Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Υεμένη: Η Σαουδική Αραβία προσκαλεί αξιωματούχους των Χούθι σε συνομιλίες για το τέλος του πολέμου

Η Σαουδική Αραβία κάλεσε μια αντιπροσωπεία του κινήματος των Χούτι να συνεχίσει τις συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου στην Υεμένη, ανέφεραν την Πέμπτη τα κρατικά μέσα ενημέρωσης. Η επίσκεψη είχε στόχο “την επίτευξη μόνιμης και συνολικής εκεχειρίας στην Υεμένη και μια βιώσιμη πολιτική λύση αποδεκτή από όλα τα μέρη της Υεμένης”, ανέφερε το σαουδαραβικό πρακτορείο Τύπου (SPA). Οι συνομιλίες θα βασιστούν σε προηγούμενες προσπάθειες της Σαουδικής Αραβίας και του Ομάν για τον τερματισμό της σύγκρουσης. 

Τον Απρίλιο, αντιπροσωπεία της Σαουδικής Αραβίας με επικεφαλής τον πρεσβευτή της χώρας στην Υεμένη, Μοχάμεντ Αλ Τζάμπερ, επισκέφθηκε τη Σαναά και συναντήθηκε με τον πολιτικό αρχηγό των Χούτι, Μαχντί αλ-Μασάτ. Ήταν η πρώτη δημόσια συνάντηση μεταξύ αξιωματούχων της Σαουδικής Αραβίας και των Χούθι από τότε που ξέσπασε πόλεμος μεταξύ των δύο το 2015. 

Ο αλ-Μασάτ επιβεβαίωσε ότι μια αντιπροσωπεία της ομάδας θα ταξιδέψει στη Σαουδική Αραβία με μεσολαβητές από το Ομάν, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Saba της ομάδας. “Η ειρήνη ήταν και εξακολουθεί να είναι η πρώτη μας επιλογή και όλοι πρέπει να εργαστούν για να την επιτύχουμε”, είπε ο αλ-Μασάτ. 

Γίνεται αντιληπτό ότι η Σαουδική Αραβία έχει συνειδητοποιήσει πως η παρατεταμένη στρατιωτική της εκστρατεία δεν θα επιφέρει την ήττα των ανταρτικών δυνάμεων στην Υεμένη. Αυτή η κατανόηση έρχεται καθώς η Σαουδική Αραβία και το Ιράν, που υποστηρίζει τους Χούθι, αποκατέστησαν διπλωματικούς δεσμούς, πράγμα που οδηγεί σε ένα κύμα προσέγγισης σε όλη την περιοχή. Αν και η Σαουδική Αραβία και οι Χούθι δεν κατέληξαν σε μόνιμη κατάπαυση του πυρός στις συνομιλίες του Απριλίου, μια μεγάλη ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ των δύο πλευρών έλαβε χώρα αμέσως μετά τη συνάντηση, κάτι που δείχνει κάποια πρόοδο στις συνομιλίες. 

Related posts

Η Αυστραλία αποκαθιστά τη χρηματοδότηση της UNRWA

admin

Εφικτή η εκεχειρία σε 24-48 ώρες αν το Ισραήλ δεχτεί τα αιτήματα της Χαμάς

admin

Τουλάχιστον 46 νεκροί στις πυρκαγιές στη Χιλή

admin

Accenture: Η μείωση του τεχνολογικού ελλείμματος “κρύβει” έως και $3 τρισ. επιπλέον έσοδα για τις ευρωπαϊκές εταιρείες

admin

Βρετανία: Η Βουλή ενέκρινε το νέο εμπορικό καθεστώς για τη Β. Ιρλανδία που αίρει μετά από δύο χρόνια το πολιτικό αδιέξοδο

admin

Επίτροπος Γεωργίας ΕΕ: Μπορούμε να εξάγουμε όλα τα ουκρανικά αγροτικά προϊόντα μέσω των “διαδρόμων αλληλεγγύης”

admin

Η Ρωσία υποστηρίζει ότι έχει αποδείξεις που συνδέουν τους δράστες της επίθεσης της Μόσχας με “Ουκρανούς εθνικιστές”

admin

Γερμανία: Σε συμβιβασμό κατέληξε ο πρώην επικεφαλής της Audi για να αποφύγει τη φυλάκιση

admin

Με 50,7 δισ. δολάρια φεύγει ο Ερντογάν από το Άμπου Ντάμπι

admin