Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Market Pass: Ανοίγουν οι αιτήσεις την Παρασκευή – Ποιοι θα το πάρουν πρώτοι

Την ερχόμενη Παρασκευή 15/9 ανοίγει η πλατφόρμα που θα δέχεται αιτήσεις

για το Μarket Pass

που αφορά στους μήνες Αύγουστο – Σεπτέμβριο – Οκτώβριο.

Αυτήν την περίοδο η

Ανεξάρτητη

Αρχή

Δημοσίων Εσόδων

(ΑΑΔΕ) «τρέχει» την επεξεργασία των εισοδημάτων του 2022 για τους παλιούς δικαιούχους προκειμένου να διαπιστωθεί πόσοι από αυτούς εξακολουθούν να δικαιούνται το επίδομα.

Στην περίπτωση που κάποιος έλαβε το Market Pass μέχρι και τον Ιούλιο, αλλά τα έσοδά του αυξήθηκαν και ξεπέρασαν το όριο, τότε θα ενημερωθεί αυτομάτως από το σύστημα ότι δεν είναι δικαιούχος του επιδόματος. Αν κάποιος πέρυσι δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις, είτε γιατί μειώθηκε το εισόδημά του, είτε αυξήθηκαν τα μέλη της οικογένειάς του, θα πρέπει να κάνει εκ νέου αίτηση με βάση την φετινή φορολογική δήλωση. Τα χρήματα θα καταβληθούν ως εξης:

* Έως την 29η Σεπτεμβρίου 2023:
– για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν έως και την

25η Σεπτεμβρίου 2023
– για όσους είχαν λάβει ήδη την ενίσχυση κατά την προηγούμενη περίοδο και είναι εκ νέου δικαιούχοι. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι φορολογικές δηλώσεις των δικαιούχων να έχουν εκκαθαριστεί έως την 25 η Σεπτεμβρίου 2023.

* Μέχρι τις 5 Νοεμβρίου 2023 για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν μετά την 25η Σεπτεμβρίου και έως την 31η Οκτωβρίου 2023, και για όσους οι φορολογικές δηλώσεις εκκαθαριστούν μετά την 25 η Σεπτεμβρίου.

Σημειώνεται ότι λόγω επεξεργασίας των στοιχείων από τις τράπεζες, είναι πιθανό οι δικαιούχοι να δουν τα ποσά πιστωμένα στους λογαριασμούς τους 1-2 ημέρες αργότερα από τις ανωτέρω αναφερθείσες ημερομηνίες.

Τα χρήματα και οι δυνατότητες καταβολής
Το ύψος της ενίσχυσης παραμένει στα 22 ευρώ/μήνα για μονομελές νοικοκυριό, συν 10 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος, με το μέγιστο ποσό να φτάνει στα 100 ευρώ το μήνα. Δηλαδή σε τριμηνιαία βάση ανέχεται από 66 έως 300 ευρώ, ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού.

Όσοι επιλέξουν να χρησιμοποιήσουν ψηφιακή προπληρωμένη χρεωστική κάρτα, το ποσό θα δαπανηθεί αποκλειστικά για αγορές αγαθών κάθε είδους σε καταστήματα (super market, κρεοπωλεία, αρτοποιεία, μίνι μάρκετ κλπ) και λαϊκές αγορές. Μάλιστα αν δεν χρησιμοποιηθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023, τυχόν υπόλοιπο διαγράφεται και θα επιστρέψει στο δημόσιο.

Αν όμως ο δικαιούχος επιλέξει να εισπράξει την ενίσχυση μέσω κατάθεσης στον τραπεζικό του λογαριασμό, τότε μπορεί να ξοδέψει το ποσό που θα λάβει όπως επιθυμεί. Όμως, η ενίσχυση θα είναι μειωμένη κατά 20%, από 17,60 – 80 ευρώ το μήνα ανάλογα με τον αριθμό των μελών του νοικοκυριού ή από 52,80 – 240 ευρώ για το τρίμηνο Αυγούστου – Οκτωβρίου.

Εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια
Δικαιούχοι του Market Pass είναι όλοι οι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος που έχουν υποβάλει εμπρόθεσμα φορολογική δήλωση και το ετήσιο συνολικό εισόδημά τους δεν ξεπερνάει:

• τις 16.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει,

Related posts

Καραγιάννης: Μεγάλης σημασίας για τη Στερεά Ελλάδα η οδική σύνδεση Λαμία – Καρπενήσι

admin

Ενεργοποιείται το πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» – Θα αφορά 12.500 κατοικίες

admin

Μεγάλη επιδείνωση στα ομόλογα – Στο 4,7% έκλεισε το ελληνικό 10ετές

admin

Εργασιακό νομοσχέδιο – Γεωργιάδης: Έκτακτη ασφαλιστική κάλυψη υγείας για τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας

admin

Μια μόδα με εξωφρενικές τιμές: Τα 10 πιο ακριβά sneakers στον κόσμο

admin

Διακοπές ρεύματος: Αποζημιώσεις έως 1.000 ευρώ από τον ΔΕΔΔΗΕ – Τα ποσά για τους δικαιούχους

admin

Ενοίκια, εφάπαξ… μέχρι και αποζημιώσεις απόλυσης μπορεί να κατάσχει η εφορία

admin

Εργασιακά – ΔΥΠΑ: Επιπλέον 423 επιχειρηματίες θα επιχορηγηθούν με 14.800 ευρώ

admin

Capital Link – 25ο ετήσιο Forum «Invest in Greece»: H Eλλάδα σε νέα επενδυτική εποχή

admin