Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Aegean: Στα €168,7 εκατ. τα καθαρά κέρδη το 2023 – Πρόταση για μέρισμα €0,75 ανά μετοχή

Ισχυρή δυναμική ανάπτυξης των μεγεθών δραστηριότητας και της λειτουργικής κερδοφορίας κατέγραψε η

Aegean

 το

2023

, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση για τα ετήσια οικονομικά και λειτουργικά αποτελέσματα.


Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών για το σύνολο του έτους ανήλθε σε €1,69 δισ., αυξημένος κατά 27% σε σχέση με το 2022.





Το 2023, ο Όμιλος προσέφερε 18,9 εκατ. θέσεις, 3 εκατ. περισσότερες από το 2022 και μετέφερε 15,7 εκατ. επιβάτες συνολικά, 3,2 εκατ. περισσότερους σε σχέση με το 2022, και συνολικά 9,5 εκατ. επιβάτες από/προς προορισμούς του εξωτερικού. Ο συντελεστής πληρότητας διαμορφώθηκε στο 83,4% βελτιωμένος κατά 3,6 π.μ.





H προσθήκη 30 νέων προορισμών στο δίκτυο, φτάνοντας συνολικά τους 180 προορισμούς και η σημαντική αύξηση της προσφερόμενης χωρητικότητας λειτούργησαν ιδιαίτερα αποτελεσματικά σε ένα ανοδικό περιβάλλον εισερχόμενης ζήτησης αλλά και αυξανόμενης δυναμικής των Ελλήνων για ταξίδια στο εξωτερικό.


Η προσφορά 11,2 εκατ. θέσεων στο δίκτυο εξωτερικού σε 49 χώρες αλλά και η αυξημένη διασυνδεσιμότητα μεταξύ προορισμών συνέβαλε στην περαιτέρω βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του προϊόντος, στην ενίσχυση της λειτουργίας του κύριου κόμβου της Αθήνας αλλά και της Θεσσαλονίκης και συνεπώς στην ισχυρή αύξηση των εσόδων.





Παρά τις πληθωριστικές πιέσεις στα κόστη η AEGEAN διατήρησε ανταγωνιστική διάρθρωση του κόστους της. Ως αποτέλεσμα, κατέγραψε κέρδη EBITDA €400,4 εκατ., 46% υψηλότερα από το πολύ ισχυρό 2022, γεγονός που συμβάλλει στην ενίσχυση του Ομίλου και επιβεβαιώνει την πλήρη ανάκαμψη από τη διετή περίοδο της πανδημίας.





Τα Λειτουργικά Κέρδη προ φόρων και τόκων (EBIT) διαμορφώθηκαν σε €246,8 εκατ., υπερβαίνοντας κατά 68% το 2022, με το αντίστοιχο περιθώριο να διαμορφώνεται στο 14,6%, ενώ τα Κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν στα €168,7 εκατ., 58% υψηλότερα σε σχέση με το 2022.


Η ισχυρή κερδοφορία για το 2023 είχε ως αποτέλεσμα την παραγωγή υψηλών λειτουργικών ταμειακών ροών ύψους €334,8 εκατ. (μετά και την πληρωμή των μισθωμάτων αεροσκαφών), διασφαλίζοντας έτσι και την απρόσκοπτη χρηματοδότηση των 9 νέων αεροσκαφών Α320/321 neo που παραλήφθηκαν το 2023 αλλά και την ταχύτατη εξέλιξη της επένδυσης στο Κέντρο Εκπαίδευσης και τη Βάση Συντήρησης Αεροσκαφών.





Τα ταμειακά διαθέσιμα, ισοδύναμα και λοιπές χρηματοοικονομικές επενδύσεις διαμορφώθηκαν σε €709,3 εκατ.[1] στις 31.12.2023 ενώ τα Ίδια Κεφάλαια διαμορφώθηκαν σε €418,8 εκατ. Ο συνολικός δανεισμός της εταιρείας, εξαιρουμένων των μισθώσεων, διαμορφώθηκε στα €220,3 εκατ. με σημαντική μείωση από το 2022, μετά και την αποπληρωμή των δανείων που είχε λάβει κατά τη διάρκεια της πανδημίας.


Ο κ. Δημήτρης Γερογιάννης, Διευθύνων Σύμβουλος, ανέφερε σχετικά: «Η AEGEAN πέτυχε δυναμική ανάπτυξη του πτητικού της έργου, της επιβατικής κίνησης αλλά και της κερδοφορίας, καταγράφοντας ένα από τα καλύτερα αποτελέσματα του κλάδου, μέσα σ’ ένα περιβάλλον ισχυρής ζήτησης αλλά και έντονου ανταγωνισμού, υψηλών επιτοκίων και αυξανόμενων στοιχείων κόστους αλλά και αβεβαιοτήτων. Είμαστε εξαιρετικά ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα το οποίο επιβεβαιώνει τη συνεπή διαχρονικά στρατηγική ανάπτυξης της Εταιρείας.


Διαβάστε περισσότερες λεπτομέρειες στο

--.gr





Ειδήσεις σήμερα:





Boeing: Μυστήριο με τον θάνατο πρώην υπαλλήλου – Ήταν πληροφοριοδότης, είχε αποκαλύψει κατασκευαστικά κενά





Η Νικολίνα του My Style Rocks μετά την αποκάλυψη ότι γεννήθηκε αγόρι: Ήμουν η πρώτη περίπτωση στην Ελλάδα και ένιωθα σαν πειραματόζωο





Αναζητώντας τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου – Οι ανασκαφές σε μυστική τοποθεσία στην Ιορδανία

Related posts

Σταϊκούρας για προγράμματα Γέφυρα 1 και 2: Συνεχίζεται η οικονομική στήριξη των πληγέντων νοικοκυριών

admin

Ουκρανία: Ο άλλος «πόλεμος» – Η ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας ξαναμοιράζεται

admin

Εστίαση: Πανελλαδικό κλείσιμο καταστημάτων την Τρίτη 16 Νοεμβρίου

admin

Γιατί οι «Big 4» επενδύουν στη δημιουργία εξειδικευμένων hubs στην επαρχία

admin

Τιμολόγια ρεύματος: Δέκα ερωτήσεις-απαντήσεις για να επιλέξετε

admin

Γεωργιάδης για Ελληνικό: Ανοίγει ο δρόμος για την ολοκλήρωση της επένδυσης στις επόμενες εβδομάδες

admin

Επίδομα 534 ευρώ: Ποιοι καλλιτέχνες δικαιούνται την ενίσχυση, τι αλλάζει με τη νέα ΚΥΑ

admin

Θεόφιλος Βασιλειάδης: Πώς θέλει να μετεξελίξει το kariera.gr σε linkedin

admin

Σούπερ μάρκετ: Κατά 9% αυξήθηκαν οι πωλήσεις από την αρχή του έτους

admin