Image default
ΚΟΣΜΟΣ

FED (Beige Book): Αναιμική η ανάπτυξη της οικονομίας – “Φρένο” στη μείωση του πληθωρισμού

Η οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ εμφάνισε αναιμική ανάπτυξη στο διάστημα από τα τέλη Φεβρουαρίου έως τις αρχές Απριλίου, με τα “εμπόδια” που αποτρέπουν όμως την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να ξεκινήσει τη μείωση του κόστους δανεισμού να παραμένουν και με τις επιχειρήσεις να εκφράζουν φόβους ότι η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού έχει σταματήσει.

Αυτό προκύπτει από την έρευνα της Federal Reserve στις επιχειρήσεις των 12 περιφερειών της, γνωστή και ως “Μπεζ Βίβλος” (Beige Book), που δημοσιεύθηκε σήμερα, μία μόλις ημέρα αφότου ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, διαμήνυσε ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο και πιο απτά στοιχεία για την πορεία των τιμών πριν ξεκινήσει τις μειώσεις των επιτοκίων.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η έκθεση της Fed, “η συνολική οικονομική δραστηριότητα επεκτάθηκε ελαφρώς… Δέκα από τις δώδεκα Περιφέρειες εμφάνισαν είτε ελαφρά είτε μέτρια οικονομική ανάπτυξη”, προσθέτοντας ωστόσο ότι οι επιχειρήσεις εμφανίζονται “επιφυλακτικά αισιόδοξες όσον αγορά τις προοπτικές της οικονομίας”.

Σημειώνεται ότι μέχρι τα τέλη του προηγούμενου έτους, τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, ο οποίος εκτινάχθηκε σε υψηλό 40 ετών πριν από δύο χρόνια, έδειχναν ότι κινείται πτωτικά, προς τον στόχο του 2% της Fed, ακόμη και εν μέσω ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης και χαμηλό ποσοστό ανεργίας.

Ωστόσο, αυτή η δυναμική έχει σταματήσει και μάλιστα έχει αντιστραφεί, γεγονός που θέτει υπό αμφισβήτηση το αν η Fed, η οποία τον Μάρτιο “έδειξε” προς τρεις μειώσεις των επιτοκίων της φέτος, θα μπορέσει να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού τους προσεχείς μήνες. Είναι ενδεικτικό ότι οι επενδυτές “βλέπουν” πλέον μόνο μια μείωση τον Σεπτέμβριο, ενώ οι πιθανότητες μιας δεύτερης κίνησης από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα μειώνονται.

Στην έκθεση της Fed, ο ρυθμός των αυξήσεων των τιμών περιγράφεται συνολικά από τις εταιρείες ως μέτριος κατά μέσο όρο, αν και έξι περιφέρειες της Fed έκαναν λόγο για μέτριες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας και ορισμένες εταιρείες, κυρίως μεταποίησης, έκαναν λόγο για ανοδικούς κινδύνους βραχυπρόθεσμα τόσο στις τιμές εισροών και όσο και στις τιμές εκροών.

“Σε γενικές γραμμές, οι επαφές αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα διατηρηθεί σχεδόν αμετάβλητος”, επισημαίνει η έκθεση.

Σημειώνεται ότι η Fed στη συνεδρίαση πολιτικής της 30 Απριλίου-1 Μαΐου αναμένεται να διατηρήσει τα επιτόκιά της αμετάβλητα στο τρέχον εύρος του 5,25%-5,50%, όπου βρίσκονται από πέρυσι τον Ιούλιο.

Σύμφωνα με το προτιμώμενο μέτρο της Fed, ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο έτρεξε σε ετήσιο ρυθμό 2,5%, ενώ ο δομικός δείκτης που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, κινήθηκε με ετήσιο ρυθμό 2,8%.

Η απασχόληση εν τω μεταξύ, αυξήθηκε με ελαφρύ ρυθμό, σύμφωνα με την έρευνα της Fed. Ωστόσο, παρότι αυξάνεται το διαθέσιμο εργατικό δυναμικό, πολλές περιφέρειες συνεχίζουν να βλέπουν “επίμονες ελλείψεις” εξειδικευμένου προσωπικού, ενώ πολλές εξ αυτών σημειώνουν ότι ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των μισθών επέστρεψε πρόσφατα στο επίπεδο του ιστορικού μέσου όρου. 


 

Related posts

Βρετανία – Ουκρανία υπέγραψαν “άνευ προηγούμενου” συμφωνία για την ασφάλεια

admin

Ισραήλ: Είμαστε έτοιμοι να πολεμήσουμε σε δύο και παραπάνω μέτωπα – Χτύπημα ρουκέτας στην έδρα των κυανοκράνων στον Λίβανο

admin

Στη Σαουδική Αραβία ο ΥΦΥΠΕΞ Κ. Φραγκογιάννης για συμμετοχή σε δύο επενδυτικά Φόρουμ

admin

Ρωσία: Χιλιάδες σπίτια πλημμύρισαν στη ρωσική Άπω Ανατολή

admin

ΗΠΑ: Νέα γενική διευθύντρια του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης η Έιμι Πόουπ

admin

Σουδάν: Δέκα άμαχοι σκοτώθηκαν από νάρκη κοντά στην πόλη Σέντι

admin

Γαλλία: Το Συνταγματικό Δικαστήριο ακύρωσε σχεδόν τα μισά άρθρα του νέου αντιμεταναστευτικού νόμου

admin

Νέο διπλωματικό επεισόδιο Κολομβίας-Αργεντινής

admin

Αλ. Ναβάλνι: “Ο άνθρωπος που φοβόταν περισσότερο ο Πούτιν” και η μοιραία απόφαση να γυρίσει στη Ρωσία μετά τη δηλητηρίαση

admin