Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Αλ. Ναβάλνι: “Ο άνθρωπος που φοβόταν περισσότερο ο Πούτιν” και η μοιραία απόφαση να γυρίσει στη Ρωσία μετά τη δηλητηρίαση

“Κάποτε ο μεγάλος Ρώσος συγγραφέας Λέων Τολστόι περιέγραψε τη δομή της εξουσίας στη Ρωσία: “οι κακοί που λήστεψαν τους δικούς τους ανθρώπους μαζεύτηκαν, στρατολόγησαν στρατιώτες και δικαστές για να φυλάξουν το όργιο τους και τώρα κάνουν γιορτή”. Αυτή ακριβώς η λαμπρή φράση περιγράφει τι συμβαίνει στη χώρα μας”, είχε πει κάποτε ο Αλεξέι Ναβάλνι.

Όταν το 2012, πριν από 12 χρόνια, η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal αποκαλούσε τον Ναβάλνι “τον άνθρωπο που φοβόταν ο Πούτιν περισσότερο από κάθε άλλο” ίσως κανείς να μην μπορούσε να φανταστεί με πόσο μένος θα διωκόταν μέχρι θανάτου ο ακτιβιστής δικηγόρος που αγωνιζόταν για να ξεσκεπάσει τη διαφθορά και να έλθει η δημοκρατία στη Ρωσία.

Χθες, λίγες ώρες μετά τη σοκαριστική ανακοίνωση του θανάτου του υπό άγνωστες συνθήκες σε μια απομακρυσμένη και σκληρή φυλακή, η εφημερίδα υπογράμμιζε το θάρρος του Ναβάλνι, τον παραδειγματικό τρόπο με τον οποίο έζησε τη ζωή του ενώ για τον Πούτιν λέει ότι “πιστεύει ότι μπορεί να σκοτώνει ατιμώρητα αντιπάλους, αλλά ξέρει ότι πρέπει να το κάνει για να διατηρηθεί στην εξουσία”.

Τον Ιανουάριο του 2021, ο 45χρονος Ναβάλνι είχε αναρρώσει μετά τη νοσηλεία του στη Γερμανία όπου είχε μεταφερθεί με παρέμβαση της Άνγκελα Μέρκελ όταν υπέστη σοβαρή δηλητηρίαση κατά τη διάρκεια εσωτερικής πτήσης και κόντεψε να πεθάνει. Τότε, θα μπορούσε να είχε παραμείνει στη Γερμανία, ή όπου αλλού επέλεγε στη Δύση, και να συνέχιζε να είναι ένας πολέμιος του Πούτιν με εκστρατείες, ομιλίες, άρθρα και αποκαλυπτικές έρευνες. Δεν το έπραξε. Επέστρεψε στη Μόσχα σηκώνοντάς στους ώμους του τη ρωσική αντιπολίτευση σε μια απόδειξη του αξιοσημείωτου θάρρους του.

Στις 16/2, πέθανε σε φυλακή της Σιβηρίας, λίγους μήνες πριν συμπληρώσει τα 48 του χρόνια, και ο θάνατός του εξηγεί πόσο πολύ τον φοβόταν ο Πούτιν, γράφει η WSJ.

Ο Αλεξέι Ναβάλνι δεν χρειαζόταν να επιστρέψει στη Ρωσία τον Ιανουάριο του 2021. Αλλά το έκανε.

Ο Ναβάλνι μπήκε στην πολιτική σε νεαρή ηλικία, στις αρχές της δεκαετίας του 2000, λίγο μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Πούτιν (1999). Δικηγόρος στο επάγγελμα και πολύ δημοφιλής μπλόγκερ προοδευτικά -αυτή η πλατφόρμα της εποχής για να αποκτά κανείς δημόσιο βήμα και επιρροή εφόσον οι ιδέες του έβρισκαν ανταπόκριση. Και του Ναβάλνι έβρισκαν.

Το 2010 ο Ναβάλνι ήταν επικεντρωμένος στις εκστρατείες καταπολέμησης της διαφθοράς και στόχος του ήταν να ηγηθεί της αντιπολίτευσης και να διεκδικήσει την ψήφο των Ρώσων απέναντι στον Πούτιν.

Ο Πούτιν διαισθάνθηκε τον κίνδυνο που είχε αρχίσει να αντιπροσωπεύει ο Ναβάλνι και το 2011 απάντησε με την πρώτη σύλληψη επειδή συμμετείχε σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που κατήγγειλαν νοθεία στις βουλευτικές εκλογές εκείνης της χρονιάς.

Ο Ναβάλνι πέρασε δύο εβδομάδες στη φυλακή. Θα ήταν οι πρώτες από πολλές που ακολούθησαν μέχρι το τέλος του. Είναι η χρονιά που δήλωνε σε συνέντευξή του στο Reuters ότι “η διαφθορά είναι ο θεμέλιος λίθος της σύγχρονης Ρωσίας, και ο θεμέλιος λίθος της πολιτικής δύναμης του Πούτιν”.

Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 2010 ήταν ο πιο ισχυρός ηγέτης της αντιπολίτευσης.

Αλλά, τον Αύγουστο του 2020, κατά τη διάρκεια μιας πτήσης από το Τομσκ, στη Σιβηρία, προς τη Μόσχα, αισθάνθηκε έντονη αδιαθεσία. Ο πιλότος του έσωσε τη ζωή αποφασίζοντας να κάνει αναγκαστική προσγείωση για να τον πάνε στο νοσοκομείο. Το μυαλό όλων πήγε στη δηλητηριάση με νευροτοξικούς παράγοντες που ήταν γνωστό ότι το Κρεμλίνο χρησιμοποιούσε για την εξόντωση των αντιπάλων του.

Ήδη, το 2017, είχε υποστεί μια επίθεση με χημικά. Το 2020 μεταφέρθηκε στη Γερμανία όπου οι γιατροί διέγνωσαν ότι του είχε χορηγηθεί νευροτοξικός παράγοντας Novichok, ο ίδιος που είχε χρησιμοποιηθεί από Ρώσους πράκτορες το 2018 για την εξόντωση ενός άλλου επικριτή του Πούτιν στο Σάλσμπερι, στη Βρετανία.

Η άμεση αντίδραση της πρώην καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ ήταν πως ο Αλεξέι Ναβάλι “έγινε θύμα της κατασταλτικής κρατικής εξουσίας της Ρωσίας”. Σε δήλωσή της στην εφημερίδα BILD είπε ότι “είναι τρομερό το γεγονός ότι με τον Ναβάλνι φιμώθηκε με τρομακτικές μεθόδους μια θαρραλέα, ατρόμητη φωνή που είχε υψωθεί για το καλό της πατρίδας του”.

Ο Ρώσος “Νέλσον Μαντέλα”

Ο Ναβάλνι ήταν η πλέον εξέχουσα ηγετική φυσιογνωμία της διασπασμένης αντιπολίτευσης της Ρωσίας.

Οι υποστηρικτές του τον χαρακτήρισαν ως μια ρωσική εκδοχή του Νέλσον Μαντέλα της Νότιας Αφρικής, ο οποίος μια μέρα θα απελευθερωνόταν από τη φυλακή για να ηγηθεί της χώρας.

Κέρδισε θαυμασμό από πολλούς κύκλους της ρωσικής αντιπολίτευσης επειδή επέστρεψε οικειοθελώς στη Ρωσία το 2021 από τη Γερμανία. Δεν ήταν πάντα έτσι. Όταν στη δεκαετία του 2000 οι απόψεις του για τον περιορισμό της μετανάστευσης θεωρήθηκαν εθνικιστικές, οδηγήθηκε, το 2007, σε αποπομπή από το φιλελεύθερο αντιπολιτευόμενο κόμμα Yabloko.

Ο Ναβάλνι δεν το έβαλε κάτω. Έκανε συνεχείς αποκαλύψεις για τον τρόπο ζωή του Πούτιν και αργότερα με τη βοήθεια της τεχνολογίας, το διαδίκτυο και τα drone, έδειχνε στον ρωσικό λαό τη χλιδή μέσα στην οποία ζούσε και ζει ο Πούτιν.

Ο Ναβάλνι υποστήριζε ότι στη Ρωσία θα έπρεπε να γίνει ένας πολιτικός σεισμός, μια επανάσταση, για να γκρεμιστεί το σύστημα προσωπικής διακυβέρνησης του Πούτιν.

Το περιβάλλον Πούτιν αποκαλούσε τον Ναβάλνι μαριονέτα της CIA που τον χρησιμοποιούσε για να αποδυναμώσει τη Ρωσία.

Συνελήφθη αμέτρητες φορές για τη διοργάνωση δημόσιων συγκεντρώσεων και του ασκήθηκε επανειλημμένα ποινική δίωξη με κατηγορίες όπως διαφθορά, υπεξαίρεση και απάτη. Πάντοτε έλεγε ότι οι κατηγορίες και οι καταδίκες του είχαν πολιτικά κίνητρα.

Η τελευταία καταδίκη του Ναβάλνι ήταν σε 19 χρόνια κάθειρξη στη φυλακή υψίστης ασφαλείας όπου ανακοινώθηκε ότι κατέρρευσε αφού αισθάνηκε αδιαθεσία.

Ήταν 47 ετών, παντρεμένος με την παντοτινή συμπαραστάτριά του, Γιούλια, με την οποία απέκτησαν δύο παιδιά, την Ντάρια και τον Ζακάρ.

- thetoc.gr

Related posts

Barkin (Fed): Επίμονος ο πληθωρισμός, υπάρχουν επιχειρήσεις που σχεδιάζουν αυξήσεις

admin

Ζελένσκι: “Ο ουκρανικός στρατός αντιμετωπίζει δυσκολίες στο μέτωπο, αλλά κυριαρχεί”

admin

Ιταλία: Οι αφίξεις μεταναστών αυξήθηκαν κατά 50% το 2023

admin

Εάν ακυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών η Β. Μακεδονία θα βγει από το ΝΑΤΟ λέει ο Πεντάροφσκι

admin

Οδησσός: Απέπλευσε το πρώτο φορτηγό πλοίο μέσω του θαλάσσιου διαδρόμου που έχει ορίσει το Κίεβο

admin

Χωρίς όρια πλέον οι συμβατικοί εξοπλισμοί Τουρκίας έναντι της Ρωσίας

admin

Η Ρωσία αποφασίζει για αναστολή της συμμετοχής της στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΟΑΣΕ

admin

Ράλι 6% Samsung υπό τη φημολογία ότι μπαίνει στους προμηθευτές της Nvidia για ΑΙ

admin

Ερντογάν: Δε αφήσουμε μόνα τους τα αδέρφια μας στη Γάζα

admin