Image default
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

UBS: Επενδύσεις μετά το ράλι του 2023

UBS: Επενδύσεις μετά το ράλι του 2023

Από τη δημοσίευση της έκθεσης της UBS για τις προοπτικές για το επόμενο έτος, στα μέσα Νοεμβρίου, οι παγκόσμιες μετοχές και τα ομόλογα υψηλής ποιότητας έχουν σημειώσει άνοδο. Ο S&P 500 έχει αυξηθεί κατά περίπου 16% από το χαμηλό του Οκτωβρίου και η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού κρατικού ομολόγου είναι περίπου μια ολόκληρη ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερη από τα υψηλά του Οκτωβρίου.

Τέτοιες κινήσεις της αγοράς αποτελούν απάντηση σε ένα μεταβαλλόμενο μακροοικονομικό περιβάλλον, όπου ο πληθωρισμός, τα στοιχεία οικονομικής ανάπτυξης και οι προσδοκίες για τα επιτόκια εξακολουθούν να διαμορφώνουν τις επενδυτικές προοπτικές.

Τους τελευταίους δύο μήνες, ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ ήταν εκπληκτικά ήπιος, με τα στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) του Νοεμβρίου να επιβεβαιώνουν την τάση που είχε διαμορφωθεί τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την οποία ο πληθωρισμός βρίσκεται σε πορεία προσέγγισης των στόχων της κεντρικής τράπεζας έως το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Οι πρόσφατες ανακοινώσεις υποδηλώνουν επίσης ανθεκτική ανάπτυξη, με τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ να ξεπερνούν τις προσδοκίες και την αγορά εργασίας να παραμένει εύρωστη.

Επιπλέον, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα σηματοδότησε το τέλος των αυξήσεων των επιτοκίων, με τον πρόεδρο Jerome Powell να δηλώνει ότι η κεντρική τράπεζα είναι πρόθυμη να μειώσει τα επιτόκια ακόμη και αν οι ΗΠΑ δεν εισέλθουν σε ύφεση.

Ως εκ τούτου, η UBS αναθεώρησε τα πιθανά της σενάρια για το επόμενο έτος και εξετάζει το πώς οι επενδυτές μπορούν να τοποθετηθούν από εδώ και πέρα.

Βασική περίπτωση: Ομαλή προσγείωση (60%)

Το βασικό σενάριο προβλέπει μια ήπια προσγείωση, κατά την οποία η ανάπτυξη επιβραδύνεται λίγο κάτω από την τάση, αποφεύγεται η ύφεση στις ΗΠΑ, ο πληθωρισμός υποχωρεί προς τους στόχους της κεντρικής τράπεζας έως το δεύτερο εξάμηνο του έτους και η Fed μειώνει τα επιτόκια κατά 100 μονάδες βάσης. Η UBS θεωρεί ότι οι αντίξοες συνθήκες ανάπτυξης στις ΗΠΑ είναι απίθανο να οδηγήσουν σε υψηλότερη προληπτική αποταμίευση και ότι ο πληθωρισμός θα πρέπει να μειωθεί με πιο σταδιακό ρυθμό. Αν και οι αγορές προβλέπουν πιο απότομες μειώσεις επιτοκίων από τη UBS, η τράπεζα πιστεύει ότι η Fed προσπαθεί να ισορροπήσει την επιθυμία της να βοηθήσει την οικονομία να αποφύγει την ύφεση, με τα δεδομένα της αγοράς εργασίας και του πυρήνα του πληθωρισμού να εξακολουθούν να υποδηλώνουν την ανάγκη για κάπως αυστηρή νομισματική πολιτική.

Σε αυτό το σενάριο, θα περιμέναμε περαιτέρω μέτρια πτώση των αποδόσεων των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων ομολόγων και μέτρια κέρδη για τους παγκόσμιους δείκτες μετοχών κατά τη διάρκεια του έτους. Αυξήσαμε τον στόχο μας για το τέλος του 2024 για τον S&P 500 στις 5.000 μονάδες και διατηρούμε τον στόχο για την απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ στο 3,5%, λέει η UBS.

Ανοδικό σενάριο: «Χρυσομαλλούσα» (20%)

Αυτό το σενάριο δεν προβλέπει ουσιαστική επιβράδυνση της ανάπτυξης, η οποία θα παραμείνει στο επίπεδο της τάσης ή πάνω από αυτό. Επιπλέον, η Fed μπορεί να μειώσει τα επιτόκια προληπτικά, για να αποφύγει ενδεχομένως την έναρξη ενός κύκλου μείωσης επιτοκίων πολύ κοντά στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, με έξι μειώσεις επιτοκίων το 2024 που θα αρχίσουν ήδη από τον Μάρτιο. Ο πληθωρισμός πέφτει επίσης ταχύτερα και σταθερότερα σε αυτή την περίπτωση, παρέχοντας στη Fed περαιτέρω δικαιολογία για να μειώσει τα επιτόκια νωρίτερα και περισσότερο από ό,τι στο σενάριο της ήπιας προσγείωσης. Υπό αυτές τις συνθήκες, ο S&P 500 θα μπορούσε να φτάσει τις 5.300 μονάδες μέχρι το τέλος του 2024, με την απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου στο 4%.

Πτωτικό σενάριο: Σκληρή προσγείωση (20%)

Εδώ, μια επιβράδυνση της ανάπτυξης θα οδηγήσει σε μια μέτρια ύφεση στις ΗΠΑ. Η πιθανή σοβαρότητα αυτού του σεναρίου, ωστόσο, θα μετριαζόταν από τη μέχρι τώρα χαλάρωση των χρηματοπιστωτικών συνθηκών και τις πιθανές απότομες μειώσεις των επιτοκίων από τη Fed ως απάντηση. Σε αυτό το σενάριο, θα περιμέναμε ότι οι μετοχές θα είχαν έντονα αρνητικές αποδόσεις και τα ομόλογα έντονα θετικές αποδόσεις, καθώς τα περιουσιακά στοιχεία που αποτελούν ασφαλές καταφύγιο θα προσελκύσουν εισροές. Ενώ αυτό το σενάριο παραμένει πιθανό, κάθε μήνας που περνάει με τα εισερχόμενα στοιχεία να συνεχίζουν να καταδεικνύουν μια υγιή οικονομία στις ΗΠΑ μειώνει την πιθανότητα ύφεσης λόγω αύξησης των επιτοκίων.

Εναλλακτικά σενάρια

Παραμένουμε προσεκτικοί όσον αφορά τον κίνδυνο μια περίοδος πληθωρισμού υψηλότερου του αναμενόμενου ή υπερβολικής προσφοράς αμερικανικών κρατικών ομολόγων να οδηγήσει σε αύξηση των προσδοκιών για τα επιτόκια ή να ωθήσει την απόδοση του 10ετούς ομολόγου ξανά γύρω στο 5%, λέει η UBS. Ένα τέτοιο σενάριο θα ήταν αρνητικό τόσο για τις αγορές ομολόγων όσο και για τις αγορές μετοχών, αν και η πρόσφατη μείωση του πληθωρισμού και των προσδοκιών για τα επιτόκια της Fed το καθιστούν λιγότερο πιθανό από ό,τι φαινόταν στα τέλη του περασμένου έτους.

Έτσι, επαναλαμβάνουμε την ανάγκη οι επενδυτές να διαχειριστούν τη ρευστότητα, περιορίζοντας τα ταμειακά τους διαθέσιμα και κλειδώνοντας τις αποδόσεις. Ενώ η μεταβλητότητα των αποδόσεων είναι πιθανό να παραμείνει υψηλή βραχυπρόθεσμα, αναμένουμε θετικές αποδόσεις για τα ποιοτικά ομόλογα σε ένα εύρος σεναρίων της αγοράς φέτος. Διατηρούμε επίσης την προτίμησή μας για την ποιότητα στις μετοχικές στρατηγικές μας.

Πιστεύουμε ότι οι επενδυτές θα πρέπει να συνδυάσουν τις βασικές ποιοτικές μετοχές με τακτική έκθεση σε αμερικανικές μετοχές χαμηλής κεφαλαιοποίησης. Οι αμερικανικές μετοχές χαμηλής κεφαλαιοποίησης (δείκτης Russell 2000) διαπραγματεύονται σε σχετικές αποτιμήσεις 10%-15% χαμηλότερες από ό,τι πριν από την περιφερειακή τραπεζική κρίση του Μαρτίου, όταν ο κλάδος αντιμετώπιζε φόβους ότι η Fed θα μπορούσε να διατηρήσει τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα ώστε να μειώσει τον πληθωρισμό. Με περίπου το 50% του χρέους των εταιρειών χαμηλής κεφαλαιοποίησης να έχει κυμαινόμενο επιτόκιο (έναντι 10% για τη υψηλή κεφαλαιοποίηση), ο τομέας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος στα επιτόκια, και έτσι θα ήταν ιδιαίτερα ωφελημένο από ταχύτερες μειώσεις των επιτοκίων της Fed.

Τέλος, ένα ισορροπημένο χαρτοφυλάκιο μετοχών, ομολόγων και εναλλακτικών λύσεων είναι ο καλύτερος τρόπος για τους επενδυτές να διατηρήσουν και να αυξήσουν τον πλούτο τους σε βάθος χρόνου, καθώς μπορεί να προσφέρει διαρκείς και ισχυρές αποδόσεις, οφέλη διαφοροποίησης και αξιόπιστη ανάπτυξη, καταλήγει η UBS. 

#UBS #Επενδύσεις #ραλι #2023 #2024

Related posts

Αλλαγές στο Διοικητικό Συμβούλιο και στις Επιτροπές της Ίλυδας

admin

ΟΠΑΠ: Αύξηση 34,2% στα καθαρά κέρδη το α’ εξάμηνο

admin

Στον δείκτη FTSE All World η μετοχή της ΤΙΤΑΝ

admin

Performance Technologies: «Πράσινο φως» στη διανομή μερίσματος €0,0421 ανά μετοχή

admin

ΤΗΕΟΝ: Εισήχθη στο Χρηματιστήριο Euronext του Άμστερνταμ-Τελική τιμή 10 ευρώ/μετοχή

admin

Attica Group- Δημόσια πρόταση: Η περίοδος και η διαδικασία αποδοχής

admin

Χρηματιστήριο: Πλησιέστερη στήριξη στις 1284 μονάδες- Ισχυρή αντίσταση οι 1299

admin

Phoenix Vega Mezz: Καθαρά κέρδη €11,2 εκατ. το 2023

admin

Optima: Ο ΟΠΑΠ είχε ισχυρό φινάλε το 2022- Σύσταση «buy»

admin