Image default
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Jefferies: Θετική στάση απέναντι στην Ελλάδα- Εξαιρετική εικόνα στο χρηματιστήριο

Jefferies: Θετική στάση απέναντι στην Ελλάδα- Εξαιρετική εικόνα στο χρηματιστήριο

Θετική στάση απέναντι στην Ελλάδα έχει η Jefferies, η οποία σε έκθεσή της υπογραμμίζει την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας, συγκρίνοντάς τη με την αρνητική κατάσταση της Γερμανίας.

Γενικά, η Jefferies προτείνει επενδύσεις στη Νότια Ευρώπη, η οποία χρηματοδοτείται εν μέρει από το Ταμείο Ανάκαμψης και έχει θετικές προοπτικές, ενώ οι πιο αρνητικές προβλέψεις αφορούν τη Βόρια Ευρώπη και κυρίως, τη Γερμανία. 

Η Ελλάδα έχει ήδη λάβει το ένα τρίτο από τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ για το διάστημα 2021-2026 προβλέπεται συνολική χρηματοδότηση ύψους €36 δισ., πολύ σημαντικό ποσό για μία χώρα με ΑΕΠ στα επίπεδα της Ελλάδας. Για τον λόγο αυτό, η Jefferies διατηρεί θετική στάση προς την Ελλάδα, η οποία, σύμφωνα με την τράπεζα, έχει μία φιλική προς της επιχειρήσεις κυβέρνηση σε σύγκριση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

Θετικό αντίκτυπο, για τη Jefferies, έχει και η μείωση του δημοσίου χρέους ως προς το ΑΕΠ, καθώς και οι συζητήσεις της Ελλάδας για την πρόωρη αποπληρωμή δανείων που έχει λάβει από άλλα κράτη μέλη της Ευρωζώνης το διάστημα 2010-2012.

Χρηματιστήριο Αθηνών

Όσον αφορά το ελληνικό χρηματιστήριο, η έκθεση σημειώνει πως έχει εξαιρετικές επιδόσεις για το 2023, ξεπερνώντας πολλές αγορές της Ευρωζώνης. Μάλιστα, ο δείκτης MSCI Greece έχει υπεραποδώσει έναντι του δείκτη MSCI της Ευρωζώνης κατά 20% από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα, και κατά 35% από τις αρχές του 2021.

Εν τω μεταξύ, η Τράπεζα της Ελλάδος ανέφερε στα τέλη του περασμένου μήνα ότι οι τιμές των ελληνικών οικιστικών ακινήτων αυξήθηκαν κατά 11,9% σε ετήσια βάση το τρίτο τρίμηνο του 2023 και τώρα είναι 58% πάνω από το χαμηλό το τρίτου τριμήνου του 2017, αν και παραμένουν 9% κάτω από το υψηλότερο επίπεδο πριν από την κρίση, στο τρίτο τρίμηνο του 2008.

Όσον αφορά την οικονομία της Γερμανίας, η οποία θεωρείται μία από τις πιο ισχυρές στην Ευρώπη, σήμερα δε βρίσκεται σε ιδιαίτερα καλή θέση. Συγκρίνοντας τις οικονομίες Ελλάδας και Γερμανίας, η Jefferies χαρακτηρίζει εκπληκτική τη διαφορά, καθώς πριν από 10 χρόνια επικρατούσε μία εντελώς διαφορετική κατάσταση. Ένας από τους σημαντικότερους λόγους που η γερμανική οικονομία έχει βρεθεί σε αυτή τη θέση είναι η σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας, καθώς η απόφαση «αποκλεισμού» της φθηνής ρωσικής ενέργειας έχει σημαντικές επιπτώσεις.«Νικητής» της σύγκρουσης θα είναι οι ΗΠΑ, που πλέον έχουν στη διάθεσή τους μία τεράστια αγορά για εξαγωγές. 

#Jefferies #ΕΚΘΕΣΗ #ελληνική_οικονομία #γερμανική_οικονομία

Related posts

Χρηματιστήριο: Πιθανότερο ενδεχόμενο η συσσώρευση περί τις 1.200 μονάδες

admin

Galaxy Cosmos Mezz: Στο 15,32% το ποσοστό της Schooner Capital

admin

Reds: Στο 89,43% η έμμεση συμμετοχή της Reggeborgh Invest

admin

ΔΕΗ: Στο 5,56% το ποσοστό της Goldman Sachs

admin

Αλλαγές στο Διοικητικό Συμβούλιο και στις Επιτροπές της Ίλυδας

admin

Τεχνική Ολυμπιακή: Απέκτησε την Eneresco με μερίδα στη ενεργειακή κοινότητα

admin

Mytilineos: Οι αποφάσεις της ΓΣ-Αύξηση τιμής για τις ίδιες μετοχές

admin

Χρηματιστήριο: Πιθανή αναμέτρηση με τις 1.213 ή τις 1.207 μονάδες

admin

Λάμψα: Έκτακτη ΓΣ για επιστροφή κεφαλαίου €0,47 ανά μετοχή

admin