Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Τρίτη εβδομάδα κερδών – Στο όριο των 1.180 μονάδων ο Γενικός Δείκτης

Με οριακά θετικό πρόσημο αποχαιρέτησε την εβδομάδα το

Χρηματιστήριο Αθηνών

, καθώς οι αγοραστές «άντεξαν» στην πίεση των πωλητών, αξιοποιώντας τα πολύτιμα εγχώρια «καύσιμα», τα οποία αντιστάθμισαν τις εισαγόμενες πιέσεις ως απόρροια της διεθνούς αβεβαιότητας και της Μέσης Ανατολής.

Αποτέλεσμα ήταν η ελληνική αγορά να τερματίσει στην περιοχή των 1.180 μονάδων, επιβεβαιώνοντας τις ισχυρές στηρίξεις των 1.160 μονάδων (κινητός μέσος όρος των τελευταίων 200 ημερών). Από την άλλη πλευρά, όμως, ο όγκος των συναλλαγών παρέμεινε χαμηλός -δείγμα της ευρείας διστακτικότητας.

Στο ταμπλό, τώρα, το ενδιαφέρον εστίασε σε τρεις μετοχές, οι οποίες εμφάνισαν κέρδη έως 4% και λειτούργησαν ως «σωματοφύλακας» της Λεωφόρου Αθηνών. Ο λόγος για τις ΔΕΗ, ΟΤΕ και Cenergy. Από εκεί και πέρα, η Alpha Bank επέστρεψε άνω του 1,4 ευρώ, ενώ η Jumbo βούλιαξε στο -3%.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε οριακή άνοδο κατά 0,12% και διαμορφώθηκε στις 1.178,79 μονάδες, κερδίζοντας περίπου 1,5 μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (1.177,39 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 15 μονάδες (από 1.174,95 έως 1.189,66 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται μόλις στα 67 εκατ. ευρώ.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης κατέγραψε ανεπαίσθητη αύξηση (>0,1%), η οποία ωστόσο αποδείχθηκε αρκετή, ώστε η αγορά να συμπληρώσει το 3ο συνεχόμενο ανοδικό πενθήμερο.

Εγχώρια «καύσιμα» στο Χ.Α.
Το Χρηματιστήριο Αθηνών συνεχίζει την άμυνα έναντι των εισαγόμενων πιέσεων και της διεθνούς μεταβλητότητας, βρίσκοντας πολύτιμα «καύσιμα» στις πλούσιες εγχώριες εξελίξεις, οι οποίες αν μη τι άλλο πυροδοτούν μια συγκρατημένη αισιοδοξία.

Η αναβάθμιση από τον Standard & Poor’s, η μεγάλη επένδυση της UniCredit στην Alpha Bank και τα θετικά εταιρικά αποτελέσματα συνθέτουν ένα ικανοποιητικό μίγμα ειδήσεων, το οποίο βελτιώνει την επενδυτική ψυχολογία και αυξάνει την επενδυτική ορατότητα.

Πολλά, φυσικά, θα κριθούν κι από τις αμέσως επόμενες εβδομάδες, καθώς την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου έχουμε τα πρώτα τριμηνιαία μεγέθη των τραπεζών. Σύμφωνα με τους αναλυτές, και οι τέσσερις συστημικές θα παρουσιάσουν περαιτέρω άνοδο της κερδοφορίας τους, χάρη στα υψηλά έσοδα από τόκους.

Την ίδια στιγμή, την 1η Δεκεμβρίου θα ακολουθήσει η ετυμηγορία του Fitch. Μια ενδεχόμενη αναβάθμιση θα φέρει το 3ο διαδοχικό investment grade για το ελληνικό αξιόχρεο, ανοίγοντας ακόμη περισσότερο τις πόρτες των θεσμικών επενδυτών.

Όλα αυτά, ωστόσο, υπό την αίρεση του αστάθμητου διεθνούς παράγοντα. Η κρίση στη Μέση Ανατολή εξακολουθεί να συνιστά πηγή κινδύνου για την παγκόσμια οικονομία και την αγορά ενέργειας, ενώ την ίδια ώρα τα αδύναμα τεχνολογικά αποτελέσματα στις ΗΠΑ «φουντώνουν» τις ανησυχίες για τη βιωσιμότητα της αμερικανικής ανάπτυξης.

Στην Ευρώπη, ταυτόχρονα, παρότι η κεντρική τράπεζα προχώρησε σε «παύση» των επιτοκιακών αυξήσεων (για πρώτη φορά έπειτα από τουλάχιστον έναν χρόνο), δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μιας νέας παρέμβασης στο μέλλον, σε περίπτωση ανάφλεξης του πληθωρισμού.

Η εικόνα στο εξωτερικό
Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί οριακά στο -0,13% και τις 432 μονάδες, καθώς ο γαλλικός CAC 40 μειώνεται κατά 0,45%. Αντίθετα, ο γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 0,41%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,02% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,13%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones χάνει 60 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κερδίζει 0,84%.

Όσον αφορά την αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται εκ νέου προς τα 90 δολάρια, εν μέσω της κρίσης στη Μέση Ανατολή. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ διαμορφώνονται στο 1,42% και τα 84,3 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη καθορίζονται στο 1,27% και τα 89,1 δολάρια ανά βαρέλι. Τέλος, η τιμή του χρυσού ανέρχεται στο -0,24% και τα 1.992 δολάρια ανά ουγγιά.

Διαβάστε περισσότερα οικονομικά νέα στο --.gr

Ειδήσεις σήμερα: Δύο μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης της Κίνας έδωσαν στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδαO Ερντογάν θέλει να εμφανιστεί ως ηγέτης του Αραβικού κόσμου στο αυριανό συλλαλητήριο για την ΠαλαιστίνηΠατήθηκε το «κουμπί» των διαγραφών στον ΣΥΡΙΖΑ – Συνεδριάζει η Επιτροπή ΔεοντολογίαςΣε κλίμα συγκίνησης το τελευταίο αντίο στον Γιώργο Γραμματικάκη – Δείτε φωτογραφίες

Related posts

ΔΥΠΑ: Αρχισε η καταβολή δώρου Πάσχα και επιδομάτων

admin

Fuel Pass 2: Τροπολογία για τη νέα ενίσχυση για τα καύσιμα – Σήμερα αναμένεται η ψήφιση

admin

Τέλη κυκλοφορίας: Έως 28 Φεβρουαρίου η πληρωμή – Πρόστιμα αν χαθεί η προθεσμία

admin

Το κρίσιμο τετ α τετ Μητσοτάκη, η Golden Visa και η πρόταση Ανδρουλάκη, οι αυτεπάγγελτες διώξεις τραπεζιτών, οι επαφές Στάσση στην Ουάσινγκτον

admin

Τουρισμός για Όλους: Έρχονται τα voucher για φθηνές διακοπές το 2024 – Τι αλλάζει φέτος με τα ποσά και τους δικαιούχους

admin

Πληρωμές: Αυτές είναι οι τελευταίες εκκρεμότητες με την εφορία για τον Φεβρουάριο

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: Με μικρές απώλειες άνοιξε ο Γενικός Δείκτης

admin

Δήλωση Covid – Μισθωτήρια: Μέχρι την 15η Δεκεμβρίου οι διορθώσεις

admin

Μικρή άνοδος στη Wall Street – Τρίτη εβδομάδα κερδών για τους δείκτες

admin