Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Όλα τα σενάρια για μειωμένο ή «κανονικό» ΦΠΑ σε εισιτήρια, καφέ, και τουρισμό

Τα στενά ταμειακά περιθώρια περιορίζουν και τις επιλογές της κυβέρνησης για την επέκταση του μειωμένου συντελεστή 13% του ΦΠΑ σε εστίαση, μεταφορές, τουρισμό και πολιτισμό που λήγει στο τέλος του έτους.

Με το τοπίο να ξεκαθαρίζει μέσα στον επόμενο μήνα (με την κατάθεση του οριστικού προϋπολογισμού για το 2024) ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας αφήνει ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για… κατά περίπτωση, επιλογές και αποφάσεις. Όπως εξηγεί «θα μετρήσει τόσο η πληθωριστική επίδραση της μη παράτασης όσο και το δημοσιονομικό κόστος της παράτασης». Ο προβληματισμός προέρχεται από το γεγονός ότι τυχόν οριζόντια παράταση του μέτρου έχει υψηλό κόστος για τον προϋπολογισμού φθάνοντας τα 250 εκατ. ευρώ. Το πιο βαρύ δημοσιονομικά μέτρο των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ αφορά τις μεταφορές με 320 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, ενώ οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ σε καφέ και αναψυκτικά κοστίζουν επιπλέον 150 εκατ. ευρώ. Μικρό, της τάξεως των 25 εκατ. ευρώ, είναι το κόστος για αθλητισμό και πολιτισμό.

Όμως, τυχόν κατάργηση της έκπτωσης στους συντελεστές θα οδηγήσει αυτόματα σε άνοδο τιμών στον καφέ, στα μη αλκοολούχα ποτά, στα εισιτήρια για τις μεταφορές προσώπων αλλά και στους κινηματογράφους, στα θέατρα, ατα γυμναστήρια, στις σχολές χορού και στο τουριστικό πακέτο και μάλιστα σε μία περίοδο με υψηλές ταχύτητες ανατιμήσεων στην αγορά που πλήττουν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Στο ΥΠΕΘΟ γνωρίζουν πολύ καλά ότι θα υπάρξουν νέες επιβαρύνσεις για τους καταναλωτές εάν επανέλθει ο -προσωρινά- μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ από το 13% στο 24%. Είναι σίγουρο πως δεν θα είναι λίγοι αυτοί οι οποίοι με το πρόσχημα της μετάταξης των προϊόντων και των υπηρεσιών στον υψηλότερο συντελεστή θα ανεβάσουν τις τιμές.

Η διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ μέχρι το τέλος του 2023 αφορά τους εξής κλάδους και τα εξής προϊόντα – υπηρεσίες:

Μεταφορές: ο μειωμένος ΦΠΑ στο 13% καλύπτει: εισιτήρια των δρομολογίων με τρένο, μετρό και τραμ, με αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, αεροπορικά και επιβατικών πλοίων και τις μεταφορές με συνδυασμό οδικών, εναέριων και θαλάσσιων μέσων.

Εστίαση: στο 13% υπάγονται ο καφές, τα ροφήματα (τσάι, σοκολάτα κ.λπ.) και τα μη αλκοολούχα ποτά που σερβίρονται από επιχειρήσεις μαζικής εστίασης.

Τουρισμός: Το τουριστικό πακέτο όπου στο τιμολόγιο διαμονής µε πρωινό ή με ημιδιατροφή επιβάλλεται ΦΠΑ 13%, στη διαμονή µε πλήρη διατροφή μόνο το 5% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24% και το υπόλοιπο 95% επιβαρύνεται με 13% και στη διαμονή µε το σύστημα all inclusive στο 90% της ενιαίας τιμής επιβάλλεται ΦΠΑ με μειωμένο συντελεστή 13%.

Πολιτισμός: Φθηνότερα πωλούνται τα εισιτήρια στους κινηματογράφους και θέατρα

Αθλητισμός: Τα δίδακτρα σε γυμναστήρια και τις σχολές χορού έχουν μειωμένο ΦΠΑ 13%.

Η διατήρηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ εκτιμάται ότι θα δώσει πλεονέκτημα στις ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις, αφού θα μπορέσουν να διεκδικήσουν ένα μεγαλύτερο μερίδιο, καθώς θα καταστήσει πιο ανταγωνιστικό το ελληνικό τουριστικό προϊόν στις διεθνείς αγορές, με δεδομένο ότι στις υπόλοιπες χώρες της Μεσογείου ο ΦΠΑ κυμαίνεται μεταξύ 9% και 10%.

--

Related posts

Νύχτα Vips στο μουσείο – Τα 1000 ευρώ είσοδος, οι selfies του Σάκη και η επιστροφή της Καρολίνα Αγγελοπούλου στην Αθήνα- Αποκλειστικές φωτο

admin

Ακρίβεια: Εφαρμογή δείχνει πού θα βρείτε την πιο φθηνή βενζίνη στην Ελλάδα (vid)

admin

Το νησί των δισεκατομμυριούχων: Ο Τζεφ Μπέζος έχει αγοράσει ήδη 3 κατοικίες

admin

ΣΦΕΕ: Εξαιρετικά σημαντικός τομέας για την ελληνική οικονομία η φαρμακοβιομηχανία

admin

Η πιο εντυπωσιακή κατοικία στην άλλη πλευρά του Αιγαίου – Εργο των Foster+Partners σε αρχαία ελληνική πόλη (βίντεο)

admin

Αγρότες: Απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος

admin

Ενεργειακή κρίση: Αύξηση της εξόρυξης λιγνίτη κατά 50% δρομολογεί η ΔΕΗ

admin

Ο τζίρος των σούπερ μάρκετ το τελευταίο 11μηνο – Σε προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας το ενδιαφέρον των καταναλωτών

admin

Επιβεβαίωση newsauto: Συνεχίζονται οι επιδοτήσεις στα ηλεκτρικά

admin