Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Χρ. Μεγάλου: Επιστροφή στην κανονικότητα η διανομή μερίσματος

Ηταν ένα επταετές ταξίδι και μια συνεχής προσπάθεια να εστιάσουμε στο να λύσουμε τα προβλήματα, δήλωσε ο Χρήστος Μεγάλου μιλώντας στο Bloomberg και εξηγώντας την στρατηγική της τράπεζας που οδήγησε εν τέλει στο επιτυχημένο placement των μετοχών του ΤΧΣ.

Στάθηκε στις πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων και τις εκδόσεις μετοχών και ομολόγων. Μπορέσαμε να μειώσουμε τα NPEs στο 3%, τόνισε.

Αναφορικά με το στόχο για κερδοφορία 1 δισ. ευρώ την επόμενη τριετία, τόνισε ότι υπάρχει πειθαρχία στην υλοποίηση του σχεδίου και εστίαση στη μείωση του κόστους κινδύνου (Cost of Risk). Η Ελλάδα δεν παράγει τώρα τόσα NPEs όσα στο παρελθόν, επεσήμανε.

Το 2023 ήταν η καλύτερη χρονιά για την Πειραιώς και περιμένουμε το 2024 να είναι ακόμα καλύτερο.

Η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται καλύτερα από την ευρωζώνη τα επόμενα χρόνια, σημείωσε. Αυτό είναι καλό στοιχείο και μαζί φέρνει εξαγορές και συγχωνεύσεις, αλλά και ξένες επενδύσεις. Περιμένουμε αύξηση των χορηγήσεων 5-6%.

Επεσήμανε ότι η Ελλάδα ανέκτησε την επενδυτική βαθμίδα και εξέφρασε την πεποίθηση ότι το χρηματιστήριο θα μεταταγεί στις «αναπτυγμένες» αγορές. Υπάρχει ενδιαφέρον από τους επενδυτές, καλής ποιότητας επενδυτές, το είδαμε στο πρόσφατο placement της Πειραιώς που είχε μεγάλη υπερκάλυψη.

Αναφορικά με τις εκτιμήσεις για τις μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ ανέφερε πως περιμένει ότι η πρώτη κίνηση θα γίνει τον Ιούνιο και μετά θα ακολουθήσουν άλλες 2-3 μέσα στη χρονιά.

Ερωτηθείς για τη διανομή μερίσματος τόνισε ότι είναι σε εξέλιξη η συζήτηση με τις εποπτικές αρχές, θα είναι μια συζήτηση που θα γίνεται χρόνο με το χρόνο, καθώς εξελίσσεται η κατάσταση. Για το 2023 έχουμε υπολογίσει 10% διανομή επί των κερδών. Περιμένουμε να γίνει, είναι περισσότερο συμβολικό ποσοστό. Συμβολίζει την επιστροφή στην κανονικότητα.

Τέλος, υποστήριξε ότι ο τραπεζικός κλάδος είναι ανταγωνιστικός, δεν χρειάζονται λιγότερες τράπεζες, ίσως χρειάζονται περισσότερες τράπεζες, παρά λιγότερες.

Related posts

Paperpack: Συγκροτήθηκε σε σώμα το Διοικητικό Συμβούλιο

admin

«Έφυγε» ο ιδρυτής των τετραδίων SKAG Θ. Σκαγιάς

admin

Εργο ενεργειακής απόδοσης για την ΕΚΟ ανέλαβε η SingularLogic

admin

PwC: Ψηφιακή αναβάθμιση για τους εργαζόμενους στο lockdown

admin

Η ΕΣΕΕ ζητά την εξαίρεση Λιανεμπορίου από τα νέα τεκμήρια φορολόγησης

admin

Ομιλος Viohalco: Η «καυτή» θυγατρική και οι αβεβαιότητες του χειμώνα

admin

Mergers & Acquisitions director στον Ant1 αναλαμβάνει η Σόνια Μπαμπίλη

admin

Aegean: Πτώση 70% στον κύκλο εργασιών 1ου τριμήνου

admin

Απορρίφθηκε η προσφυγή για την παραχώρηση της Αττικής Οδού

admin