Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναδρομικά συνταξιούχων: Λιγότερος ο φόρος με εγκύκλιο της ΑΑΔΕ

Μαχαίρι σε

πρόστιμα

και

πλαφόν 20% στις προσαυξήσεις φόρου

προβλέπει εγκύκλιος του Διοικητή της

ΑΑΔΕ

Γιώργου Πιτσιλή σχετικά με την φορολόγηση των

αναδρομικών

που έλαβαν οι

συνταξιούχοι

την περίοδο 2015 -2018 και τα οποία καλούνται τώρα να τα δηλώσουν στην εφορία με τροποποιητικές καταστάσεις.

Η ΑΑΔΕ έχει αρχίσει να στέλνει ειδοποιητήρια σε δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους οι οποίοι έλαβαν αναδρομικά το 2014 αλλά «ξέχασαν» να τα δηλώσουν στην εφορία. Οι συνταξιούχοι καλούνται τωρα να υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις προκειμένου τα αναδρομικά που έλαβαν να επιμερίσουν στα έτη που αναλογούν και να μειωθεί έτσι η φορολογική επιβάρυνση.

Από την εγκύκλιο που εξέδωσε ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλής, προκύπτει ότι για εκκαθαριστικά που εκδίδονται από 1-1-2020 και αφορούν σε αναδρομικά ποσά συντάξεων των ετών 2014 έως και 2017, τα οποία ανάγονται σε έτος άλλο από εκείνο στο οποίο εισπράχθηκαν και καταβλήθηκαν στον φορολογούμενο από 1.1.2015 έως και 31.12.2018, δεν εφαρμόζεται το πρόστιμο των 100 ευρώ και οι τόκοι δεν μπορούν να υπερβούν το 20% του κύριου φόρου που προσδιορίζεται με την πράξη, εφόσον πρόκειται για το πρώτο έτος καταβολής σύνταξης, η οποία έγινε καθυστερημένα από τον οικείο ασφαλιστικό φορέα.

Η ρύθμιση καταλαμβάνει το πρώτο έτος καταβολής της σύνταξης για όλες τις συντάξεις, ανεξαρτήτως αν είναι κύριες ή επικουρικές ή άλλης μορφής.

Προκειμένου οι φορολογούμενοι να τύχουν της ρύθμισης αυτής, κατά την υποβολή της εκπρόθεσμης δήλωσης των ως άνω αναδρομικών ποσών συντάξεων, μαζί με τη φορολογική δήλωση υποβάλλουν αίτηση για να γλιτώσουν το πρόστιμο και να περιορίσουν τους τόκους στο 20% του κύριου φόρου , η οποία συνοδεύεται από κάθε πρόσφορο μέσο (όπως για παράδειγμα την απόφαση της συνταξιοδότησης συμπεριλαμβανομένης της προσωρινής), με το οποίο πρέπει να αποδεικνύεται το έτος κατά το οποίο ο φορολογούμενος εισέπραξε καθυστερημένα για πρώτη φόρα σύνταξη (κύρια, επικουρική, μερίσματα κλπ) από τον ασφαλιστικό του φορέα.

Στην περίπτωση που τα αναδρομικά ποσά της σύνταξης ανάγονται σε περισσότερα έτη, συνυποβάλλονται με την αίτηση και δικαιολογητικά από τα οποία να προκύπτουν τα έτη, όπως για παράδειγμα την ετήσια βεβαίωση του φορέα στην οποία αναφέρονται διακεκριμένα τα εισοδήματα ανά έτος ή τα ενημερωτικά σημειώματα συντάξεων.

Οι εκπρόθεσμες δηλώσεις αναδρομικών συντάξεων με τα συνοδευτικά έγγραφα υποβάλλονται με ψηφιακή απεικόνιση (scan) μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ( ο κατάλογος των ηλεκτρονικών διευθύνσεων ΕΔΩ) στον Προϊστάμενο της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. ή (με φυσικό φάκελο) ταχυδρομικά είτε με συστημένη επιστολή ή με υπηρεσία ταχυμεταφοράς.

Είναι, επίσης, δυνατή η κατάθεση των δηλώσεων και στο γραφείο πρωτοκόλλου της Δ.Ο.Υ.. Ημερομηνία υποβολής της δήλωσης θεωρείται η ημερομηνία που προκύπτει από τη σφραγίδα του Ταχυδρομείου ή της υπηρεσίας ταχυμεταφοράς ή η ημερομηνία αποστολής του μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αντίστοιχα. Το αποδεικτικό του ταχυδρομείου ή της υπηρεσίας ταχυμεταφοράς ή το αυτοματοποιημένο μήνυμα που αποστέλλεται ως απάντηση στο ηλεκτρονικό μήνυμα του φορολογουμένου, αποτελεί γι’ αυτόν αποδεικτικό υποβολής της δήλωσης και επέχει θέση απόδειξης παραλαβής εκ μέρους του αποδέκτη.

Τα εκκαθαριστικά αναρτώνται στην προσωποποιημένη πληροφόρηση στο myTAXISnet της ΑΑΔΕ, και ακολουθεί ηλεκτρονική ειδοποίηση στη δηλωθείσα από τον φορολογούμενο διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Ειδήσεις σήμερα:Τι είναι το sonic boom που τρομοκράτησε το Παρίσι όταν το Rafale έσπασε το φράγμα του ήχουΜελάνια Τραμπ και Τζιλ Μπάιντεν: «Ντιμπέιτ» κομψότητας για τις δύο υποψήφιες πρώτες κυρίες των ΗΠΑΒίντεο: Επεισόδιο με τον Νουσρέτ και ζηλιάρη σύζυγο σε εστιατόριό του

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο banksnews-.gr

Related posts

Επίδομα παιδιού: Άνοιξε η πλατφόρμα αιτήσεων Α21 – Πότε θα καταβληθεί η πρώτη δόση

banksnews

Χατζηδάκης: Μονιμότητα τέλος για τους νέους εργαζόμενους στη ΔΕΗ

banksnews

Ο Έλον Μασκ είναι πλέον ο έβδομος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο

banksnews