Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Μητσοτάκης στο τιμόνι της καμπάνιας

Με διήμερες εξορμήσεις εκτός Αττικής στη λογική του roadtrip και με συνεχείς «βόλτες» εκτός Μαξίμου στις γειτονιές του Λεκανοπέδιου θέτει εαυτόν σε πρώτο πλάνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ηδη ζήτησε τη μέγιστη κινητοποίηση στον… εκλογικό χάρτη τόσο από τους 12 υπουργούς που «υιοθέτησαν» από μία περιφέρεια όσο και από το κόμμα, μιλώντας επίμονα για εκλογές με ευρωπαϊκό πρόσημο και εθνικό περιεχόμενο.

Στόχος, μια αποτελεσματική εκστρατεία πειθούς –  επαναπροσέγγιση, αλλιώς – εκείνων που συνέβαλαν στη γαλάζια πρωτιά το 2023 αλλά μπορεί να κρατούν πλέον αποστάσεις, προβληματισμένοι ή και θυμωμένοι από μετεκλογικούς χειρισμούς. Εξού και η διπλή εντολή σε υπουργούς, βουλευτές και στελέχη της Πειραιώς: αφενός να υπενθυμίζουν «θετικά» πεπραγμένα του τελευταίου 10μήνου, αφετέρου να προβάλλουν τη σημασία των αποτελεσματικών διεκδικήσεων στις Βρυξέλλες σε θέματα όπως το αγροτικό, το μεταναστευτικό, η άμυνα.

Ο Μητσοτάκης θα σηκώσει μεγάλο βάρος με στρατηγική ισχυρών διλημμάτων («εθνική σιγουριά και οικονομική ανακούφιση ή αψήφιστες αποφάσεις;» έλεγε στην τελευταία παρέμβαση από τη Βουλή), ξεκινώντας άμεσα από τα… δύσκολα. Ο σχεδιασμός που θα οριστικοποιηθεί το πρωί της Τετάρτης προβλέπει μετάβαση στην Ηπειρο την Πέμπτη και συγκεκριμένα στην εκλογική περιφέρεια Αρτας όπου η ΝΔ είχε γράψει «3» μπροστά από το εκλογικό ποσοστό της τον περασμένο Ιούνιο. Σκέψεις έχουν γίνει για επίσκεψη στην Αιτωλοακαρνανία, όπου επίσης η ΝΔ είχε κινηθεί αρκετά χαμηλότερα από το πανελλαδικό ποσοστό με τη χειρότερη επίδοση στο Αγρίνιο (36,36%). Για την Παρασκευή συζητείται η Χίος όπου η Ν∆ έχει συγκεντρώσει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά της πανελλαδικά, ωστόσο ο Μητσοτάκης δεν έχει επισκεφθεί το νησί για χρόνια.

Προεκλογική εκκίνηση από την Ηπειρο

ΣΥΡΙΖΑ

Τον μήνα που απομένει μέχρι τις κάλπες της 9ης Ιουνίου, η στρατηγική της Κουμουνδούρου δεν πρόκειται να αλλάξει: ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, θα είναι αυτός που θα έχει τον πρώτο ρόλο στην επικοινωνία και τη δημόσια παρουσία του κόμματος – και αυτό στην πράξη σημαίνει πως θα συνεχίσει, στον ίδιο ρυθμό, τις περιοδείες του στις περιοχές όπου θεωρείται πως ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να «σηκώσει» τα ποσοστά του: η πασχαλιάτικη παρουσία του Κασσελάκη στα Ιόνια συνεχίζεται και αυτές τις μέρες, με τις επισκέψεις του στην Πρέβεζα, ενώ αύριο και την Πέμπτη θα βρεθεί στην Αρτα και στα Γιάννινα, αντίστοιχα.

Στο τέλος της εβδομάδας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα επιστρέψει στο κλεινόν άστυ, στο οποίο η Κουμουνδούρου βασίζει εν πολλοίς τις ελπίδες της για μια καλή επίδοση – οι δημοσκοπήσεις φέρνουν τον ΣΥΡΙΖΑ σταθερά δεύτερο στην Αττική, μακριά μεν από την πρώτη ΝΔ, αλλά και σε απόσταση ασφαλείας από το ΠΑΣΟΚ.

Στην Αθήνα ο Κασσελάκης θα γυρνάει συχνά μέχρι τη λήξη της προεκλογικής καμπάνιας, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται να βρεθεί επίσης στην Εύβοια και την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Για τον ΣΥΡΙΖΑ και η Βόρεια Ελλάδα έχει τη δική της σημασία – γνωρίζοντας πως δεν μπορεί να κερδίσει εκεί την πρωτιά, ποντάρει στον σταθερό τρόπο με τον οποίο αναδεικνύει ζητήματα που αφορούν τους κατοίκους της περιοχής, με κύριο την τραγωδία των Τεμπών. Το τριήμερο 18-20 Μαΐου το πρόγραμμα έως τώρα γράφει Θεσσαλία, μια περιφέρεια στην οποία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει βρει ερείσματα – εκεί βάσισε και την εσωκομματική του προεκλογική καμπάνια το περασμένο φθινόπωρο.

Ανοίγει βηματισμό από την Κρήτη

ΠΑΣΟΚ

Στην πρώτη γραμμή της μάχης για την ευρωκάλπη βγαίνει πια και ο Νίκος Ανδρουλάκης – στη Χαριλάου Τρικούπη γνωρίζουν πως η μεγαλύτερή τους δύναμη βρίσκεται στην περιφέρεια και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει βάλει στόχο να γυρίσει ο ίδιος την Ελλάδα, ειδικά στις περιοχές που γνωρίζει τη μεγάλη πίεση που θα υπάρξει από εδώ και πέρα, είτε αυτή αφορά τον ευρύτερο χώρο του πολιτικού Κέντρου είτε την παράλληλη μάχη που εξελίσσεται για τα ηνία του προοδευτικού χώρου.

Μετά τη Σέριφο, όπου βρίσκεται από χθες ο Ανδρουλάκης, με επαφές που αφορούν τόσο τον τουρισμό όσο και τη δημόσια υγεία στα νησιά των Κυκλάδων, επόμενοι σταθμοί από αύριο και εκτός απροόπτου μέχρι το Σάββατο είναι οι τέσσερις νομοί της Κρήτης.

Ο τόπος καταγωγής του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, που έπαιξε σημαντικό ρόλο και για το αποτέλεσμα των προηγούμενων εθνικών εκλογών, είναι ύψιστης σημασίας για την τελική εκλογική επίδοση του κόμματος – και αποτελεί, σ’ αυτήν τη φάση, ένα από τα κάστρα του κόμματος στο οποίο βασίζει τις ελπίδες του για τη δεύτερη θέση, η οποία, εκτιμούν τα κεντροαριστερά στελέχη, δεν πρέπει να είναι δεδομένη παρά τις δημοσκοπήσεις. Πέραν των περιοδειών και της επικοινωνίας, για την οποία φορτσάρει πια και η Χαριλάου Τρικούπη, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ σε κάθε τους εμφάνιση δίνουν έμφαση στο πολιτικό μήνυμα που θα έχει για την κυβέρνηση, αλλά και για τον ΣΥΡΙΖΑ, η αλλαγή των κεντροαριστερών συσχετισμών –καθόλου τυχαίο δεν ήταν και το πασχαλινό μήνυμα του Ανδρουλάκη που έλεγε πως «μπορούμε καλύτερα, διότι την ελπίδα τη φτιάχνουμε με τα υλικά που εμείς επιλέγουμε».

Related posts

Μητσοτάκης: Η μάχη Μακρόν – Λεπέν δεν είναι ιδεολογική, είναι μάχη προόδου και συντήρησης

admin

Επιχείρηση «Ασπίδες» – Με αυξημένο γεωπολιτικό ρόλο η Ελλάδα

admin

Λιποθυμία Νόνης Δούνια στη Βουλή – Τι είπε η ίδια στο MEGA

admin

«Με τον Τσίπρα είχα σχέση απόλυτης εμπιστοσύνης και συνεργασίας»

admin

Πολάκης: Θα συμβάλω με όλες μου τις δυνάμεις στην προγραμματική και οργανωτική συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ

admin

Σε Σάμο και Χίο ο Στέφανος Κασσελάκης – «Αισιοδοξώ από τον κόσμο, βλέπω ένα ρεύμα»

admin

«Μέχρι και η Barbie κατεβαίνει σε απεργία» – Η επική ανάρτηση του ΠΑΜΕ

admin

Νέος δήμαρχος Θεσσαλονίκης ο Στέλιος Αγγελούδης

admin

Περιμένουν κορόνες από τον Ερντογάν μέχρι τις 31 Μαρτίου

admin