Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Η σύντομη επίσκεψη στην Ελλάδα και οι αλλαγές στο πρόγραμμα

Την Αθήνα πρόκειται να επισκεφθεί στις 7 Δεκεμβρίου, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου να παραστεί στο πέμπτο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας (ΑΣΣ) Ελλάδας–Τουρκίας. Παρά τις προετοιμασίες που συνεχίζουν να γίνονται, έχουν γίνει και κάποιες βασικές αλλαγές στο πρόγραμμα του.

Συγκεκριμένα, στο αρχικό πρόγραμμα υπήρξε σχέδιο για δείπνο που θα παρέθετε ο πρωθυπουργός στο ζεύγος Ερντογάν, ωστόσο η Εμινέ Ερντογάν δεν θα τον συνοδέψει στην Αθήνα, με αποτέλεσμα ο τούρκος πρόεδρος να μην διανυκτερεύσει.

Ποιοι θα συμμετέχουν στις συζητήσεις

Ο Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να συναντηθεί, τόσο με τον πρωθυπουργό, όσο και με την πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώ δεν αποκλείεται το μεσημέρι να προγραμματιστεί γεύμα στο υπουργείο Εξωτερικών.

Στην τουρκική αποστολή θα συμμετέχουν τουλάχιστον εννιά υπουργοί, μεταξύ των οποίων οι υπουργοί Εξωτερικών, Οικονομικών, Εσωτερικών, Τουρισμού, ενώ δεν θα συμμετέχουν Τούρκοι επιχειρηματίες.

Από την πλευρά της Ελλάδας, στο πλευρό του Κυριάκου Μητσοτάκη, θα υπάρχουν πέντε υπουργοί και δύο υφυπουργοί, οι οποίοι θα είναι εξουσιοδοτημένοι να υπογράψουν τις συμφωνίες που έχουν ετοιμαστεί το προηγούμενο διάστημα.

Μητσοτάκης και Ερντογάν αναμένεται να συζητήσουν σχετικά με τις σχέσεις των δύο χωρών

Στην ατζέντα μεταναστευτικό και κλιματική αλλαγή

Μετά την συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ταγίπ Ερντογάν, το κλίμα που επικρατεί είναι αρκετά θετικό. Αθήνα και Άγκυρα επιδιώκουν την υπογραφή συμφωνιών πάνω στο μεταναστευτικό και την κλιματική αλλαγή, τα οποία ήταν και τα ζητήματα που βρίσκονταν στις διαπραγματεύσεις που χειρίζονται ο ΥΦΥΠΕΞ, Κώστας Φραγκογιάννης και ο ομόλογος του Μπουράκ Ακτσαπάρ,

Η πιθανότητα να τελεσφορήσει μία συμφωνία πάνω στο προσφυγικό θα αποτελούσε μία λύση που θα έβαζε τέλος σε ένα μείζον πρόβλημα που αποτέλεσε πεδίο σύγκρουσης και οξύτατων αλληλοκατηγοριών μεταξύ των δύο χωρών από τον Μάρτιο του 2020 και την κρίση στον Έβρο και μετά.

Ακόμη, Ελλάδα και Τουρκία βρίσκονται πολύ κοντά στην υπογραφή μία συμφωνίας που θα αφορά την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και την κλιματική αλλαγή. Τα ζητήματα δηλαδή που έδωσαν το έδαφος στις δύο πλευρές να φανούν αλληλέγγυες η μία απέναντι στην άλλη και να βάλουν τα θεμέλια για την διπλωματική τους επαναπροσέγγιση.

Δείτε το βίντεο

Related posts

Ανδρουλάκης από δάσος Δαδιάς: «Η κλιματική αλλαγή δεν μπορεί να είναι συνεχές άλλοθι»

admin

Αλβανία, ΕΕ και κράτος δικαίου

admin

ΥΠΕΞ: Καταδίκη των μονομερών και παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στα κατεχόμενα Βαρώσια

admin

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Παπανώτας με απόφαση Κασσελάκη

admin

ΣΥΡΙΖΑ: Μια αναπάντητη κλήση και η αποχώρηση Τζουμάκα σημαδεύουν την Κεντρική Επιτροπή

admin

Εθνικό ροζ

admin

Σε πανστρατιά καλεί το ΚΚΕ τις οργανώσεις του για τους πλημμυροπαθείς

admin

Μάχη ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ για τα… ηνία της Κεντροαριστεράς

admin

Μητσοτάκης: Θα συμμετάσχει στη Διεθνή Διάσκεψη για τη Μέση Ανατολή στο Κάιρο

admin