Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Μήνυμα Μακρόν – φον ντερ Λάιεν στον Σι: Το Πεκίνο να ασκήσει πίεση στη Μόσχα

Οι ηγέτες της Γαλλίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπαν τη Δευτέρα στον Πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπιίγκ ότι η Κίνα θα πρέπει να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στη Ρωσία ώστε η Μόσχα να τερματίσει τον πόλεμό στην Ουκρανία, ενώ υπογράμμισαν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να στηρίζει το Κίεβο.

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν φιλοξενεί τον Κινέζο ηγέτη στην πρώτη επίσκεψή του στην Ευρώπη μετά από πέντε χρόνια και είχε συνομιλίες μαζί του και με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο Παρίσι. 

Η Κίνα έχει ενισχύσει τους εμπορικούς και στρατιωτικούς δεσμούς με τη Ρωσία τα τελευταία χρόνια, ενώ Ευρώπη και ΗΠΑ έχουν αντιδράσει με μαζικές κυρώσεις μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022.

Όπως σημειώνει το Reuters, το εμπόριο Κίνας-Ρωσίας έφτασε σε ρεκόρ στα 240,1 δισ. δολ. το 2023, σημειώνοντας αύξηση 26,3% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Οι κινεζικές αποστολές στη Ρωσία αυξήθηκαν κατά 46,9% το 2023, ενώ οι εισαγωγές από τη Ρωσία αυξήθηκαν κατά 13%.

Πέρα από τους οικονομικούς δεσμούς, οι δυτικές δυνάμεις ανησυχούν ιδιαίτερα ότι το Πεκίνο θα μπορούσε να διαθέσει όπλα στη Μόσχα και να παρακάμψει τις υπάρχουσες κυρώσεις σε υλικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο για πολιτικούς όσο και για στρατιωτικούς σκοπούς.

“Βασιζόμαστε στην Κίνα ότι θα χρησιμοποιήσει όλη την επιρροή της στη Ρωσία για να τερματίσει τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας”, είπε η φον ντερ Λάιεν στους δημοσιογράφους μετά την συνάντηση της με τον Κινέζο πρόεδρο στο Μέγαρο των Ηλυσίων στο Παρίσι.

Από την πλευρά του ο Μακρόν είπε ότι ο συντονισμός με την Κίνα για την Ουκρανία είναι “αποφασιστικής σημασίας”. 

Οι μάχες στο ανατολικό μέτωπο της Ουκρανίας έχουν ενταθεί τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς το Κίεβο περιμένει την κρίσιμη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ και της Ευρώπης για να ανατρέψει τη ρωσική προέλαση.

Οι δύο Ευρωπαίοι ηγέτες ήθελαν να υπογραμμίσουν στον Κινέζο πρόεδρο ότι παρά τις τρέχουσες δυσκολίες της Ουκρανίας, είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν να την υποστηρίζουν και ότι το Πεκίνο έπρεπε να συνειδητοποιήσει ότι η σύγκρουση είναι πιθανό να διαρκέσει πολύ, ενώ οι δυτικές δυνάμεις δεν θα εγκαταλείψουν το Κίεβο, όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές στο Reuters. 

Οι δυτικές δυνάμεις προσπαθούν για περισσότερο από ένα χρόνο να πείσουν την Κίνα να μην διαθέσει στρατιωτική υποστήριξη στη Ρωσία, προσθέτει το πρακτορείο. 

Οι διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι ο Σι ήταν ξεκάθαρος πως το Πεκίνο δεν σκοπεύει να προμηθεύσει όπλα στη Μόσχα αλλά και ότι ήταν έτοιμο να εξετάσει το ζήτημα με εξαγωγές που έχουν διπλή χρήση – ήτοι και πολεμική – και μπορούν να διευκολύνουν την πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας. 

Ο Κινέζος πρόεδρος, σύμφωνα με τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, ανέφερε επίσης ότι όλα τα μέρη επιθυμούν να δουν σύντομα μια κατάπαυση του πυρός και την επιστροφή της ειρήνης στην Ευρώπη ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση.

“Η Κίνα δεν δημιούργησε την κρίση στην Ουκρανία, ούτε αποτελεί μέρος της”, ανέφερε ο Σι, σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης. “Σε όλη την διάρκεια [της σύγκρουσης], η Κίνα εργάζεται δυναμικά για να διευκολύνει τις συνομιλίες για ειρήνη”.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Πούτιν αναμένεται να ταξιδέψει στην Κίνα αργότερα τον Μάιο σε αυτό που θα μπορούσε να είναι το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό κατά τη νέα του προεδρική θητεία.

Διαβάστε ακόμη:

Σι Τζινπιίγκ: Να υπάρξει στρατηγικός συντονισμός με την ΕΕ – Μακρόν: Ισότιμοι κανόνες για όλους

Related posts

ΗΠΑ: Απορρίφθηκε το αίτημα εξαίρεσης εισαγγελέως που άσκησε δίωξη στον Τραμπ

admin

Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στις 17.00 για τη Γάζα

admin

ΕΕ: Η πρόεδρος της Κομισιόν δηλώνει αντίθετη στον εκτοπισμό των Παλαιστινίων μετά την συνάντησή της με τον πρόεδρο της Αιγύπτου

admin

Ουκρανία: Παράγουμε περισσότερα drones από όσα μπορούμε ως κράτος να αγοράσουμε

admin

Συμπληρώθηκαν έξι μήνες πολέμου στη Γάζα, σήμερα νέος γύρος διαπραγματεύσεων στο Κάιρο

admin

Κατάρρευση ρουβλίου: Έχει επηρεαστεί η καθημερινότητα των Ρώσων;

admin

Κομισιόν: Κανόνες για την αντιμετώπιση απειλών από μη στρατιωτικά drones

admin

Ισραήλ: Συγγενείς ομήρων που εμφανίστηκαν σε βίντεο της Χαμάς ζητούν την άμεση απελευθέρωσή τους

admin

Dimon: “Ανησυχητικό” το παγκόσμιο τοπίο – Απειλές ο πληθωρισμός, οι πόλεμοι και η πολιτική της Fed

admin