Image default
PIRAEUS BANK

Χρηματιστήριο: Με το βλέμμα στραμμένο σε Πειραιώς και εταιρικά μεγέθη

«Γεμάτη» θεωρείται η Δευτέρα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς σήμερα το πρωί στις 10.00 ξεκίνησε η πολυαναμενόμενη αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στην Τράπεζα Πειραιώς, η οποία όπως είναι λογικό μαγνητίζει το ενδιαφέρον των περισσότερων επενδυτών.

Το placement, το οποίο αφορά το 22% 5% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας (δηλαδή το 27% που κατέχει το ΤΧΣ), πραγματοποιείται στο εύρος των 3,7 έως 4,0 ευρώ, δηλαδή πολύ κοντά στην τιμή κλεισίματος της μετοχής στη συνεδρίαση της Παρασκευής (3,986 ευρώ). Το 85% θα καλυφθεί από ξένους, ενώ το 15% θα διανεμηθεί σε Έλληνες επενδυτές.

Και τα δύο βιβλία προσφορών θα κλείσουν στις 4.00 το απόγευμα της Τετάρτης, με τους αναλυτές να περιμένουν σημαντική υπερκάλυψη, η οποία θα φέρει ένα αξιοσημείωτο χρηματικό ποσό στα ταμεία του ΤΧΣ, ο οποίος είναι και ο πωλητής.

Ας σημειωθεί ότι με την αποεπένδυση στην Πειραιώς ολοκληρώνεται ο πρώτος κύκλος αποεπένδυσης του δημοσίου στις τράπεζες. Σε δεύτερη φάση θα ακολουθήσει η διάθεση του εναπομείναντος 18% στην Εθνική Τράπεζα, αλλά και η διάθεση του 72% στην Attica Bank.

Χρηματιστήριο: Η ερώτηση του 1 εκατομμυρίου και τα… 6 δεδομένα

Μπαράζ εταιρικών μεγεθών

Πέραν της Πειραιώς, το Χρηματιστήριο, το οποίο βρίσκεται σταθερά στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 ετών, μετρώντας κέρδη της τάξης του 10% από τις αρχές του έτους, έχει στραμμένο το βλέμμα και στα εταιρικά αποτελέσματα.

Σήμερα το πρωί, ενδεικτικά, οικονομικά μεγέθη για το 2023 θα ανακοινώσει ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, ενώ εντός της ημέρας αποτελέσματα θα γνωστοποιήσει και η Τράπεζα της Ελλάδος. Και στις δύο περιπτώσεις, η αγορά περιμένει τη διανομή μερίσματος προς τους μετόχους.

Την Τετάρτη, δε, θα ακολουθήσουν οι ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡCenergy και την Πέμπτη οι Attica Bank – Autohellas – Eurobank – Alpha Bank. Την Τρίτη θα έχει προηγηθεί η Optima Bank.

Και φυσικά, την Παρασκευή η εβδομάδα ολοκληρώνεται με την ετυμηγορία του οίκου αξιολόγησης DBRS, ο οποίος από τον Σεπτέμβριο του 2023 τοποθετεί τη χώρα στην κατηγορία της επενδυτικής βαθμίδας -ο πρώτος χρονικά από τους μεγάλους οίκους.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Η μεγάλη εβδομάδα της Πειραιώς και το comeback της Cenergy

Η βραχυπρόθεσμη τάση

Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τα σενάρια για νέα επιχειρηματικά deals, θα τεθούν στο επίκεντρο των επενδυτών, οι οποίοι αφού αποτιμήσουν τις εξελίξεις, καλούνται να επανακαθορίσουν τη βραχυπρόθεσμη τάση της αγοράς.

Είναι σαφές ότι η Λεωφόρος Αθηνών διανύει μια περίοδο… «ταύρων». Ωστόσο, μια τυχόν διόρθωση θεωρείται και αναμενόμενη και λογική, λαμβάνοντας υπόψη το εύρος και τη διάρκεια της τρέχουσας ανοδικής κίνησης.

Και σε καμία περίπτωση, μια οπισθοχώρηση του Γενικού Δείκτη δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως σήμα αλλαγής της μακροπρόθεσμης τάσης, η οποία παραμένει θετική για το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους αναλυτές να εξακολουθούν να θέτουν ως μίνιμουμ στόχο για το 2024 την υπέρβαση των 1.500 μονάδων.

Η εικόνα στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό, τώρα, τα προσυμβόλαια στην Ευρώπη δείχνουν ένα μικτό ξεκίνημα στην εβδομάδα, ενόσω οι δείκτες βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών.

Μικτά πρόσημα καταγράφονται και στα futures της Wall Street, η οποία σπεύδει να αφομοιώσει τα ιστορικά υψηλά των προηγούμενων ημερών.

Στην Ασία, τέλος, ο ιαπωνικός Nikkei ξεπέρασε και το φράγμα των 40.000 μονάδων, καταρρίπτοντας ακόμη ένα ιστορικό ρεκόρ. Ο Kospi στη Νότια Κορέα έκλεισε στο 1,2%, ενώ ο Χανγκ Σενγκ στο Χονγκ Κονγκ υποχώρησε κατά 0,2%.

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)

Related posts

Πειραιώς: Αύξηση 11% στα κέρδη προ φόρων-προβλέψεων

admin

Μεγάλου: Επενδύουμε στη νέα γενιά με το Project Future

admin

Δ.Βερελής – Πειραιώς: Σημαντικό εργαλείο το Ταμείο Ανάκαμψης

admin

Νέο δανειακό προϊόν για ξενοδόχους από την Πειραιώς

admin

Πειραιώς: Στα 360 εκατ. η υψηλότερη προσφορά για Amoeba

admin

Πειραιώς: Αυξάνει τις πωλήσεις κόκκινων δανείων

admin

ΟΤΟΕ: 24ωρη Απεργία αύριο 28/5 στις υπηρεσίες RBU της Τράπεζας Πειραιώς

admin

Πειραιώς: Συνεργασία με Π. Πετρόπουλος ΑΕΒΕ για χρηματοδότηση αγροτών

admin

Τρ. Πειραιώς: Εξαγοράζει την Iolcus του Αχιλλέα Κοντογούρη

admin