Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογικό νομοσχέδιο: Οι αλλαγές και οι «κόφτες» στις φορο-εκπτώσεις για τις ανακαινίσεις ακινήτων

Σήμερα όποιος κάνει

ανακαίνιση

για την ενεργειακή και λειτουργική αναβάθμιση ενός

ακινήτου

και πραγματοποιεί τις δαπάνες με ηλεκτρονικό έχει έκπτωση φόρου 40% μέχρι το ποσό των 16.000 ευρώ που αφορούν εργασίες. Μπορεί, δε, να χρησιμοποιήσει την

έκπτωση

αυτή στον

φόρο εισοδήματος

τεσσάρων ετών.

Με το φορολογικό νομοσχέδιο που βρίσκεσαι διαβούλευση αυτό αλλάζει: Η προτεινόμενη διάταξη προβλέπει ότι θα εκπίπτει από το φόρο εισοδήματος πέντε ετών το 100% των δαπανών μέχρι τα 16.000 ευρώ και θα αναγνωρίζονται αποδείξεις και για τα υλικά που αγοράζονται. Πρακτικά δηλαδή, με την προτεινόμενη διάταξη, το ετήσιο όφελος από το φόρο εισοδήματος μπορεί να φτάσει τα 3200 ευρω από 1600 ευρώ που προβλέπει με το υφιστάμενο καθεστώς.

Αυτή η φοροαπαλλαγή, όμως, φαίνεται πως είναι… «βάρια» για τα δημόσια οικονομικά και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ζητούν κόφτες, πριν, η ρύθμιση αυτή πάρει το δρόμο για τη Βουλή! Έτσι λοιπόν στο τελικό φορολογικό νομοσχέδιο και στην υπουργική απόφαση που θα ακολουθήσει, το μέτρο αυτό θα εξειδικεύεται και θα… «μαζεύεται».

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα επανασχεδιαστεί ο κατάλογος των εργασιών και θα προστεθεί μια πολύ «στοχευόμενη» λίστα υλικών που θα γίνονται αποδεκτές για φορο-εκπτώσεις. Αλλά και στις δαπάνες που θα γίνονται αποδεκτές θα υπάρχει ένα όριο στην έκπτωση φόρου που θα δίνεται (δεν θα περνάει δηλαδή το 100% της δαπάνης). Δηλαδή, για παράδειγμα, θα γίνεται αποδεκτό π.χ. το 20% ή το 30% ή 60%, της δαπάνης (για φορο-εκπτωση) ανάλογα κατηγορία υλικών ή ανάλογα με το είδος της εργασίας. Σήμερα, όπως προαναφέρθηκε, ορίζεται ένα οριζόντιο ποσοστό 40% στις δαπάνες για τα εργατικά. Η αρχική πρόθεση στις αλλαγές είναι να μην υπάρχει ποσοστό δηλαδή και να γινεται αποδεκτό το 100% των υλικών και των εργασιών. Αυτό απορρίπτεται και παμε σε επιμέρους εκπτώσεις!

Σε κάθε περίπτωση, απαραίτητες προϋποθέσεις για να ισχύσει η έκπτωση όπως αυτή θα διαμορφωθεί από το οικονομικό επιτελείο, θα είναι:

• Τα κτίρια για τα οποία πραγματοποιούνται οι δαπάνες να μην έχουν ήδη ενταχθεί ή να μην πρόκειται να ενταχθούν σε πρόγραμμα αναβάθμισης κτιρίων.

• Οι δαπάνες να αποδεικνύονται με νόμιμα παραστατικά, δηλαδή με αποδείξεις λιανικών συναλλαγών ή με τιμολόγια παροχής υπηρεσιών.

• Οι δαπάνες να έχουν εξοφληθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, δηλαδή με πιστωτικές ή χρεωστικές ή προπληρωμένες κάρτες ή μέσω e-banking ή μέσω λογαριασμού πληρωμών παρόχων υπηρεσιών πληρωμών ή με τη χρήση ηλεκτρονικού πορτοφολιού κ.λπ.

Σήμερα οι επιλέξιμες ενεργειακές δαπάνες (εργατικά) είναι οι ακόλουθες :

Related posts

Πάνω από τα 90 δολάρια το πετρέλαιο για πρώτη φορά μετά το 2014

admin

Ιταλία: Ανησυχία για τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης

admin

Προϋπολογισμός: Ανάπτυξη 2,4% και πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% και καλύτεροι μισθοί το 2024

admin

Σκρέκας: Το καλάθι της Σαρακοστής είναι μεσοσταθμικά ίδιο ή φθηνότερο με πέρυσι

admin

Γερμανία: Επιστρέφει στον… λιγνίτη μπροστά στο πρώτο κρύο

admin

Συνέντευξη Χατζηδάκη και εγκώμια για την ελληνική οικονομία από το L’ Express: Χλωμιάζουν από ζήλια οι μεγάλες δυνάμεις

admin

Μπλόκο ΣτΕ στις μεταβατικές διατάξεις της εκτός σχεδίου δόμησης – Τι σημαίνει η απόφαση αυτή

admin

Η ΔΕΗ πρωταγωνίστρια στην παραγωγή πράσινης ενέργειας

admin

Ακίνητα: Project αξιοποίησης παλαιών κτιρίων για να πέσουν οι τιμές

admin