Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Ubs: Tο νορβηγικό κρατικό ταμείο επενδύσεων αξίας 1,4 δισ. δολαρίων γίνεται ο μεγαλύτερος μέτοχος

Απόδοση – Επιμέλεια: Εύη Σιμοπούλου

Το νορβηγικό κρατικό επενδυτικό ταμείο αξίας 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων έγινε ο μεγαλύτερος μέτοχος της Ubs, καθώς το ελβετικό πιστωτικό ίδρυμα προσπαθεί να πείσει τους διεθνείς επενδυτές για την αξία της ιστορικής εξαγοράς της Credit Suisse. Η Norges Bank Investment Management (Nbim), ουσιαστικά το μεγαλύτερο κρατικό επενδυτικό ταμείο στον κόσμο, αύξησε το μερίδιό του στην Ubs σε ποσοστό άνω του 5% αυτόν τον μήνα, αφού ήταν μέτοχος του ομίλου για σχεδόν 20 χρόνια.

Τα στελέχη της Ubs δέχθηκαν πιέσεις τους τελευταίους έξι μήνες για να παρουσιάσουν στους επενδυτές το νόημα της διάσωσης της πρώην ανταγωνίστριας Credit Suisse, ύψους 3,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Πολλοί διαχειριστές μεγάλων funds εστιάζουν στην ικανότητα της Ubs να διαπραγματευτεί την πολύπλοκη διαδικασία ενσωμάτωσης και στην ταχύτητα με την οποία θα επαναφέρει τις αποδόσεις για τους μετόχους.

Η Nbim, η οποία ήταν ήδη ένας από τους δέκα μεγαλύτερους μετόχους της Ubs, ξεπέρασε τους Αμερικανούς επενδυτές Dodge & Cox και Blackrock για να πάρει την πρωτιά. Η Nbim ήταν επίσης ένας από τους δέκα μεγαλύτερους επενδυτές της Credit Suisse όταν βρέθηκε στο επίκεντρο ενός κραχ ιστορικών διαστάσεων τον περασμένο Μάρτιο, με αποτέλεσμα να πουλήσει τη μετοχική της συμμετοχή. Στην τελευταία γενική συνέλευση της Credit Suisse τον Απρίλιο, η Nbim ψήφισε κατά των περισσότερων μελών του διοικητικού συμβουλίου.

Τις εβδομάδες που ακολούθησαν τη συμφωνία εξαγοράς, ο Nicolai Tangen, διευθύνων σύμβουλος της Nbim, δήλωσε στην ελβετική εφημερίδα Finews: “Η ελβετική κυβέρνηση έκανε τα σωστά βήματα για να σώσει την Credit Suisse. Με τον τρόπο αυτό, απέφυγε μια ανεξέλεγκτη κατάσταση στο ελβετικό χρηματοπιστωτικό κέντρο και πέραν αυτού”. Από τότε που ανέλαβε πρόεδρος της Ubs πριν από 18 μήνες, ο Colm Kelleher έχει επικεντρωθεί στην προσέλκυση μεγάλων, κυρίως αμερικανικών, ενεργών διαχειριστών κεφαλαίων, σε μια προσπάθεια να κλείσει το χάσμα αποτίμησης της τράπεζας με τους ανταγωνιστές της Wall Street.

Related posts

ΗΠΑ – Ιαπωνία – Φιλιππίνες θα “χτίσουν” εφοδιαστική αλυσίδα για νικέλιο, με το βλέμμα στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

admin

Φινλανδία: Ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων προειδοποιεί για την επιθετικότητα της Ρωσίας

admin

Οι ΗΠΑ εγκρίνουν την πώληση τεθωρακισμένων στη Βουλγαρία

admin

Η στράτευση των υπερορθοδόξων Εβραίων “πονοκέφαλος” για τον Νετανιάχου και πιθανή αίτια ρήξης του κυβερνητικού συνασπισμού

admin

Η γερμανική βιομηχανία καλεί το Βερολίνο να αναλάβει δράση για την προστασία των πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα

admin

Σολτς και Μελόνι υπέγραψαν Σχέδιο Δράσης διμερούς συνεργασίας

admin

Στόλτενμπεργκ: Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν εντείνει τις επιχειρήσεις τους και σημειώνουν πρόοδο

admin

Ολλανδία: Οι θησαυροί της Κριμαίας πρέπει να επιστραφούν στο ουκρανικό κράτος, αποφάνθηκε το Ανώτατο Δικαστήριο

admin

Αλβανία: Συγκέντρωση οπαδών του Μπερίσα έξω από τη Βουλή

admin