Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Φινλανδία και Εσθονία κατηγορούν τη Ρωσία ότι ενορχηστρώνει μεταναστευτική κρίση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 20.20

Η Φινλανδία θα κλείσει τρία από τα τέσσερα τελευταία συνοριακά περάσματα που εξακολουθούν να είναι ανοιχτά, στα σύνορα της χώρας με τη Ρωσία, καθώς το Ελσίνκι έχει υπόνοιες ότι η Μόσχα ενορχηστρώνει μια μεταναστευτική κρίση, ανακοίνωσε σήμερα ο Φινλανδός πρωθυπουργός.

“Η κυβέρνηση αποφάσισε σήμερα να κλείσει νέους συνοριακούς σταθμούς. Μόνο ο σταθμός Ράζα Ζοσέπι θα παραμείνει ανοιχτός”, δήλωσε ο πρωθυπουργός Πέτερι Όρπο σε συνέντευξη Τύπου.

Η Φινλανδία κατηγορεί τη Μόσχα ότι επιτρέπει σε παράτυπους μετανάστες να διασχίζουν τα κοινά τους σύνορα. Οι φινλανδικές αρχές αναφέρουν ότι έχουν παρατηρήσει από τα τέλη Αυγούστου μεγάλη εισροή μεταναστών χωρίς χαρτιά από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, κυρίως από το Ιράκ, τη Σομαλία και την Υεμένη.

Στο ίδιο κλίμα και ο υπουργός Εσωτερικών της Εσθονίας, ο οποίος κατηγόρησε σήμερα τη Ρωσία για “μια επιχείρηση υβριδικής επίθεσης” με την οποία στέλνει μετανάστες στα σύνορα της βαλτικής χώρας, με στόχο να υπονομεύσει την ασφάλεια της.

Συνολικά 75 μετανάστες, κυρίως από τη Σομαλία και τη Συρία, έχουν επιχειρήσει να εισέλθουν στην Εσθονία από τη Ρωσία μέσω του συνοριακού σημείου διέλευσης Νάρβα από την περασμένη Πέμπτη, μετέδωσε ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός σταθμός της Εσθονίας ERR. Κανείς από τους μετανάστες δεν ζήτησε άσυλο και όλοι στάλθηκαν πίσω, ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών.

Η Εσθονία έχει προετοιμαστεί να κλείσει συνοριακά περάσματα αν “κλιμακωθεί η μεταναστευτική πίεση από τη Ρωσία” και να αντιμετωπίσει τους μετανάστες αν αυτοί προσπαθήσουν να εισέλθουν εκτός των επίσημων σημείων διέλευσης, δήλωσε στο Reuters ο υπουργός Εσωτερικών Λάουρι Λάανεμετς μέσω εκπροσώπου του.

“Δυστυχώς, υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι εμπλέκονται Ρώσοι αξιωματούχοι των συνοριακών υπηρεσιών και πιθανόν άλλων φορέων”, τόνισε.

“Για να το πούμε ανοιχτά, (η) συνεχιζόμενη μεταναστευτική πίεση στα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης είναι μια επιχείρηση υβριδικής επίθεσης”, πρόσθεσε.

Ρώσοι αξιωματούχοι δεν ήταν άμεσα διαθέσιμοι να σχολιάσουν.

Ο Εσθονός υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι οι μετανάστες εμφανίζονται στα σύνορα της Εσθονίας “ενορχηστρωμένα και σε ομάδες των 7-11 ατόμων”, τονίζοντας πως η κατάσταση στα σύνορα Εσθονίας-Ρωσίας είναι “παρόμοια” με αυτή στη Λετονία και τη Λιθουανία στα σύνορά τους με τη Λευκορωσία.

Related posts

Ο Στόλτενμπεργκ καλεί την Ουκρανία και τους συμμάχους της “να μην χάνουν την ελπίδα” τους έπειτα από δύο χρόνια πολέμου

admin

Μπέιλι (BoE): Η επίτευξη του στόχου του 2% για τον πληθωρισμό θα απαιτήσει “σκληρή δουλειά”

admin

Πόλεμος στο Ισραήλ: 10 Γάλλοι νεκροί και 18 αγνοούμενοι, ανάμεσά τους παιδιά

admin

ΗΠΑ: Έφθασαν οι Αμερικανοί κρατούμενοι που αφέθηκαν ελεύθεροι από το Ιράν

admin

Τράπεζα Κύπρου: Επανεκλογή Τάκη Αράπογλου στην προεδρία του ΔΣ

admin

WSJ: Η Ρωσία προχωρά με σχέδια αγοράς βαλλιστικών πυραύλων από το Ιράν

admin

Ο Μπάιντεν “πιστεύει” ότι μια συμφωνία για την απελευθέρωση ομήρων της Χαμάς είναι κοντά

admin

Ρωσία προς ΗΠΑ: Μην μας κάνετε διάλεξη για τις πυρηνικές αναπτύξεις

admin

Ουκρανία: Ο στρατός ανακοίνωσε ότι προωθείται σε ορισμένες ζώνες στο μέτωπο του Μπαχμούτ

admin