Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Wall Street: Κέρδη στο… φώτο φίνις για τους δείκτες – Αρνητικός απολογισμός για την εβδομάδα

Δυσκολεύτηκε να βρει κατεύθυνση η

Wall Street

στη συνεδρίαση της Παρασκευής με συνεχείς εναλλαγές στα πρόσημα που φανέρωναν το επιφυλακτικό κλίμα μεταξύ των επενδυτών. Πάντως, ο απολογισμός της εβδομάδας παρέμεινε σε γενικές αρνητικός, καθώς τα δυναμικά κέρδη του 2023 άφησαν σημαντικά περιθώρια για ρευστοποιήσεις προς αποκόμιση κερδών.


Στο ταμπλό, ο δείκτης

Dow Jones

έκλεισε με οριακή άνοδο 0,07% στις 37.466 μονάδες, ο

S&P 500

ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,18% φτάνοντας στις 4.697 μονάδες και ο

Nasdaq

βρέθηκε στο 0,09% και τις 14.524 μονάδες.





Παρά τα χαμηλά αυτά κέρδη και

οι τρεις βασικοί δείκτες ολοκλήρωσαν το πενθήμερο σε αρνητικό έδαφος




Στον αντίποδα, 

στην αγορά ομολόγων οι αποδόσεις συνέχισαν να ενισχύονται

. Ενδεικτικά η απόδοση του 10ετούς ξεπέρασε και πάλι το όριο του 4%, στο 4,044% ανεβαίνοντας κατά περίπου πέντε μονάδες, ενώ η απόδοση του 30ετούς κέρδισε έξι μονάδες στο 4,2%.


Οι επενδυτές αιφνιδιάστηκαν από τα απρόσμενα ισχυρά στοιχεία από το μέτωπο της αγοράς εργασίας, που μπορεί να λειτουργήσουν σαν ανασχετικός παράγοντας στην πρόθεση της Fed να ξεκινήσει την αντιστροφή της νομισματικής της πολιτικής.





Η έκθεση για την απασχόληση το Δεκέμβριο έδειξε 216.000 νέες προσλήψεις, ήτοι πολύ πάνω από τις 170.000 που περίμεναν οι αναλυτές και τις 173.000 νέες θέσεις εργασίας που προστέθηκαν τον Νοέμβριο. Έτσι, και ο δείκτης της ανεργίας έμεινε αμετάβλητος στο 3,7% σε αντίθεση με τις εκτιμήσεις για μικρή άνοδο στο 3,8%.





Αυτό σημαίνει πρακτικά πως η επιθυμητή, έστω και σταδιακή, αποθέρμανση της αγοράς εργασίας που επιζητά η Fed για τη συγκράτηση των μισθών και των πληθωριστικών πιέσεων δεν έχει επιτευχθεί ακόμη και αυτό μπορεί να περιπλέξει το χρονοδιάγραμμα της έναρξης του καθοδικού κύκλου των επιτοκίων.


Ειδικά δε, με φόντο και την αναζωπύρωση των πετρελαϊκών τιμών που λόγω της κρίσης στην Ερυθρά Θάλασσα έχουν βρεθεί και πάλι σε ανοδική τροχιά (

το αμερικανικό αργό εκτοξεύτηκε σήμερα κατά επιπλέον 2,26%

στα 73,80 δολάρια το βαρέλι) συμβάλλοντας έτσι, στην τροφοδότηση του πληθωρισμού.





Οι traders μέχρι τώρα πόνταραν στην έναρξη της περικοπής των επιτοκίων ίσως και από τον ερχόμενο Μάρτιο, αλλά και σε έως και έξι περικοπές μέσα στο 2024, όμως ενδεχομένως μπορεί να χρειαστεί να μετριάσουν τις προσδοκίες τους.





«Τα νούμερα αυτά θέτουν υπό αμφισβήτηση την πεποίθηση της αγοράς για μια μείωση των επιτοκίων το Μάρτιο» σχολίασε χαρακτηριστικά η Λίντσεϊ Ρόσνερ της Goldman Sachss Asset Management, μιλώντας στο Bloomberg. Άλλωστε, όπως τόνισε, απομένουν τα στοιχεία τριών ακόμη μηνών πριν τη συνεδρίαση του Μαρτίου, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει τα δεδομένα.


Βέβαια, ο δείκτης επιχειρηματικής δραστηριότητας στον κλάδο των υπηρεσιών ISM υποχώρησε πέραν του αναμενόμενου το Δεκέμβριο στις 50,6 μονάδες από 52,9 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, κάτι που αντανακλά τα αδύναμα στοιχεία της αμερικανικής οικονομίας. Όμως, η ομαλή προσγείωση της οικονομίας δύσκολα θα ανησυχήσει τη Fed σε βαθμό που να βιαστεί να προχωρήσει σε παρεμβάσεις για την τόνωση της.










Στις χαμένες και σήμερα, όπως και συνολικά την εβδομάδα, βρέθηκαν οι Big Tech, μετά και τα σημαντικά κέρδη που είχαν αποκομίσει για το 2023.


Μεταξύ τους ξεχώρισε η Apple με απώλειες της τάξεως του 3% για το πενθήμερο μετά τις δύο υποβαθμίσεις που υπέστη η μετοχή της, μέσα σε λίγα 24ωρα, πρώτα από την Barclays και μετά από την Piper Sandler, αλλά και τη σημερινή πληροφορία από τους New York Times πως το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ετοιμάζει νέα αντιμονοπωλιακή αγωγή εναντίον της.


Στον αντίποδα στις κερδισμένες μετοχές της ημέρας βρέθηκε η Peloton, καθώς η εταιρεία ποδηλάτων και μηχανημάτων γυμναστικής εκτοξεύτηκε κατά σχεδόν 17% μετά τη δημοσιοποίηση της είδησης της συνεργασίας της με το TikTok για τη δημιουργία ενός νέου hub γυμναστικής και fitness.









Διαβάστε περισσότερες οικονομικές ειδήσεις στο --.gr











Ειδήσεις σήμερα:





Συναγερμός στην Ευρώπη: Κοκτέιλ ιώσεων γεμίζει τα ιταλικά νοσοκομεία – Η Ισπανία επαναφέρει τις μάσκες





Νέα διάψευση Διαματάρη: Στερείται σοβαρότητας ότι πρότεινα υπουργείο στον Κασσελάκη με δική μου πρωτοβουλία





Νέα Ζηλανδία: Ναυαγός εντοπίστηκε χάρη στην αντανάκλαση του ρολογιού του

Related posts

Τράπεζες: Συμφωνία με την ΟΤΟΕ για αυξήσεις 5,5% μέχρι το 2024

admin

Παράταση για την έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ – Μέχρι 1η Μαρτίου οι δηλώσεις ασφάλισης κατοικίας

admin

Ανάπλαση Ελληνικού: Ξεκίνησαν οι μελέτες για τον Marina Tower και τα εμπορικά κέντρα

admin

Επιδόματα – Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα: Από το Δεκέμβριο η αύξηση 8% – Ποια είναι τα νέα εισοδηματικά κριτήρια

admin

«Μπλόκο» σε επιστροφές φόρου ακόμα και όταν δεν υπάρχουν χρέη

admin

Πετρέλαιο θέρμανσης: Αποκλιμάκωση τιμών τις τελευταίες ημέρες – Την Παρασκευή η έναρξη διάθεσης

admin

Επίδομα 800 ευρώ – Αναστολές Νοεμβρίου: Σήμερα οι πληρωμές

admin

Νταντάδες της Γειτονιάς: Στα 500 ευρώ η επιδότηση – Εντός του Νοεμβρίου ξεκινούν οι αιτήσεις

admin

Η Γ.Σ. της Ελλάκτωρ απέρριψε την παροχή stock options στη Διοίκηση της εταιρείας

admin