Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Bloomberg: Ο Μακρόν σπρώχνει την Ευρώπη σε έναν «πόλεμο» $900 δισ. με την Κίνα

Η νέα, αυστηρότερη προσέγγιση της

Ευρωπαϊκής Ένωσης

απενάντι την

Κίνα

διαμορφώνεται από τις ανησυχίες της Γαλλίας ότι οι εμπορικές πρακτικές του Πεκίνου έχουν αρχίσει πλέον να αποτελούν ιδιαίτερα σημαντική απειλή για βασικές βιομηχανίες.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, το Παρίσι έχει αναλάβει βασικό ρόλο στην προώθηση της αλλαγής πολιτικής, εκτιμώντας ότι η αδράνεια στην τρέχουσα συγκυρία θα μπορούσε να θέσει την οικονομία της ΕΕ σε κίνδυνο μακροπρόθεσμα.

Ανώνυμες υψηλόβαθμες πηγές τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο υπενθύμισαν την πανωλεθρία της ηλιακής βιομηχανίας πριν από μια δεκαετία, όταν οι φθηνές εισαγωγές από την Κίνα εκμηδένισαν την ευρωπαϊκή παραγωγή. Ένας από τους αξιωματούχους δήλωσε ότι η αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης θα μπορούσε ενδεχομένως να πληγεί με τον ίδιο τρόπο και έτσι η ΕΕ αντιμετωπίζει ένα σημαντικό δίλημμα: Είτε επιβεβαιώνει την ισχύ της είτε υποτάσσεται στην Κίνα.

Η πρόθεση της ΕΕ δεν είναι να μετατραπεί η εμπορική σχέση της Ευρώπης με την Κίνα, αξίας 900 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, σε μια μετωπική μάχη όπως αυτή του Πεκίνου με τις ΗΠΑ, αλλά μάλλον να δημιουργηθεί ένα ισότιμο πεδίο μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομικών μπλοκ του κόσμου.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θέλει οι εταίροι του στην ΕΕ να βλέπουν την Ευρώπη ως μια ισορροπητική δύναμη μεταξύ των δύο οικονομικών υπερδυνάμεων του κόσμου. Αυτό θα επέτρεπε στο Παρίσι και σε άλλες πρωτεύουσες να καλλιεργήσουν ειδικές σχέσεις με άλλους δυνητικούς συμμάχους, όπως η Ινδία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής δασμών στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε εμπορικό πόλεμο με την Κίνα. Η πρωτοβουλία αυτή έχει προκαλέσει ανησυχίες στους Ευρωπαίους οικονομολόγους, οι οποίοι προειδοποιούν ότι μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες για την ευρωπαϊκή οικονομία.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είναι από τους κύριους υποστηρικτές της σκληρής γραμμής απέναντι στην Κίνα. Ο Μακρόν πιστεύει ότι η Ευρώπη πρέπει να υπερασπιστεί τις βιομηχανίες της από τις κινεζικές επιδοτήσεις και τις φθηνές εισαγωγές. Ωστόσο, πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, είναι πιο διστακτικές να εμπλακούν σε εμπορικό πόλεμο με την Κίνα, καθώς φοβούνται ότι αυτό θα βλάψει τις εξαγωγές τους.

Διαβάστε αναλυτικά στο --.grΕιδήσεις σήμερα:

Ενθουσίασε το κοινό η είσοδος του Βασίλη Μπισμπίκη στον «Σασμό» – Τον «τρόλαραν» για το μαύρο μπλουζάκι


Διακεκριμένος ειδικός στους κροκόδειλους βασάνισε και κακοποίησε σεξουαλικά πάνω από 40 ζώα

Άφησαν έξω από το πλοίο για Κρήτη μητέρα με δυο παιδιά γιατί δεν είχε πιστοποιητικά ότι ήταν δικά της

Related posts

Υπουργείο Ανάπτυξης: Επιτεύχθηκε διπλάσια απορρόφηση για το ΕΣΠΑ 2014-2020

admin

«Σαφάρι» κατά της φοροδιαφυγής από την ΑΑΔΕ: Εντοπίστηκαν 1,4 εκατ. παραβάσεις – Απέκρυπταν εισοδήματα άνω των €33 εκατ.

admin

Δώρο Πάσχα 2023: Πώς θα διαμορφωθεί μετά την αύξηση στον κατώτατο μισθό

admin

Ακίνητα: Οι επτά υποχρεώσεις που πρέπει να καλύψουν τώρα οι ιδιοκτήτες

admin

Φορολοταρία: Έρχεται η σούπερ χριστουγεννιάτικη κλήρωση με έπαθλα 1,2 εκατ. ευρώ

admin

ΕΝΦΙΑ: Ξεπερνά τα 2,5 δισ. ευρώ ο φετινός «λογαριασμός» του

admin

Φορολογικές δηλώσεις: Πότε αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα taxisnet για την υποβολή τους

admin

Επίδομα παιδιού: Κλείνει έως τις 30 Νοεμβρίου η πλατφόρμα

admin

Moody’s: Θεωρεί ότι η Ρωσία κήρυξε στάση πληρωμών στο εξωτερικό της χρέος

admin