Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Είμαστε έτοιμοι να πολεμήσουμε σε δύο και παραπάνω μέτωπα – Χτύπημα ρουκέτας στην έδρα των κυανοκράνων στον Λίβανο

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 23:51

Το Ισραήλ είναι προετοιμασμένο να πολεμήσει σε δύο ή περισσότερα μέτωπα, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού ναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι προσθέτοντας ότι η φιλοϊρανική οργάνωση Χεζμπολάχ κλιμακώνει την ένταση στα σύνορα του Λιβάνου για να παρακωλύσει την επίθεση του Ισραήλ στην Γάζα.

Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι περισσότεροι από 600.000 κάτοικοι της Γάζας μετακινήθηκαν προς νότον μετά τη σχετική ανακοίνωση του Ισραήλ, εν όψει της χερσαίας επιχείρησης.

Οι ισραηλινές αρχές ενημέρωσαν τις οικογένειες 155 ανθρώπων που κρατούνται όμηροι στην Γάζα, δήλωσε ο εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι 289 ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν όταν η Χαμάς εξαπέλυσε την επίθεση κατά ισραηλινών κοινοτήτων γύρω από τη Γάζα στις 7 Οκτωβρίου.

Μάχες και βομβαρδισμοί στον Λίβανο

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας δηλώνουν ότι μαχητικά ελικόπτερα έπληξαν “στρατιωτικές υποδομές” στο Λίβανο, καθώς οι συγκρούσεις συνεχίζονται στα βόρεια σύνορα. Την ίδια στιγμή, οι IDF λένε ότι χερσαία στρατεύματα συγκρούστηκαν με ενόπλους που άνοιξαν πυρ εναντίον τους στα σύνορα με τον Λίβανο. 

Η Χεζμπολάχ ανέφερε ότι έβαλε στο στόχαστρό της έναν στρατώνα στο κιμπούτς Χανίτα, “σε απάντηση για τη δολοφονία και τον τραυματισμό” δημοσιογράφων στον νότιο Λίβανο. Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ, ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε 20 ρουκέτες από τον Λίβανο εναντίον δύο ισραηλινών οικισμών στα βόρεια της “κατεχόμενης Παλαιστίνης”.

Η αύξηση της έντασης δημιουργεί φόβους για το άνοιγμα νέου μετώπου με την είσοδο της φιλοϊρανικής Χεζμπολάχ στη σύρραξη, πράγμα που μπορεί να σύρει σε πόλεμο και τον Λίβανο. 

Λίγο μετά τις 22:00 οι Αμυντικές Δυνάμεις του Ισραήλ ανακοίνωσαν ότι προχώρησαν σε νέους βομβαρδισμούς προς θέσεις της Χεζμπολάχ.

Νέο βίντεο δείχνει την επίθεση της Χαμάς στο Κιμπούτς Σούφα

Νέα πλάνα που ελήφθησαν από τις κάμερες GoPro των τρομοκρατών της Χαμάς δείχνει πώς οι ένοπλοι πήγαιναν από σπίτι σε σπίτι στο Κιμπούτζ Σούφα το πρωί της 7ης Οκτωβρίου πυροβολώντας αμάχους.

Ένα άλλο βίντεο, που δημοσιεύτηκε από την ομάδα South First Responders στο Telegram, δείχνει πώς οι τρομοκράτες πυροβολούν το ελαστικό ενός ασθενοφόρου.

In this video, a #Hamas militant fires at an ambulance stationed within the border community to make sure it cannot be used. pic.twitter.com/woSPOCAprC

— Michael A. Horowitz (@michaelh992) October 15, 2023

Καταιγισμός ρουκετών στο Τελ Αβίβ

Ένα μεγάλο μπαράζ ρουκετών εκτοξεύεται στην περιοχή του Τελ Αβίβ, καθώς μια επισκεπτόμενη αντιπροσωπεία Αμερικανών γερουσιαστών πρόκειται να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου. 

Οι σειρήνες χτυπούν στο Τελ Αβίβ, το Χολόν και το Ραμάτ Γκαν, καθώς και στο Ρισόν Λεζιόν και στο Μπέιτ Νταγκάν νοτιότερα. Η υπηρεσία διάσωσης Magen David Adom λέει ότι δεν υπάρχουν άμεσες αναφορές για τραυματισμούς, αλλά συνεχίζουν να πραγματοποιούν έρευνες.

Η συνέντευξη Τύπου στο Τελ Αβίβ με μια δικομματική ομάδα γερουσιαστών, συμπεριλαμβανομένου του ηγέτη της πλειοψηφίας της Γερουσίας Τσακ Σούμερ, του γερουσιαστή Μπιλ Κάσιντι, του γερουσιαστή Τζάκι Ρόουζεν, του γερουσιαστή Μιτ Ρόμνεϊ και ο γερουσιαστής Μαρκ Κέλι – προγραμματισμένη για τις 7 μ.μ. τοπική ώρα – καθυστερεί καθώς οι παρευρισκόμενοι αναγκάστηκαν να τρέξουν σε καταφύγια. “Γερουσιαστές, δημοσιογράφοι και καλεσμένοι στην εκδήλωση βρίσκονται επί του παρόντος σε καταφύγιο”, λέει ένας βοηθός του Σούμερ.

“Πολιτική απόφαση” για χερσαία επίθεση περιμένει ο στρατός

Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ αναμένουν την “πολιτική απόφαση” για να προχωρήσουν στη χερσαία επιχείρησή τους στη Λωρίδα της Γάζας. Διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα αναφέρουν πως παρατηρείται μεγαλύτερη κινητικότητα στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας.

Σε δύο διαφορετικές συνεντεύξεις Τύπου που παραχώρησαν, οι εκπρόσωποι του στρατού Ρίτσαρντ Χεχτ και Ντάνιελ Χαγκάρι, είπε ότι πριν από οποιαδήποτε χερσαία επιχείρηση θα πρέπει να προηγηθεί μια “πολιτική απόφαση”. “Θα έχουμε συνομιλίες με την πολιτική ηγεσία”, είπε ο Χεχτ.

Νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ συζήτησε το θέμα της εκκένωσης της Λωρίδας της Γάζας και “ανθρωπιστικά ζητήματα” με Αμερικανούς γερουσιαστές, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του. Ο υπουργός υπογράμμισε “τη στρατιωτική ισχύ” του Ισραήλ και την “αποφασιστικότητά του να καταστρέψει τον εχθρό”, προστίθεται σε αυτήν την ανακοίνωση.

Εκπρόσωποι του στρατού είχαν πει προηγουμένως σε δημοσιογράφους ότι ο στόχος των επιχειρήσεων στη Γάζα είναι ο αφανισμός του δικτύου της Χαμάς, ώστε να μην μπορεί να διεξάγει άλλες επιθέσεις στο μέλλον. Σύμφωνα με τον Χεχτ, στο στόχαστρο βρίσκεται ο επικεφαλής της Χαμάς στη Γάζα, Γιαχία Σινουάρ, επειδή πιστεύεται ότι ήταν ο “εγκέφαλος” των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου: “Είναι προγραμμένος και θα φτάσουμε σ’ αυτόν”, είπε.

Ιράν: “Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί τον έλεγχο της κατάστασης” αν γίνει χερσαία επιχείρηση

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν προειδοποίησε σήμερα από την Ντόχα του Κατάρ ότι “κανείς” δεν θα μπορούσε “να εγγυηθεί τον έλεγχο της κατάστασης” εάν το Ισραήλ εξαπέλυε χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας.

“Εάν οι επιθέσεις του σιωνιστικού καθεστώτος εναντίον του απροστάτευτου πληθυσμού της Γάζας συνεχιστούν, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί τον έλεγχο της κατάστασης και την προοπτική μιας διεύρυνσης της σύγκρουσης”, είπε ο υπουργός, σύμφωνα με μια ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

Συνεδριάζει για πρώτη φορά η κυβέρνηση εθνικής ενότητας

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου συγκάλεσε σήμερα, για πρώτη φορά, συνεδρίαση του διευρυμένου υπουργικού συμβουλίου εκτάκτου ανάγκης, υπογραμμίζοντας ότι η εθνική ενότητα που επιδεικνύουν οι Ισραηλινοί στέλνει ένα μήνυμα, στο εσωτερικό και το εξωτερικό της χώρας.

“Η Χαμάς νόμιζε ότι θα διαλυθούμε αλλά εμείς θα συντρίψουμε τη Χαμάς”, είπε ο Νετανιάχου στους υπουργούς του. “Οι ισραηλινές δυνάμεις γνωρίζουν ότι ολόκληρη η χώρα είναι στο πλευρό τους και κατανοούν ότι αυτή είναι μια αποφασιστική στιγμή”, πρόσθεσε.

Η συνεδρίαση γίνεται στην έδρα του στρατού στο Τελ Αβίβ και ξεκίνησε με τους υπουργούς να τηρούν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των 1.300 Ισραηλινών που σκοτώθηκαν στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

60.000 Ισραηλινοί εκκένωσαν τον Σντερότ και άλλες πόλεις του Ισραήλ

Η εκκένωση του Σντερότ – μιας πόλης περίπου 30.000 κατοίκων στα σύνορα της Γάζας που δέχτηκε σφοδρή επίθεση από τρομοκράτες της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και έκτοτε δέχεται καταιγισμό ρουκετών – έχει σχεδόν ολοκληρωθεί.

Οι κάτοικοι κοινοτήτων που απέχουν λιγότερο από 4 χιλιόμετρα από τα σύνορα της Γάζας έχουν επίσης απομακρυνθεί και οι εκκενώσεις συνεχίζονται σε κοινότητες 4-7 χιλιόμετρα από τα σύνορα της Γάζας.

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τις ειδήσεις του Channel 12, υπάρχουν 60.000 άνθρωποι που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους εντός του Ισραήλ.

Στους 2.670 οι νεκροί στη Γάζα

Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας έχουν προκαλέσει τον θάνατο 2.670 ανθρώπων, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Χαμάς. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, 9.600 άνθρωποι έχουν τραυματισθεί. 

Η παλαιστινιακή ομάδα της Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι αγνοούνται κάτω από τα ερείπια των κτιρίων που επλήγησαν από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα. Πολλοί άνθρωποι ανασύρθηκαν ζωντανοί από τα ερείπια 24 ώρες μετά την κατάρρευση των κτιρίων, διευκρίνισε η ομάδα Πολιτικής Προστασίας.

Χτύπημα ρουκέτας στην έδρα των κυανοκράνων στον Λίβανο

Η έδρα των κυανοκράνων του ΟΗΕ στον νότιο Λίβανο επλήγη από ρουκέτα, ανακοίνωσε η Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών τονίζοντας ότι υπάρχει κλιμάκωση στην ανταλλαγή πυρών στην λιβανοϊσραηλινή μεθόριο.

“Η έδρα μας στην Νακούρα χτυπήθηκε από ρουκέτα και προσπαθούμε να εξακριβώσουμε την προέλευσή της”, ανακοίνωσε η Unifil, η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στον Λίβανο, χωρίς να κάνει λόγο για θύματα.

“Οι επιθέσεις κατά αμάχων ή κατά του προσωπικού του ΟΗΕ συνιστούν παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και μπορούν να αποτελούν εγκλήματα πολέμου”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Related posts

Τουρκία: Ο Μουράτ Κουρούμ αντίπαλος του Ιμάμογλου για τον δήμο Κωνσταντινούπολης

admin

Μεσανατολικό: Διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων σε πολλές μουσουλμανικές χώρες

admin

Γιατί ο “τραμπισμός” φλερτάρει με τον Πούτιν

admin

Η Παγκόσμια Τράπεζα συζητά με Λιβύη-Μαρόκο για χρηματοδότηση ως απάντηση στις πολύνεκρες καταστροφές

admin

Ρωσία: Αμετάβλητο διατήρησε το επιτόκιο της η κεντρική τράπεζα

admin

Salesforce: Τα ισχυρά αποτελέσματα τριμήνου εκτόξευσαν τη μετοχή

admin

Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ: Βέτο της Ρωσίας σε απόφαση για κυρώσεις στο Μάλι

admin

Λιβύη: Η εναέρια κυκλοφορία ανεστάλη στo ανατολικό τμήμα της χώρας λόγω ισχυρής αμμοθύελλας

admin

Ρωσία: Τα επίπεδα ραδιενέργειας στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια παραμένουν εντός των φυσιολογικών ορίων

admin