ή μη, δεν το έκαναν. Τελικά όμως δεν θα γλιτώσουν τους φόρους και τα πρόστιμα.

Πριν συμπληρωθεί η πενταετία ώστε να παραγραφούν, η ΑΑΔΕ τους βρήκε και «φορτσάρει» μέσα στις γιορτές για να τους μοιράσει «καμπάνες» και πρόστιμα παρελθόντων ετών, τις οποίες οι υπόχρεοι είχαν σχεδόν ξεχάσει ακόμα και οι ίδιοι πια (πιστεύοντας πως θα τη γλιτώσουν) αλλά όχι και η Εφορία

Ελάχιστες μέρες πριν εκπνεύσει όμως το 2023 και παραγραφούν εκατοντάδες χιλιάδες υποθέσεις που είχαν μείνει απλήρωτες, η ΑΑΔΕ άρχισε ήδη και αποστέλλει «ομοβροντία» από χιλιάδες email σε φορολογούμενους. Όχι για να να τους ευχηθεί «καλές γιορτές» αλλά να τους «κεράσει» δηλώσεις, φόρους και πρόστιμα που οι ίδιοι θα εύχονταν να παραμείνουν «στα αζήτητα».

Ανήμερα την Πρωτοχρονιά του 2024 παραγράφεται -λόγω παρέλευσης πενταετίας- το δικαίωμα ελέγχου και «πρώτης βεβαίωσης» από το δημόσιο, για φορολογικές υποχρεώσεις οι οποίες γεννήθηκαν το 2018.

Για να μη γλιτώσουν λόγω «μη ελέγχου» οι παραβάτες, το κράτος επί δεκαετίες έδινε κάθε τέλος του χρόνου παράταση κάθε φορολογικώ ελέγχων, για να μη παραγραφούν οι ανέλεγκτες υποθέσεις. Έφτασαν έτσι το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, αντί να κάνει ελέγχους, απλώς να δίνει δίνει παρατάσεις έως και 5 ή 10 χρόνια ενίοτε, για να μη παραγράφονται οι υποθέσεις χωρίς έλεγχο.

Αντ’ αυτού όμως, τις τελευταίες μέρες ξεκίνησε ήδη η αποστολή 89.434 email σε ιδιοκτήτες αυτοκινήτων που, κατόπν διασταύρωσης, φαίνεται σαν, αδικαιολόγητα, να μην πλήρωσαν τα τέλη κυκλοφορίας του 2018. Εφόσον δεν κατέθεσαν τα δικαιολογητικά ακινησίας του οχήματος, αυτοί θα έπρεπε να έχουν πληρώσει τέλη και να ασφαλίζουν και τα οχήματά τους.

Τόση ήταν μάλιστα η «φόρα» που πήρε η ΑΑΔΕ ώστε, εκτός από τις οφειλές του κάθε φορολογουμένου, τους έστειλε και… ονομαστικά άλλων οφειλετών. Για το σοβαρό αυτό θέμα, προσωπικά ο διοικητής της ΑΑΔΕ κύριος Γιώργος Πιτσιλής κίνησε άμεσα διαδικασίες εσωτερικού ελέγχου.

Ποιους «τσίμπησε» η ΑΑΔΕ
Επιπλέον η ΑΑΔΕ αποστέλλει ραβασάκια και email για δηλώσεις και πρόστιμα:

1. σε μισθωτούς και συνταξιούχους που δε δήλωσαν το 2018 αναδρομικά που είχαν εισπράξει το 2017

2. φορολογουμένους που δεν υπέβαλαν καν φορολογική δήλωση Ε1, στις οποίες έπρεπε να περιλάουν κέρδη, μισθούς, συντάξεις, ενοίκια κλπ του 2017.

3. συνταξιούχους ή άλλους που δε δήλωσαν εισοδήματα που είχαν στο εξωτερικό (πχ σύνταξη από Ταμείο της Γερμανίας, τόκους ή αμοιβές από άλλες χώρες κλπ)

4. επαγγελματίες και επιχειρήσεις που δεν υπέβαλαν συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών – προμηθευτών ή δεν υπέβαλαν δηλώσεις ΦΠΑ, φορολογούμενους που δεν δήλωσαν εισοδήματα από το εξωτερικό

Και μόνη η αποστολή του email (δηλαδή η κοινοποίηση ότι «έπιασε» την παράβαση) επιτρέπει στην ΑΑΔΕ να επεκτείνει και μετά το 2024 τους ελέγχους για τις εκατοντάδες χιλιάδες περιπτώσεις φοροδιαφυγής.

Όσοι φορολογούμενοι λάβουν σημειώματα προσδιορισμού φόρων και προστίμων θα πρέπει να τα εξοφλήσουν εντός 30 ημερών, ή να ασκήσουν ενδικοφανή προσφυγή στη ΔΕΔ.

Αντιθέτως, αν μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2023 δεν έχει αποσταλεί κοινοποίηση για υποθέσεις του έτους 2017, τότε ο γενικός κανόνας προβλέπει ότι από την επόμενη μέρα –πλην ειδικών περιπτώσεων- η υπόθεση μπαίνει στο αρχείο χωρίς άλλη έρευνα, λόγω επέλευσης παραγραφής του δικαιώματος του δημοσίου να ασκήσει ελέγχους εντός 5ετίας από το τέλος της χρονιάς από την οποία θα έπρεπε να εκπληρωθεί η φορολογική υποχρέωση.

Related posts

ΔΕΗ: Ανακοίνωσε εκπτώσεις για οικιακούς πελάτες, επιχειρήσεις και ευάλωτους καταναλωτές

admin

Επίδομα θέρμανσης: Ποιοι θα δουν χρήματα στους λογαριασμούς τους στο τέλος του μήνα

admin

Σκόνταψε αλλά δεν… λύγισε η Wall Street – Μια ακόμη εβδομάδα κερδών για τους δείκτες

admin

Black Friday σε καταστήματα και σούπερ μάρκετ – Τι «κυνηγούν» φέτος οι καταναλωτές

admin

Χρήστος Γιαλιάς: Στο σφυρί η βίλα-φρούριο του άγρια δολοφονημένου επιχειρηματία

admin

Μείωση ΕΝΦΙΑ: Πώς θα μπει stop σε όσους ασφαλίζουν εικονικά το σπίτι τους από φυσικές καταστροφές

admin

Αποκαλυπτήρια για την ετήσια έκθεση της ΤτΕ – Τα εύσημα και τα «καμπανάκια» Στουρνάρα

admin

Καλάθι του Πάσχα – Σκρέκας: Στόχος το αρνί να πωλείται 10 ευρώ το κιλό ή και χαμηλότερα

admin

Νέα μέτρα για επιχειρήσεις: Επιδότηση πάγιων δαπανών – «Κούρεμα» ενοικίων – Τι αλλάζει για τις επιταγές

admin