Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Τέταρτος σερί μήνας ανόδου ο Φεβρουάριος – Διψήφιο «άλμα» από τις αρχές του 2024

Το καλύτερο δυνατό φινάλε ήθελαν για τον Φεβρουάριο οι επενδυτές στο

ελληνικό χρηματιστήριο

και τελικά το πέτυχαν, ολοκληρώνοντας τον μήνα (τέταρτος σερί ανοδικός) σε νέο υψηλό 13ετίας, με τις επιδόσεις σε μηνιαία βάση και από τις αρχές του έτους να είναι εντυπωσιακές.


Το πρόσημο ήταν θετικό καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης της Πέμπτης (29/2), με τους αγοραστές να πατάνε «γκάζι» μετά τις 12:30 το μεσημέρι, οδηγώντας τον

Γενικό Δείκτη

πάνω από τις 1.420 μονάδες. Επομένως, «απορροφήθηκε» και μάλιστα με άνεση η χασούρα του τελευταίου διημέρου. Οι εναλλαγές στους πρωταγωνιστές αποτέλεσαν για ακόμη μία φορά το «κλειδί» για την ανοδική επαναφορά.





Στην προκειμένη, ο θετικός καταλύτης της αγοράς δε θα μπορούσε να είναι άλλος από την Τράπεζα Πειραιώς, λίγο πριν τις επίσημες ανακοινώσεις για την αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Η μετοχή έκλεισε πάνω από τα 4 ευρώ για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια, με την εικόνα της να ωραιοποιείται εν αναμονή του placement για το -κατά πάσα πιθανότητα- 27% που κατέχει το ΤΧΣ.





«Αλματώδη» πορεία ακολούθησε η Intralot, μετά την έναρξη διαπραγμάτευσης του εταιρικού ομολόγου, αλλά και την προσθήκη της μετοχής στον Small Cap του MSCI Greece, με το rebalancing να λαμβάνει χώρα στη λήξη της συνεδρίασης. Εντυπωσιακή επάνοδο έκανε η Entersoft. Αν και αρχικά διόρθωνε περισσότερο από 1%, τελικά ο τίτλος «απογειώθηκε» σε νέο ιστορικό υψηλό, με ώθηση από τα εξαιρετικά αποτελέσματα, με την εταιρεία να κάνει λόγο για διψήφιους ρυθμούς οργανικής ανάπτυξης το 2024 και αναζήτηση νέων ευκαιριών εξαγορών σε Ελλάδα και Ρουμανία.


Σε ό,τι αφορά τη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 1,21% στις 1.424,77 μονάδες, που αποτελούν νέο υψηλό 153 μηνών. Το υψηλό ημέρας εντοπίζεται ελάχιστα πιο πάνω, στις 1.424,79 μονάδες, ενώ χαμηλό ημέρας αποτέλεσαν οι 1.408,89 μονάδες. Τα κέρδη του Χρηματιστηρίου ξεπέρασαν το 4% τον Φεβρουάριο και εντός του 2024 «αγγίζουν» το 10,18%.






Placement και αποτελέσματα στο προσκήνιο




Εν αναμονή της απόφασης, για το ποσοστό που θα διατεθεί τελικά στο placement της Τράπεζας Πειραιώς, βρίσκεται η επενδυτική κοινότητα. Το βασικό σενάριο θέλει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να αποεπενδύει πλήρως, αφήνοντας και το 27% που κατέχει στην τράπεζα. Θεωρείται βέβαιο πως το placement θα έχει σημαντική υπερκάλυψη, με την τιμή διάθεσης να διαμορφώνεται με μικρό discount.





Το ΤΧΣ περιμένει την εισήγηση του συμβούλου του, Bank of America, ενώ σε επόμενη φάση η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα εγκρίνει το ενημερωτικό δελτίο. Οι παραπάνω διαδικασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν την Παρασκευή 1 Μαρτίου (με αστερίσκο για το ερχόμενο Σαββατοκύριακο όσον αφορά τις κυβερνητικές διαβουλεύσεις), προκειμένου να ανοίξει το βιβλίο προσφορών στις 4 Μαρτίου, σύμφωνα με τον χρονικό πήχη που έχουν θέσει οι εμπλεκόμενοι στην αποεπένδυση. Επόμενο «στοίχημα» αποτελεί η διάθεση του εναπομείναντος 18% που κατέχει το ΤΧΣ στην Εθνική Τράπεζα, έχοντας προηγηθεί το placement του 22% το Νοέμβριο του 2023.


Στο τέλος της σημερινής συνεδρίασης θα πραγματοποιηθεί το rebalancing των δεικτών του MSCI, με την Intrakat και την Intralot να εισέρχονται στον Small Cap Index. Στον βασικό δείκτη δεν υπήρξαν μεταβολές, με τις 10 μετοχές που τον απαρτίζουν να παραμένουν ως εξής: Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς, Mytilineos, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, Motor Oil και Jumbo.





Στο μέτωπο των οικονομικών αποτελεσμάτων, τα βλέμματα στρέφονται στην HELLENiQ ENERGY, με την Entersoft να έχει προβεί σε ανακοινώσεις πριν την έναρξη της συνεδρίασης. Ακολουθεί την Παρασκευή (1/3) η Mermeren Kombinat. Την επόμενη εβδομάδα, την «σκυτάλη» παίρνουν η ElvalHalcor την Τρίτη (5/3), η Cenergy Holdings και η Optima bank την Τετάρτη (6/3), ενώ «φορτωμένη» θα είναι η Πέμπτη (7/3) με τις Alpha Bank, Eurobank, Viohalco και Autohellas να ανακοινώνουν τις ετήσιες οικονομικές επιδόσεις τους.


Διαβάστε περισσότερα οικονομικά νέα στο

--.gr





Ειδήσεις σήμερα:





Μετανιωμένος δηλώνει τώρα ο 69χρονος δράστης της δολοφονίας στην Αγία Βαρβάρα – Στη φυλακή μαζί με τη σύζυγό του





Βίντεο: Σε καυτή ερωτική σκηνή με γυναίκα η Ελίζαμπεθ Χάρλεϊ υπό τη σκηνοθεσία του γιου της!





Ισχυρό μέτωπο καταιγίδων φέρνει από το απόγευμα η κακοκαιρία Εμίλ – Πώς θα κινηθεί

Related posts

Σε υψηλά επίπεδα οι αποδόσεις των ομολόγων – Πρόθεση της ΕΚΤ δύο αυξήσεις επιτοκίων για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού

admin

Επίδομα θέρμανσης – Χρήστος Σταϊκούρας: Ανοίγει η πλατφόρμα την ερχόμενη εβδομάδα

admin

«Ανακαινίζω-Νοικιάζω»: Πώς θα «ανοίξουν» 12.500 κλειστά σπίτια – 30 ερωταπαντήσεις για το πρόγραμμα

admin

Συντάξεις – Υπουργείο Eργασίας: Δεν καταργείται η προσωρινή σύνταξη – Πώς θα εφαρμοστεί η Εθνική

admin

Ανθεκτικότητα συστήματος και διεθνείς διασυνδέσεις στις προτεραιότητες του ΔΠΑ 2023-2032

admin

Αργεντινή: Το ΔΝΤ προβλέπει συρρίκνωση της οικονομίας κατά 11,8% του ΑΕΠ το 2020

admin

Σταϊκούρας: Ξεπέρασαν τις 940.000 οι αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης

admin

e-ΕΦΚΑ: Ποια επιδόματα καταβάλλει σήμερα – Πότε θα πληρωθούν οι συντάξεις Νοεμβρίου

admin

Στουρνάρας: Η ΤτΕ αναμένεται να αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις της για ανάπτυξη και πληθωρισμό

admin