Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Tι φέρνει η αναδόμηση στο Μαξίμου

Με ανακοινώσεις άμεσα, ίσως και σήμερα, για τις ανακατατάξεις στον πυρήνα του Μαξίμου έπειτα από την έξοδο δύο εκ των στενότερων συνεργατών του Πρωθυπουργού και ικανών στελεχών με βαρύ χαρτοφυλάκιο, του Σταύρου Παπασταύρου και του Γιάννη Μπρατάκου, θέλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να αποτρέψει την εσωστρέφεια 70 ημέρες πριν από την ευρωκάλπη.

Η διαχείριση του ξαφνικού κενού από την αποχώρηση του υπουργού Επικρατείας και του υφυπουργού, διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου, που αιφνιδίασε κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές, είναι ύψιστη προτεραιότητα του Μητσοτάκη, εξού και συνεργάτες του εκτιμούν ότι ο ίδιος θα αποκαλύψει τις αποφάσεις του στον σημερινό πρωινό καφέ. Σε κάθε περίπτωση αυτή η εκκρεμότητα που αφορά την κεντρική λειτουργία του κυβερνητικού «στρατηγείου» δεν θα συρθεί πέραν του 48ώρου, αλλά θα υπάρξει επισήμως σήμερα ή το αργότερο αύριο αναδιάταξη δυνάμεων.

Στο μεταξύ, κυβερνητική αντίδραση σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους ακολούθησε δημοσίευμα («Εστία») που εμπλέκει τη σύζυγο του Πρωθυπουργού, Μαρέβα Γκραμπόφσκι, στο θέμα που οδήγησε στις υπουργικές παραιτήσεις. Ο Παύλος Μαρινάκης μίλησε για τακτική «στοχοποίησης συζύγων και οικογενειών» και για «υπαγορευμένα αποκυήματα φαντασίας».

Το επικρατέστερο σενάριο

Συγκλίνουσες πληροφορίες δείχνουν προς στοχευμένη εσωτερική ανακατανομή ρόλων, καθώς ο Μητσοτάκης δεν θέλει να ρισκάρει νέες αναταράξεις με ευρύτερες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Οι ίδιες πληροφορίες φέρνουν ως επικρατέστερο το σενάριο να αντικατασταθεί επί της ουσίας μόνο ο Μπρατάκος και να μοιραστούν σε άλλα στελέχη οι αρμοδιότητες του Παπασταύρου. Ενα από αυτά, το κυρίαρχο, είναι ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, ο οποίος εκτιμάται ότι θα δει διευρυμένο το χαρτοφυλάκιό του. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο Βορίδης δεν θα κινείται μεταξύ του κτιρίου της οδού Ζαλοκώστα, όπου είναι η «έδρα» του και της Ηρώδου Αττικού, όπου μεταβαίνει για τον πρωινό καφέ, αλλά θα αποκτήσει γραφείο στον πρώτο όροφο του Μαξίμου.

Σκέψεις γίνονται επίσης για ενίσχυση αρμοδιοτήτων στον νυν γενικό γραμματέα Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων Στέλιο Κουτνατζή (τον γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου) ο οποίος έχει γνώση του νομοθετικού προγραμματισμού, βρίσκεται στο πόστο από το 2019 και έχει στενή συνεργασία με τους επιτελείς του Μητσοτάκη (είχε και με τον Παπασταύρου). Ο Κουτνατζής, παρεμπιπτόντως, ήταν το πρόσωπο που ο Μητσοτάκης επέλεξε τον Αύγουστο του 2022 ως προσωρινό γραμματέα του αμέσως μετά την έξοδο του Γρηγόρη Δημητριάδη λόγω της υπόθεσης των υποκλοπών και προτού αναλάβει τη θέση με τίτλο υφυπουργού ο Μπρατάκος.

Στελέχη με υποστηρικτικό ρόλο

Σε ό,τι αφορά τη διαδοχή του Μπρατάκου δεν είναι βέβαιο ότι το νέο πρόσωπο θα υπουργοποιηθεί αλλά πιθανότατα θα οριστεί ως γενικός γραμματέας. Προδιαγεγραμμένη είναι η επιστράτευση στελεχών που θα δρουν υποστηρικτικά στο έργο του μέχρι τις ευρωπαϊκές εκλογές, καθώς ο Μπρατάκος λειτουργούσε και ως ισχυρός κρίκος στην αλυσίδα κυβέρνησης – ΝΔ. Στο πλαίσιο αυτό θα κληθεί στο παρασκήνιο να σηκώσει περισσότερο βάρος ο στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού και γνώστης της ανθρωπογεωγραφίας της ΝΔ Θανάσης Νέζης, ο οποίος κινείται διαρκώς μεταξύ Μαξίμου και Πειραιώς. Ο γενικός γραμματέας της Βουλής Γιώργος Μυλωνάκης, που ακούστηκε αρχικά ως υποψήφιος αντικαταστάτης του Μπρατάκου, δεν μετακομίζει τελικά στο Μαξίμου, ενώ αμφίβολο είναι και το σενάριο ανάληψης καθηκόντων από τον διευθυντή του γραφείου του Πρωθυπουργού στη Βουλή και επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη Μιχάλη Μπεκίρη.

Το έκτακτο σχέδιο διαχείρισης του διπλού κενού εντός Μαξίμου δεν είναι το μοναδικό που θα εφαρμόσει ο Μητσοτάκης, καθώς αναδιάταξη επίκειται – αναγκαστικά – στο επικοινωνιακό επιτελείο. Ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας, ρίχνεται στο κυνήγι του (ευρω)σταυρού και θα αποχωρήσει με τους αναπληρωτές διευθυντές Γιώργο Ευθυμίου και Χρήστο Ζωγράφο να βρίσκονται σε αναμονή για τις αλλαγές.

Related posts

«Θα μας βρουν μπροστά τους» – Ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος για το μπλόκο από τον Άρειο Πάγο

admin

Κραδασμοί για το «χρίσμα» στην Αττική – Ο Πατούλης, ο Χαρδαλιάς και η διαχείριση νέας κρίσης

admin

Αυταπάτες

admin

Κεραμέως: Η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών έχει καθαρά βελτιωτικό χαρακτήρα

admin

Ερώτηση

admin

ΚΑΜΕΡΕΣ

admin

ΣΤΟΝ ΜΠΕΛΕΡΗ

admin

Μητσοτάκης: Επανάσταση για την Ελλάδα η ψηφιακή μεταρρύθμιση

admin

Μηνύματα και βολές από τη σύναξη της Κεντροαριστεράς

admin