Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Έπαιξε άμυνα» το Χρηματιστήριο – Ισχυρές πιέσεις σε Εθνική Τράπεζα και ΕΧΑΕ

Προσωρινά αποδείχθηκαν τα χθεσινά «χαμόγελα» καθώς επιστρέφει και πάλι σήμερα στη στασιμότητα το

Χρηματιστήριο Αθηνών

, στο ίδιο μοτίβο με το υποτονικό κλίμα στις διεθνείς αγορές, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει στις 1.273,33 μονάδες με τον τζίρο στα 88,9 εκατ.ευρώ.

Οι επενδυτές εμφανίζονται επιφυλακτικοί στις κινήσεις τους, καθώς το ενδιαφέρον τους είναι στραμμένο κυρίως στα κρίσιμα μακροοικονομικά στοιχεία διεθνώς που θα δώσουν το στίγμα για τις επόμενες κινήσεις της Fed. Υπενθυμίζεται ότι χθες Τετάρτη, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε άνοδο 0,25% φτάνοντας τις 1.273 μονάδες βάζοντας τέλος στο αρνητικό σερί των δύο προηγούμενων ημερών.

Έτσι, στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης, έκλεισε με οριακή πτώση 0,01% στις 1.273,33 μονάδες, με τον τζίρο στα 88,9 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημείωσε πτώση 0,16% στις 3.071,96 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης βρέθηκε στο –1,51% στις 1.035,17 μονάδες. Ανοδικά έκλεισαν 70 μετοχές, πτωτικά 35 και αμετάβλητες είναι 16 μετοχές.

Στα επιχειρηματικά νέα, άνοιξε το απόγευμα της Πέμπτης, το βιβλίο προσφορών για τη διάθεση του 10% 2% της HelleniQ Energy. Για το πακέτο μετοχών της εταιρείας υπάρχει, σύμφωνα με χρηματιστηριακές πηγές, σημαντική ζήτηση και η υπερκάλυψη αναμένεται υψηλή. Με βάση τον προγραμματισμό, το βιβλίο προσφορών θα κλείσει απόψε στις 8 το βράδυ, με τις σχετικές ανακοινώσεις να αναμένονται αύριο Παρασκευή.

Αναφορικά με τη Mytilineos, σύσταση «αγοράς» και νέα αυξημένη τιμή-στόχο στα 46 ευρώ αναφέρει η Citi σε έκθεσή της. «Η παγκόσμια ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχει ξεπεράσει τις εκτιμήσεις και κατά συνέπεια οδηγεί σε ενίσχυση της αύξησης των κερδών της Mytilineos, η οποία αυξάνει στα 46 ευρώ την τιμή στόχο για τη μετοχή από 45 ευρώ πριν», αναφέρει χαρακτηριστικά η Citi στην τελευταία της έκθεση. Ο αναλυτής της CITI αναμένει να συνεχιστεί το ράλι της μετοχής της MYTILINEOS, τόσο λόγω της αναμενόμενης αύξησης της κερδοφορίας, το 2023, πάνω από το €1δισ., η οποία εκτιμά ότι θα ενισχύεται σταθερά τα επόμενα έτη, όσο και από την ποιότητα των κερδών αυτών, τα οποία κατά 75% προέρχονται από το κομμάτι της Ενέργειας της MYTILINEOS, με τα - να συνεισφέρουν το μεγαλύτερο μέρος αυτής.

Ακόμη, τον Νοέμβριο οι συνολικές πωλήσεις του Ομίλου JUMBO κατέγραψαν αύξηση 10%, ενώ στο 11μηνο οι πωλήσεις αυξήθηκαν 15%.

Επίσης, στην αναβάθμιση του μακροπρόθεσμου προφίλ αξιολόγησης της Τράπεζας Πειραιώς σε «BB» από «ΒΒ (high)» προχώρησε η DBRS, με την τάση σε όλες τις αξιολογήσεις να είναι σταθερή (Stable). Η αναβάθμιση αντικατοπτρίζει τη διαρκή βελτίωση του προφίλ ρίσκου του ομίλου, λόγω της περαιτέρω μείωσης του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) του παρελθόντος και τον περιορισμένο σχηματισμό NPEs, όπως αναφέρει ο οίκος στην ανάλυση του.

H εικόνα των μετοχών

Στις τραπεζικές μετοχές, η ΕΤΕ έκλεισε με πτώση 3,23% στα 6 ευρώ, η Eurobank με πτώση 1,53% στα 1,605 ευρώ, η Πειραιώς έκλεισε στο -0,95% και τα 3,116 ευρώ, ενώ η Alpha Bank σημείωσε άνοδο ο,67% στα 1,508 ευρώ.

Στο ταμπλό του ΧΑ, η Lavipharm σημείωσε άλμα 6,44%, η Jumbo έκλεισε με κέρδη 3,22% στα 25 ευρώ, ο ΟΤΕ στο 1,53% και τα 13,27 ευρώ, η ΔΕΗ 1,12% στα 10,85 ευρώ, η Aegean στο 0,69%.

Με αρνητικό πρόσημο έκλεισαν Μυτιληναίος 0,44% στα 36,10 ευρώ, ΕΛΠΕ 0,90% στα 7,7 ευρώ, ΜΟΗ 0,66% στα 24,200 ευρώ, ΕΧΑΕ στο -2,38% στα 5,34 ευρώ.

Διαβάστε περισσότερα οικονομικά νέα στο --.gr

Ειδήσεις σήμερα:Live update: Λεπτό προς λεπτό η επίσκεψη Ερντογάν στην ΑθήναΞένα ΜΜΕ για επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα: Νέα σελίδα στις σχέσεις Eλλάδας και ΤουρκίαςΝέα Αριστερά: H απάντηση για τις σελίδες στο Facebook – «Αυτοί είναι οι μόνοι επίσημοι λογαριασμοί»

Related posts

Υπουργείο Οικονομικών: Ανοδική αναθεώρηση του ρυθμού ανάπτυξης σε 2,3% το 2023

admin

«Τουρισμός για Όλους»: Πώς θα λάβετε την ψηφιακή κάρτα των 150 ευρώ

admin

Ηλεκτρικά λεωφορεία: Εντός του πρώτου εξαμήνου του 2024 αναμένεται η προκήρυξη για το δεύτερο διαγωνισμό προμήθειας

admin

«Ημέρα Καριέρας» της ΔΥΠΑ: «Ανοίγουν» πάνω από 500 θέσεις εργασίας

admin

Χριστουγεννιάτικος «μποναμάς»: Με μία δόση μπαίνουν ξανά στις 120 όσοι έχασαν την ρύθμιση

admin

Στα €3,2 δισ. έφτασαν οι συναλλαγές των ομολόγων ενόψει της αξιολόγησης από τον DBRS

admin

Κινούμαι Ηλεκτρικά 2 – Κώστας Σκρέκας: Νέο πρόγραμμα επιδότησης ηλεκτρικών οχημάτων

admin

Τα προϊόντα ΠΟΠ και η Diet Coke: Βέτο Βορίδη στο Συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας

admin

Wall Street: Κέρδη στο… φώτο φίνις για τους δείκτες – Αρνητικός απολογισμός για την εβδομάδα

admin