Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Τρεις φιλοουκρανικές ομάδες Ρώσων λένε ότι συνεχίζουν τις επιχειρήσεις τους στο Μπέλγκοροντ και το Κουρσκ

Τρεις υποστηριζόμενες από την Ουκρανία παραστρατιωτικές οργανώσεις, τα μέλη των οποίων φέρονται ότι είναι Ρώσοι που αντιτίθενται στο Κρεμλίνο, υποστήριξαν σήμερα ότι οι δυνάμεις τους συνεχίζουν τις διασυνοριακές επιθέσεις, μετά τις επιδρομές της τελευταίας εβδομάδας.

Οι ομάδες αυτές εισέβαλαν από τη βόρεια Ουκρανία στις περιοχές Κουρσκ και Μπέλγκοροντ της Ρωσίας και ισχυρίζονται ότι μπήκαν σε πολλά χωριά, στη ρωσική πλευρά των συνόρων.

“Η επιχείρηση, ακόμη και τώρα, συνεχίζεται. Θα μιλήσουμε για τις απώλειές μας αφού ολοκληρωθεί”, είπε ο Ντένις Καπούστιν, ο ηγέτης του δεξιού Ρωσικού Εθελοντικού Σώματος (RVC), σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, όταν ρωτήθηκε για τις απώλειες της μονάδας.

Το πρακτορείο Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει τους ισχυρισμούς του από ανεξάρτητη πηγή.

Ρώσοι αξιωματούχοι έκαναν μια αόριστη αναφορά σε “Ουκρανούς τρομοκράτες” όταν σχολίαζαν τις πρόσφατες επιθέσεις του RVC. Προηγουμένως είχαν χαρακτηρίσει τις ομάδες αυτές “μαριονέτες” του ουκρανικού στρατού και της CIA.

Δυο από τις ομάδες είχαν κάνει παρόμοιες ενέργειες σε ρωσικές παραμεθόριες περιοχές τον Μάιο του 2023.

Οι δύο άλλες ομάδες που συμμετείχαν στη συνέντεξη Τύπου στο Κίεβο είναι η λεγεώνα Ελευθερία για τη Ρωσία και το Τάγμα Σιβηρίας που λέει ότι αποτελείται από ομάδες αυτοχθόνων εντός της Ρωσίας. Οι ομάδες αυτές ισχυρίζονται ότι στηρίζονται όσον αφορά τις πληροφορίες και την υλικοτεχνική υποδομή τους από τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας αλλά διαβεβαιώνουν ότι δρουν ανεξάρτητα από αυτές όταν πολεμούν στο ρωσικό έδαφος.

Ο Καπούστιν είπε ότι η Ουκρανία τους παρέχει πυρομαχικά και αναλαμβάνει την απομάκρυνση των τραυματισμένων μαχητών. Όταν όμως ρωτήθηκε για την προέλευση των όπλων της ομάδας του, είπε χαμογελώντας ότι μπορεί κανείς να αγοράσει άρματα μάχης και συστήματα εκτόξευσης πυραύλων από ένα κατάστημα που διαθέτει στρατιωτικά είδη σε πλεόνασμα. Η απάντηση αυτή παραπέμπει σε παρόμοια σχόλια που είχε κάνει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν το 2014, όταν απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση για την ανάμιξη του ρωσικού στρατού στην κατάληψη της Κριμαίας.

Ο Αλεξέι Μπαρανόφσκι, ο εκπρόσωπος της λεγεώνας Ελευθερία της Ρωσίας, είπε ότι στις επιδρομές της εκτός της Ουκρανίας χρησιμοποιεί όπλα-τρόπαια που έχει πάρει από Ρώσους στρατιώτες.

Ο Καπούστιν είπε ότι η μονάδα του συνέλαβε συνολικά 37 αιχμάλωτους πολέμου στην τελευταία επιχείρησή της αλλά δεν συζητιέται η ανταλλαγή τους. Υποστήριξε μάλιστα ότι ορισμένοι από τους αιχμαλώτους εξέφρασαν την προθυμία να ενταχθούν στην ομάδα του.

Το ακροδεξιό παρελθόν του Καπούστιν έχει τραβήξει την προσοχή των μέσων ενημέρωσης στο παρελθόν. Η Anti-Defamation League, μια αμερικανική οργάνωση παρακολούθησης των εξτρεμιστικών ομάδων, λέει ότι ο Καπούστιν είναι νεοναζί αλλά ο ίδιος το αρνείται και επιμένει ότι έχει συντηρητικές και “παραδοσιακές” απόψεις. Είπε ότι στη μονάδα του έχουν ήδη στρατολογηθεί μαχητές μεταξύ Ρώσων αιχμαλώτων πολέμου και ότι μεταξύ αυτών είναι και κάποια πρώην μέλη της μισθοφορικής οργάνωσης Βάγκνερ.

Related posts

Ουκρανικό δικαστήριο καταδίκασε πρώην αστυνομικούς για τον θάνατο διαδηλωτών στο Μαϊντάν το 2014

admin

Μεσανατολικό: Συγγενείς θυμάτων της επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ συναντήθηκαν με τον εισαγγελέα του ΔΠΔ

admin

Κλιματική αλλαγή: Η Ασία ήταν η περιοχή του κόσμου που επηρεάστηκε περισσότερο το 2023 από τις φυσικές καταστροφές

admin

Η Ρωσία ζητεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να ψηφίσει για ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

admin

Σουδάν: Σε πάνω από 800.000 ενδέχεται να φτάσει ο αριθμός των ανθρώπων που θα φύγουν από την χώρα

admin

Ζ. Μπορέλ: Καλή ευκαιρία για τον Λαβρόφ να ακούσει γιατί η Ρωσία είναι απομονωμένη

admin

Ισραήλ: Εξουδετερώθηκαν πολλοί μαχητές της Χαμάς χτες στη Γάζα

admin

Πρωθυπουργός Εσθονίας: Οι ζημιές σε αγωγό αερίου στη Βαλτική και σε δύο καλώδια τηλεπικοινωνιών συνδέονται

admin

Η Βουλγαρία “συνεργάζεται αποφασιστικά” με την Αυστρία για ένταξή της στον χώρο Σένγκεν

admin