Image default
PIRAEUS BANK

Χρηματιστήριο: Επιστροφή στο «πράσινο», με ώθηση από τον 25άρη

Ένα μέρος των χθεσινών απωλειών προσπαθεί να ανακτήσει το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τα στηρίγματα από τον «25άρη» να απορροφούν τις τραπεζικές πιέσεις και να ωθούν τον Γενικό Δείκτη προς τις 1.400 μονάδες.

Το σημαντικό είναι, βέβαια, ότι η αγορά καταφέρνει να επιστρέψει σε θετικό έδαφος, βάζοντας «φρένο» στις ρευστοποιήσεις, οι οποίες χθες είχαν ως αποτέλεσμα τη χειρότερη συνεδρίαση από τις 26 Ιουνίου του 2023.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η διορθωτική κίνηση δεν χρειάζεται να προκαλεί ανησυχία, δεδομένου ότι η αγορά προέρχεται από ένα… ασταμάτητο ράλι διάρκειας πέντε μηνών (από τις 1.111 μονάδες της 9ης Οκτωβρίου).

Η προσοχή σήμερα εστιάζει στα οικονομικά αποτελέσματα της Εθνικής Τράπεζας και της Aegean, ενόσω η Τρ. Πειραιώς διαπραγματεύεται πλέον με αυξημένο συντελεστή στάθμισης σε όλους τους δείκτες του Χ.Α.

Την ίδια ώρα, στο εξωτερικό, το ενδιαφέρον στρέφεται στα στοιχεία για τον αμερικανικό πληθωρισμό, τα οποία σε μεγάλο βαθμό θα κρίνουν τις επόμενες αποφάσεις της κεντρικής τράπεζας για το ύψος των επιτοκίων.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, ο Γενικός Δείκτης απορροφά τις πρωινές πιέσεις και σημειώνει ήπια άνοδο κατά 0,54%, με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται στις 1.398,84 μονάδες και να κερδίζει 7,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (1.391,26 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 13 μονάδες (από 1.386,21 έως 1.399,90 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 75 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 7,2 εκατ. ευρώ αφορούν προσυμφωνημένα πακέτα.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Πειραιώς συνεχίζει την πορεία κάτω των 4 ευρώ (πτώση -0,90%), καθώς οι Έλληνες επενδυτές σπεύδουν να «κόψουν» τις πλεονάζουσες θέσεις, μετά τη μεταβίβαση των μετοχών από τη δημόσια προσφορά. Πτώση κατά 2% καταγράφει και η Eurobank. Από την άλλη πλευρά, OTE και Helleniq Energy ενισχύονται πέριξ του 1,5%, ενώ κέρδη της τάξης του 2% εμφανίζει η Coca – Cola.

Επιμένουν οι πωλητές στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης παραμένει στο επίκεντρο των πιέσεων, καθώς διολισθαίνει στο -0,83% και τις 1.192 μονάδες, με την Πειραιώς να αποτελεί τη βασική «πληγή». Κι αυτό, διότι υποχωρεί στο -0,9% και τα 3,96 ευρώ (νωρίτερα έχανε έως και 3%), δηλαδή κάτω της τιμής του placement (4 ευρώ). Ο τζίρος μάλιστα, ξεπερνά τα 22 εκατ. ευρώ.

Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Eurobank περιορίζεται στο -2,25% και το 1,8015 ευρώ, η μετοχή της Alpha Bank διαπραγματεύεται στο -0,09% και το 1,677 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας είναι αμετάβλητη στα 6,904 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης ( 0,33% και 3.376 μονάδες), η μετοχή της Helleniq Energy κερδίζει 1,6% και ανακτά τα 8 ευρώ, με τις μετοχές των Τέρνα Ενεργειακή, ΟΤΕ, Ελλάκτωρ, Viohalco και Jumbo να έπoνται στο 1%. Η μετοχή της Coca Cola ενισχύεται κατά 2% και επανέρχεται στα 28,8 ευρώ, χάρη στη νέα τιμή – στόχο της Eurobank Equities. Την ίδια ώρα, η μετοχή της Σαράντης αναρριχάται στο 3,1% και τα 9,7 ευρώ, λαμβάνοντας ώθηση από τα ισχυρά μεγέθη του 2023. Cenergy και Motor Oil, τέλος, διευρύνονται κατά 3% και κατά 1,8%, αντίστοιχα.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης ( 0,16% και 2.376 μονάδες), η μετοχή της Intrakat ξεχωρίζει αρνητικά στο -2% και τα 5,3 ευρώ, με τη μετοχή της ΕΧΑΕ να συνεχίζει καθοδικά και φθάνει στα χαμηλά έτους των 5,3 ευρώ. Η μετοχή της Entersoft, παράλληλα, επανέρχεται στην περιοχή των 8,00 ευρώ, χάνοντας περίπου 1%. Αντίθετα, οι μετοχές των ΕΥΑΘ και Intracom Holdings αυξάνονται κατά 1,5%, ενώ η μετοχή της Intralot ακολουθεί στο 0,9%. Η μετοχή της Αλουμύλ, δε, κάνει ράλι άνω του 4%.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 55 μετοχές κινούνται ανοδικά, 47 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 12 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 96,5 δισ. ευρώ.

Δεν εμπνέει ανησυχία η διόρθωση

Μπορεί η χθεσινή «βουτιά» να… τρόμαξε αρκετούς επενδυτές, αλλά κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι η διόρθωση δεν ήταν και αναμενόμενη και φυσιολογική, παρά τις όποιες ακρότητες καταγράφηκαν στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Η Λεωφόρος Αθηνών, μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα, «έτρεχε» ένα… ασταμάτητο ράλι διάρκειας πέντε μηνών. Από τις 1.111 μονάδες στις 9 Οκτωβρίου, ουσιαστικά, η αγορά ουδέποτε είχε διορθώσει, κινούμενη σταθερά και έντονα ανοδικά.

Επομένως, το χθεσινό ξέσπασμα των πωλητών μπορεί να θεωρηθεί απολύτως λογικό, δίνοντας στο Χρηματιστήριο την ευκαιρία να πάρει τις κατάλληλες ανάσες και να αφομοιώσει τα ισχυρά κεκτημένα.

Και σίγουρα, αυτή η αναδίπλωση δεν αναιρεί το μακροπρόθεσμο ανοδικό story. Εξάλλου, ο Γενικός Δείκτης έχει μαξιλαράκι τουλάχιστον 100 μονάδων από τους κινητούς μέσους όρους των τελευταίων 200 συνεδριάσεων (απλός και εκθετικός).

Σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση της HellasFin, η πρώτη στήριξη του Γενικού Δείκτη τοποθετείται στις 1.390 μονάδες. Ενδεχόμενη αδυναμία στήριξης αυτής της περιοχής, θα οδηγήσει στην επόμενη σημαντική στήριξη των 1.360 μονάδων.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Η «απειλή» των χαμηλών στην ΕΧΑΕ και η ανεξήγητη άνοδος στην Entersoft

Η προσοχή στην ΕΤΕ

Στο ταμπλό, τώρα, η προσοχή των αναλυτών στρέφεται στην Εθνική Τράπεζα, η οποία ανακοίνωσε καθαρά κέρδη άνω του 1,1 δισ. ευρώ για το 12μηνο του 2023, ολοκληρώνοντας τον κύκλο των τραπεζικών αποτελεσμάτων.

Μεγέθη δημοσιεύσει εντός της ημέρας και η Aegean, ενώ αύριο (13/3) είναι η σειρά των Titan και ΟΠΑΠ.

Σήμερα, στο μεταξύ, η μετοχή της Τρ. Πειραιώς διαπραγματεύεται με νέα, αυξημένη στάθμιση στους δείκτες του Χρηματιστηρίου, καθώς η ενισχυμένη διασπορά, ως απόρροια του πρόσφατου placement, βελτιώνει τον συντελεστή της τράπεζας. Το ίδιο θα συμβεί και τη Δευτέρα (18/3) με τους δείκτες FTSE Russell, με το rebalancing να λαμβάνει χώρα στο κλείσιμο της προσεχούς Παρασκευής (15/3).

Στροφή στον πληθωρισμό

Στο εξωτερικό, το ενδιαφέρον εστιάζει στα στοιχεία για τον αμερικανικό πληθωρισμό του Φεβρουαρίου, τα οποία θα δημοσιευθούν το μεσημέρι στις 3.30 ώρα Ελλάδας.

Το αποτέλεσμα θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό τον οδικό χάρτη της Federal Reserve, δηλαδή της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ, για την πορεία χαλάρωσης της σφιχτής νομισματικής πολιτικής.

Οι αναλυτές περιμένουν ότι ο ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή θα καθοριστεί στο 3,1% (Ιανουάριος 3,1%), με τον λεγόμενο «σκληρό» δείκτη να διαμορφώνεται στο 3,7% (Ιανουάριος 3,9%).

Εφόσον επιβεβαιωθούν οι παραπάνω εκτιμήσεις, τότε η Fed δεν πρόκειται να προχωρήσει σε άμεση μείωση των επιτοκίων, δεδομένου του επίμονου χαρακτήρα του πληθωρισμού. Αυτό σημαίνει ότι η πολυαναμενόμενη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής θα ξεκινήσει ενδεχομένως το καλοκαίρι, στη συνεδρίαση του Ιουνίου.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται στο 0,40% και τις 503 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 0,39%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 1,09%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,07% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,43%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια του Dow Jones είναι σχεδόν αμετάβλητα.

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)

Related posts

Τράπεζα Πειραιώς: «Κλείνει» το εύρος τιμής, χάρη στην ισχυρή ζήτηση

ad

Τράπεζα Πειραιώς: Αίτημα για την πέμπτη δόση ύψους €300 εκ. από το Ταμείο Ανάκαμψης

ad

Γεωργόπουλος (Πειραιώς): Οι επιλογές για tailor made επενδύσεις

admin

Πειραιώς: Στόχος για απόδοση ιδίων κεφαλαίων άνω του 5% το 2022

admin

Ο Θοδωρής Τζούρος Ανώτερος Γενικός Διευθυντής στην Πειραιώς

admin

ΣΕΤΠ: Θετική η συμφωνία ΟΤΟΕ – Τράπεζας Πειραιώς

admin

Με book building η αύξηση κεφαλαίου 1 δισ. της Πειραιώς

admin

Πειραιώς: Παραιτήθηκε από μέλος Δ.Σ. ο Γ. Γεωργακόπουλος

admin

Πειραιώς: Εντυπωσιακή αύξηση στη ζήτηση για ακίνητα

admin