Image default
PIRAEUS BANK

Χρηματιστήριο: Στο επίκεντρο τα αποτελέσματα σε Coca Cola και Πειραιώς

Σε καθοδική τροχιά βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο έχει αισίως συμπληρώσει τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, διορθώνοντας κατά σχεδόν 20 μονάδες από τα πρόσφατα υψηλά 13ετίας των 1.404 μονάδων.

Παρ’ όλα αυτά, η καθοδική κίνηση δεν εμπνέει ανησυχία, ιδίως εφόσον εξελίσσεται μέσα σε λελογισμένα επίπεδα, χωρίς ακρότητες και υπερβολές. Υπενθυμίζεται ότι οι τρεις διαδοχικές πτώσεις είχαν ποσοστιαία μεταβολή -0,28% (9/2), -0,49% (12/2) και -0,62% (13/2).

Η αγοραστική κόπωση, τα υπεραγορασμένα επίπεδα και η μέχρι στιγμής μεταβολή του 2024 ( 7%) δίνουν την ευκαιρία στους πωλητές να ρευστοποιήσουν ένα μέρος των κερδών, με τα επιλεκτικά στηρίγματα, από την άλλη πλευρά, να θέτουν όρια σ’ αυτήν την πτώση.

Την ίδια στιγμή, η απρόσμενη ανθεκτικότητα του αμερικανικού πληθωρισμού (3,1% τον Ιανουάριο έναντι εκτιμήσεων για 2,9%) φαίνεται ότι επιβεβαιώνει την κεντρική τράπεζα, η οποία εξαρχής είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν βιάζεται να ξεκινήσει τις μειώσεις επιτοκίων -προς απογοήτευση των αγορών.

Το Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Άλλαξε χέρια το 2,7% της Intrakat, ελπίδες για μέρισμα στην ΕΥΑΘ

Έτσι, χθες το βράδυ, μετά τη δημοσίευση των πληθωριστικών στοιχείων για τον Ιανουάριο, είδαμε τη Wall Street να διολισθαίνει στο «κόκκινο», με τους αμερικανικούς δείκτες να εγκαταλείπουν άρον – άρον τα ιστορικά υψηλά, κάτι το οποίο αναμένεται να επηρεάσει και την Ευρώπη.

Εταιρικά αποτελέσματα

Στην ελληνική αγορά, η προσοχή των επενδυτών στρέφεται στα εταιρικά αποτελέσματα του 2023, καθώς Coca – Cola και Πειραιώς ανοίγουν την αυλαία (είχαν προηγηθεί τον Ιανουάριο τα μεγέθη της Mytilineos), ενόσω οι επενδυτές έχουν καλλιεργήσει υψηλές προσδοκίες, οι οποίες μένει να αποτυπωθούν και στα φετινά μερίσματα.

Η Coca – Cola, ενδεικτικά, πριν λίγα λεπτά, ανακοίνωσε σημαντική αύξηση των καθαρών κερδών κατά 21,8%, δίνοντας μέρισμα 0,93 ευρώ ανά μετοχή. Η Πειραιώς θα γνωστοποιήσει τα δικά της αποτελέσματα μετά το τέλος της συνεδρίασης.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, τα εταιρικά μεγέθη δεν αποκλείεται να παράσχουν στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη, συνδράμοντας στην προσπάθεια απορρόφησης των διεθνών αναταράξεων, αλλά και των διορθωτικών κινήσεων.

Από σήμερα, παράλληλα, η μετοχή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών διαπραγματεύεται στους δείκτες του FTSE Russell. Την ίδια στιγμή, η Intralot μετρά αντίστροφα για την έκδοση του εταιρικού ομολόγου των 130 εκατ. ευρώ, με τον στόχο για το επιτόκιο να καθορίζεται στο 5% – 5,25%.

Ελλάκτωρ: Tο μεγάλο «ταμείο» και το ορόσημο του 1 δισ. ευρώ

Η εικόνα στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό, τώρα, τα προσυμβόλαια στην Ευρώπη προμηνύουν ένα πτωτικό ξεκίνημα στη συνεδρίαση, επηρεασμένο από τις χθεσινοβραδινές απώλειες στη Wall Street.

Το αρνητικό κλίμα αποτυπώθηκε το πρωί και στην Ασία, όπου οι περισσότερες αγορές έκλεισαν στο «κόκκινο», με τον ιαπωνικό Nikkei να διορθώνει από τα υψηλά 34 ετών. Από την άλλη πλευρά, ο κύριος δείκτης στο Χονγκ Κονγκ κατάφερε να «ξεφύγει» και να κλείσει με κέρδη 0,36%.

Related posts

Πειραιώς: Συμφωνία με την Agroma ΠΕΤΚΟΣ για χρηματοδότηση αγροτών

admin

Ανάβει πράσινο φως για την ΑΜΚ της Πειραιώς

admin

Τράπεζα Πειραιώς: Πάνω από 400 εκατ. ευρώ οι χρηματοδοτήσεις στον πρωτογενή τομέα το 2022

ad

Πειραιώς: Χωρίς περαιτέρω επιπτώσεις το πρόστιμο της ΕΚΤ

admin

Tράπεζα Πειραιώς: Πράσινα δάνεια για αγορά ηλεκτρικού οχήματος στην Αστυπάλαια

admin

Νέα θυγατρική από την Τράπεζα Πειραιώς

admin

Πειραιώς: Συμφωνία με Αποστόλου για συμμετοχή στην Κάρτα του Αγρότη

admin

Μεγάλου: Η Τράπεζα Πειραιώς επενδύει στη νέα γενιά

admin

Πειραιώς: Πρόταση σε εργαζομένους για εθελοντικές άδειες άνευ αποδοχών

admin