Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Reuters: Ο Πούτιν προσέγγισε τις ΗΠΑ για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία

Ο  Ρώσος προέδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προσέγγισε τις Ηνωμένες Πολιτείες για μια κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία για το “πάγωμα” του πολέμου χωρίς επιτυχία, μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο τρεις ρωσικές πηγές με γνώση των συζητήσεων.

Η αποτυχία της προσέγγισης του Πούτιν έρχεται ενώ η πιο θανατηφόρα σύγκρουση στην Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο μπαίνει στον τρίτο χρόνο της και δείχνει πόσο απέχουν μεταξύ τους οι δύο μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις του κόσμου, σημειώνει το πρακτορείο. 

Πηγή από τις ΗΠΑ αρνήθηκε πάντως ότι υπήρξε οποιαδήποτε επίσημη επαφή και είπε ότι η Ουάσιγκτον δεν θα μπει σε συνομιλίες [με τη Ρωσία] που δεν θα εμπλέκουν και την Ουκρανία.

Ο Πούτιν έστειλε μηνύματα στην Ουάσιγκτον το 2023, δημόσια και ιδιωτικά μέσω ενδιάμεσων – όπως, μεταξύ άλλων, μέσω των Αράβων εταίρων της Μόσχας στη Μέση Ανατολή και άλλων – ότι ήταν έτοιμος να εξετάσει το ενδεχόμενο κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία, ανέφεραν οι ρωσικές πηγές στο Reuters. 

Ο Πούτιν πρότεινε να παγώσει η σύγκρουση στις τρέχουσες γραμμές του μετώπου, χωρίς να είναι διατεθειμένος να παραχωρήσει ουκρανικά εδάφη που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Ρωσίας. Αλλά αυτή η προσέγγιση αποτελούσε αυτό που κάποιοι στο Κρεμλίνο έβλεπαν ως τον καλύτερο δρόμο προς μια ειρήνη κάποιου είδους.

“Οι επαφές με τους Αμερικανούς κατέληξαν στο τίποτα”, δήλωσε στο Reuters μια ανώτερη ρωσική πηγή με γνώση των συζητήσεων στα τέλη του 2023 και στις αρχές του 2024, υπό τον όρο της ανωνυμίας. 

Μια δεύτερη ρωσική πηγή με γνώση των επαφών ανέφερε στο Reuters ότι οι Αμερικανοί είπαν στη Μόσχα, μέσω των μεσαζόντων, ότι δεν θα συζητούσαν πιθανή κατάπαυση του πυρός χωρίς τη συμμετοχή της Ουκρανίας και έτσι οι επαφές κατέληξαν σε αποτυχία.

Μια τρίτη πηγή με γνώση των συζητήσεων δήλωσε: “Τα πάντα κατέρρευσαν με τους Αμερικανούς”. Η ίδια πηγή είπε ότι οι Αμερικανοί δεν ήθελαν να πιέσουν την Ουκρανία.

Το Κρεμλίνο, ο Λευκός Οίκος, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ και η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (CIA) αρνήθηκαν να κάνουν κάποια δήλωση στο Reuters. 

Ένας Αμερικανός αξιωματούχος, μιλώντας στην Ουάσιγκτον υπό τον όρο της ανωνυμίας, ανέφερε πάντως ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν εμπλακεί σε συζητήσεις με τη Ρωσία και ότι η Ουάσιγκτον ήταν συνεπής στο να μην πάει πίσω από την πλάτη της Ουκρανίας.

Ο αξιωματούχος ανέφερε ακόμη πως φαίνεται ότι υπήρξαν ανεπίσημες συνομιλίες μεταξύ Ρώσων που δεν ανήκουν στην κυβέρνηση, αλλά ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν συμμετείχαν σε αυτές.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος είπε τέλος ότι η πρόταση του Πούτιν, με βάση τα όσα έχουν δημοσιοποιηθεί, δεν έχει αλλάξει σε σχέση με τις προηγούμενες απαιτήσεις να κρατήσει η Ρωσία ουκρανικά εδάφη. Ο ίδιος σημείωσε ότι φαίνεται να υπάρχει απογοήτευση στη Μόσχα που η Ουάσιγκτον είχε επανειλημμένα αρνηθεί να αποδεχτεί κάτι τέτοιο. 

Στη συνέντευξη που έδωσε πρόσφατα στον Αμερικανό παρουσιαστή Τάκερ Κάρλσον ο Πούτιν ανέφερε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη για “διάλογο”. 

Οι μεσάζοντες συναντήθηκαν στην Τουρκία στα τέλη του 2023, σύμφωνα με τρεις ρωσικές πηγές.

Μια τέταρτη διπλωματική πηγή ανέφερε ότι υπήρχαν ανεπίσημες επαφές ΗΠΑ – Ρωσίας μέσω μεσαζόντων με πρωτοβουλία της Ρωσίας, αλλά φαίνεται ότι δεν κατέληξαν σε κάτι. 

Σύμφωνα με τρεις ρωσικές πηγές, το σήμα του Πούτιν μεταδόθηκε στην Ουάσιγκτον, όπου συναντήθηκαν ανώτατοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν, του διευθυντή της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Μπιλ Μπερνς και του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.

Η ιδέα ήταν ότι ο Σάλιβαν θα μιλούσε με τον σύμβουλο εξωτερικής πολιτικής του Πούτιν, Γιούρι Ουσάκοφ, και θα καθόριζε τα επόμενα βήματα, είπε μια από τις ρωσικές πηγές.

Αλλά σε μια επικοινωνία τον Ιανουάριο, ο Σάλιβαν είπε στον Ουσάκοφ ότι η Ουάσινγκτον ήταν πρόθυμη να μιλήσει για διαφορετικά θέματα, αλλά δεν θα μιλούσε για κατάπαυση του πυρός χωρίς την Ουκρανία, είπε μια από τις ρωσικές πηγές.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος αρνήθηκε να ενημερωθεί για οποιαδήποτε λεπτομέρεια σχετικά με τις υποτιθέμενες κλήσεις του Σάλιβαν ή εάν έλαβε χώρα μια τέτοια συνομιλία με τον Ουσάκοφ.

Έτοιμος ο Πούτιν να συνεχίσει τον πόλεμο 

Μία από τις ρωσικές πηγές εξέφρασε την απογοήτευσή για την επιμονή της Ουάσιγκτον να μην ωθήσει την Ουκρανία σε συνομιλίες. 

“Ο Πούτιν είπε: ‘Το ήξερα πως δεν θα έκαναν τίποτα'”, είπε μια άλλη από τις ρωσικές πηγές. “Έκοψαν από τη ρίζα τις επαφές που χρειάστηκαν δύο μήνες για να δημιουργηθούν”.

Μια άλλη ρωσική πηγή είπε ότι οι ΗΠΑ δεν φαίνεται να πιστεύουν ότι ο Πούτιν ήταν ειλικρινής.

“Οι Αμερικανοί δεν πίστευαν ότι ο Πούτιν ήταν ειλικρινής για μια κατάπαυση του πυρός – αλλά ήταν και είναι – είναι έτοιμος να συζητήσει μια εκεχειρία. Αλλά επίσης ο Πούτιν είναι έτοιμος να συνεχίσει τον πόλεμο για όσο χρόνο χρειαστεί – και η Ρωσία μπορεί να πολεμήσει για όσο όσο χρειαστεί”, είπε η ρωσική πηγή.

Το Κρεμλίνο δεν βλέπει κανένα νόημα σε περαιτέρω επαφές με τις ΗΠΑ για το θέμα, ανέφεραν οι ρωσικές πηγές, οπότε ο πόλεμος θα συνεχιστεί.


 

Related posts

Ο Ζελένσκι αποκλείει κάθε διαπραγμάτευση με τη Ρωσία που “προσπαθεί να εξαπατήσει τον κόσμο”

admin

Ισραήλ: Δύο πρόωρα μωρά πέθαναν στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας, σύμφωνα με ισραηλινή ΜΚΟ

admin

Πολωνία: Κυρώθηκε ο νόμος για την επιτροπή που θα διερευνά τη ρωσική επιρροή – Πιθανή η κλήση του Τουσκ

admin

ΗΠΑ: “Πρώτο βήμα” για την απαγόρευση του TikTok

admin

Βουλγαρία: Η κυβέρνηση ενέκρινε την κατάργηση των διδάκτρων στα δημόσια πανεπιστήμια

admin

Ο Λόιντ Όστιν έφθασε στο Κίεβο – Εξέφρασε την αμερικανική υποστήριξη “για μεγάλο χρονικό διάστημα”

admin

H G7 εξετάζει τη χρήση των “παγωμένων” 300 δισ. δολ. της Ρωσίας ως εγγυήσεων για δάνεια προς την Ουκρανία

admin

Ο Σάντσεθ στηρίζει την έκκληση του Γκουτέρες για τη Λωρίδα της Γάζας

admin

Κίνα: Έκδοση νέων ομολόγων περίπου 560 δισ. γιουάν από τοπικές κυβερνήσεις τον Φεβρουάριο

admin