Image default
ΚΟΣΜΟΣ

“Όχι” στον όρο της Χαμάς περί παροχής καυσίμων λέει ο εκπρόσωπος του στρατού του Ισραήλ

Ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού Στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι λέει ότι καύσιμα δεν θα εισέλθουν στη Γάζα, μετά από αναφορές ότι η Χαμάς έχει θέσει όρους για την απελευθέρωση 50 ομήρων διπλής υπηκοότητας με αντάλλαγμα το Ισραήλ να επιτρέψει να εισέλθουν καύσιμα στη Λωρίδα.

“Τα καύσιμα δεν θα μπουν στη Λωρίδα της Γάζας. Η Χαμάς τα χρειάζεται για την επιχειρησιακή της υποδομή”, λέει ο Χαγκάρι.

Η Χαμάς κλέβει καύσιμα

Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι η παλαιστινιακή ισλαμιστική Χαμάς αποθηκεύει καύσιμα στη Λωρίδα της Γάζας τα οποία χρειάζονται τα νοσοκομεία και οι πολίτες για τις γεννήτριές τους. 

Σε αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις δημοσίευσαν δορυφορικές εικόνες, όπως λένε, από 12 δεξαμενές καυσίμων που λειτουργούν από τη Χαμάς και βρίσκονται στα σύνορα του παλαιστινιακού θύλακα με την Αίγυπτο. Τα σχόλια του Ισραήλ έρχονται εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας ότι το ρεύμα για τα νοσοκομεία στη Γάζα εξαντλείται.

Ενώ ορισμένα τρόφιμα, νερό και άλλη ανθρωπιστική βοήθεια έφτασαν με φορτηγά μέσω της Αιγύπτου, το Ισραήλ δεν επέτρεψε την είσοδο καυσίμων στη Γάζα, δεδομένου ότι ο θύλακας διοικείται από το 2007 από τη Χαμάς. Πριν από την εισβολή της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, το Ισραήλ παρείχε το μεγαλύτερο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας της Γάζας μέσω καλωδίου, στη συνέχεια ωστόσο διέκοψε την παροχή. Το Υπουργείο Υγείας της Χαμάς στη Γάζα δήλωσε το πρωί ότι απομένουν καύσιμα για περίπου 48 ώρες προς χρήση από τα νοσοκομεία. Το βράδυ το νοσοκομείο Indonesia στη βόρεια Γάζα υπέστη μπλακ άουτ μετά την εξάντληση των καυσίμων, ανακοίνωσε το Υπουργείο.

H UNRWA θα διακόψει από αύριο το έργο της στη Γάζα “λόγω έλλειψης καυσίμων”

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) προειδοποίησε σήμερα ότι θα αναγκαστεί να διακόψει τη λειτουργία της στη Λωρίδα της Γάζας από αύριο (Τετάρτη) το βράδυ, λόγω έλλειψης καυσίμων.

“Εάν δεν παραλάβουμε κατεπειγόντως καύσιμα θα αναγκαστούμε να σταματήσουμε το έργο μας στη Λωρίδα της Γάζας από αύριο το βράδυ” ανέφερε η ανάρτηση της UNRWA στην πλατφόρμα Χ, καθώς ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς διανύει τη 18η ημέρα του.

Τα 20 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια δεν πέρασαν σήμερα στη Λωρίδα της Γάζας

Τα Ηνωμένα Έθνη ανέφεραν απόψε ότι τα 20 φορτηγά που επρόκειτο να παραδώσουν ανθρωπιστική βοήθεια στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας δεν πέρασαν σήμερα στον παλαιστινιακό θύλακα από τη μεθοριακή διάβαση της Ράφα με την Αίγυπτο.

“Ελπίζουμε τα υλικά αυτά να μπουν στη Γάζα αύριο” Τετάρτη, είπε η εκπρόσωπος του Οργανισμού Έρι Κανέκο.

Νωρίτερα, ένα στέλεχος του Οργανισμού είπε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι από το Σάββατο έχουν περάσει στον θύλακα 54 φορτηγά με τρόφιμα, φάρμακα και νερό και άλλα 20 αναμένονταν σήμερα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο αν φτάνει εγκαίρως η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, απάντησε λακωνικά: “Όχι αρκετά γρήγορα”.

Related posts

Ενώ ετοιμάζεται για αντεπίθεση, η Ουκρανία δεσμεύεται ότι δεν θα εγκαταλείψει το Μπαχμούτ

admin

Νέες κοινές επιθέσεις Βρετανίας – ΗΠΑ κατά των Χούθι στην Υεμένη

admin

Δεκάδες διαδηλωτές προσπάθησαν να εισβάλουν στην πρεσβεία του Ισραήλ στην Ιορδανία

admin

S&P Global: Συνεχίστηκε η κατρακύλα του μεταποιητικού τομέα στην Ευρωζώνη

admin

Τηλεφωνική επικοινωνία Νετανιάχου με Μπάιντεν

admin

ΗΠΑ: Συνέχισε να συρρικνώνεται ο μεταποιητικός κλάδος τον Απρίλιο – ISM

admin

Ρωσία: Στο κεντρικό εκλογικό κέντρο του Πούτιν, η σύζυγος ενός στρατιώτη ζητά την επιστροφή του συζύγου της από το μέτωπο της Ουκρανίας

admin

“Μάχη” βίντεο Κιέβου – Μόσχας για την επίθεση σε ρωσικό πολεμικό πλοίο

admin

Γάζα: Η Χαμάς ζητά να σταματήσουν οι ρίψεις ανθρωπιστικής βοήθειας από αεροπλάνα μετά τον θάνατο 18 Παλαιστινίων

admin