Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Σενάριο επιβολής κυρώσεων από ΗΠΑ σε εξτρεμιστές του IDF, αιματοχυσίας συνέχεια σε Γάζα, Δυτική Όχθη

Συνεχίζονται τα αεροπορικά πλήγματα του Ισραήλ και οι συγκρούσεις στη Γάζα, παρά την αποχώρηση του μεγαλύτερου μέρους του ισραηλινού στρατού από τις νότιες περιοχές αλλά και οι επιδρομές των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας στη Δυτική Όχθη.   

Την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ ετοιμάζουν για πρώτη φορά κυρώσεις σε μονάδες του ισραηλινού στρατού με αμφιλεγόμενη δράση προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση της κυβέρνησης Νετανιάχου ενώ συνεχίζονται οι αντιδράσεις των Ισραηλινών πολιτών που βγήκαν ξανά το βράδυ του Σαββάτου στους δρόμους των μεγάλων πόλεων για να διαδηλώσουν, ζητώντας να γυρίσουν πίσω οι όμηροι και να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές.


 

Κυρώσεις σε εξτρεμιστές του ισραηλινού στρατού επιβάλλουν οι ΗΠΑ

Ο αμερικανικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios, επικαλούμενος τρεις καλά πληροφορημένες πηγές, ανέφερε σε δημοσίευμά του ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν αναμένεται εντός των προσεχών ημερών να ανακοινώσει την επιβολή κυρώσεων σε βάρος του τάγματος “Netzah Yehuda” των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF) για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ επιβάλουν κυρώσεις σε βάρος μονάδας του ισραηλινού στρατού, με το δημοσίευμα να προκαλεί την οργισμένη αντίδραση της κυβέρνησης του Ισραήλ.

“Δεν πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις σε βάρος (μονάδας) των IDF”, υπογράμμισε ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter), συμπληρώνοντας ότι η κυβέρνησή του θα αντιταχθεί σε τέτοια μέτρα με κάθε μέσο που έχει στη διάθεσή της. “Σε μια περίοδο που οι στρατιώτες μας πολεμούν τα τέρατα της τρομοκρατίας, η πρόθεση επιβολής κυρώσεων σε μια μονάδα των IDF είναι το άκρον άωτον του παραλογισμού και ένας ηθικός ξεπεσμός”, υποστήριξε ο Νετανιάχου στην ίδια ανάρτηση στο Χ.

Από την πλευρά του ο Μπένι Γκαντς, μέλος του ισραηλινού πολεμικού συμβουλίου, υποστήριξε ότι ενδεχόμενη επιβολή κυρώσεων σε βάρος μονάδας των IDF θα δημιουργήσει επικίνδυνο προηγούμενο και θα στείλει λάθος μήνυμα “στους κοινούς εχθρούς μας” εν καιρώ πολέμου.

Οι κυρώσεις θα απαγορεύουν σε μέλη του τάγματος “Netzah Yehuda”, που αποτελείται από υπερορθόδοξους εβραίους, να λαμβάνουν στρατιωτική υποστήριξη ή εκπαίδευση από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Axios.

Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι η απόφαση του Μπλίνκεν βασίστηκε σε περιστατικά που αναφέρθηκαν στη Δυτική Όχθη πριν από την επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τους Times of Israel, το τάγμα “Netzah Yehuda” έγινε συνώνυμο του ακροδεξιού εξτρεμισμού και της βίας κατά των Παλαιστινίων. Ο ισραηλινός στρατός απέσυρε τη συγκεκριμένη μονάδα από τη Δυτική Όχθη τον Δεκέμβριο του 2022.

Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Τελ Αβίβ και άλλες πόλεις

Χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν χθες Σάββατο στους δρόμους αρκετών πόλεων του Ισραήλ, ζητώντας την επίτευξη συμφωνίας για την απελευθέρωση όλων των ομήρων που κρατά η Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Στο Τελ Αβίβ, διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως “εκείνος που τους εγκατέλειψε, πρέπει να τους φέρει πίσω”, αναφερόμενοι στον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, στον οποίο πολλοί Ισραηλινοί επιρρίπτουν την ευθύνη για την άνευ προηγουμένου επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, προκαλώντας τον θάνατο περίπου 1.200 ανθρώπων.

Πλήθος κόσμου διαδήλωσε επίσης στη Χάιφα, στην Μπερ Σέβα και έξω από την έπαυλη του Νετανιάχου στην Καισάρεια.

Συγγενείς των απαχθέντων κατηγορούν την κυβέρνηση Νετανιάχου ότι δεν κάνει αρκετά για την επίτευξη συμφωνίας το συντομότερο δυνατόν.

Κατά τη διάρκεια ολιγοήμερης εκεχειρίας τον Νοέμβριο, απελευθερώθηκαν 105 όμηροι σε αντάλλαγμα για 240 Παλαιστίνιους που κρατούνταν σε ισραηλινές φυλακές. Έκτοτε, όμως, δεν έχουν προκύψει αχτίδες ελπίδας για τις οικογένειες των υπολοίπων ομήρων, οι οποίες αγωνιούν για την τύχη των αγαπημένων τους προσώπων.

Μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες, οι ισραηλινές αρχές εκτιμούσαν ότι περίπου 100 απαχθέντες είναι ζωντανοί και κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας. Εκφράζονται πλέον φόβοι ότι ορισμένοι εξ αυτών μπορεί να έχουν πεθάνει.

Ισραηλινή επιδρομή στη Δυτική Όχθη, τουλάχιστον 14 Παλαιστίνιοι νεκροί  

Ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν 14 Παλαιστινίους κατά τη διάρκεια επιδρομής στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη χθες, ενώ ένας οδηγός ασθενοφόρου σκοτώθηκε ενώ βρισκόταν καθ’ οδόν για να απομακρύνει τραυματίες από ξεχωριστή επίθεση από βίαιους Εβραίους εποίκους, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές αρχές.

Η εκτεταμένη επιδρομή των ισραηλινών δυνάμεων ξεκίνησε τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής στην περιοχή Νουρ Σαμς, κοντά στην παλαιστινιακή πόλη Τούλκαρεμ με την ανταλλαγή πυρών να συνεχίζεται μέχρι και το Σάββατο. Οι Ταξιαρχίες Τούλκαρεμ, που περιλαμβάνουν στις τάξεις τους δυνάμεις από πολλές παλαιστινιακές παρατάξεις, ανέφεραν πως οι μαχητές τους αντάλλαξαν πυρά με τις ισραηλινές δυνάμεις χθες.

Η Δυτική Όχθη βρίσκεται στο επίκεντρο της ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης από τότε που καταλήφθηκε από το Ισραήλ στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή το 1967.

Χθες, οι παλαιστινιακές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν ότι τουλάχιστον 14 Παλαιστίνιοι, δύο εκ των οποίων ταυτοποιήθηκαν από παλαιστινιακές πηγές και αξιωματούχους ως ένας ένοπλος και ένα 16χρονο αγόρι, σκοτώθηκαν κατά την επιδρομή, με τον απολογισμό να είναι από τους βαρύτερους στη Δυτική Όχθη εδώ και μήνες. Ένας ακόμα άνδρας σκοτώθηκε προχθές, Παρασκευή.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι αρκετοί μαχητές σκοτώθηκαν ή συνελήφθησαν κατά την επιδρομή και ότι τουλάχιστον τέσσερις στρατιώτες τραυματίστηκαν κατά την ανταλλαγή πυρών.

Σε ξεχωριστό περιστατικό, το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι ένας 50χρονος οδηγός του ασθενοφόρου σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά κοντά στο χωριό Αλ-Σαουίγια, νότια της πόλης Ναμπλούς, καθώς οδηγούσε το ασθενοφόρο για να μεταφέρει τραυματίες από την επίθεση στο χωριό. Δεν έγινε άμεσα σαφές αν πυροβολήθηκε από εποίκους. Δεν υπήρξε κανένα άμεσο σχόλιο από ισραηλινό στρατό.

Συνεχίζονται τα αεροπορικά πλήγματα στη Γάζα, ξεπέρασαν τους 34.000 οι νεκροί

Στη Γάζα, όπου οι συγκρούσεις συνεχίζονται παρά την αποχώρηση του μεγαλύτερου μέρους των δυνάμεων μάχης του Ισραήλ νωρίτερα αυτό τον μήνα από τις νότιες περιοχές, ο αριθμός των νεκρών ξεπέρασε τις 34.000, όπως ανακοίνωσαν οι παλαιστινιακές αρχές χθες.

Οι ισραηλινές δυνάμεις έπληξαν χθες τη νότια πόλη της Ράφα, όπου έχουν βρει καταφύγιο πάνω από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι, καθώς και την Αλ-Νουσεϊράτ στην κεντρική Γάζα, όπου καταστράφηκαν τουλάχιστον πέντε σπίτια, και την περιοχή της Αλ-Τζαμπάλια στον βορρά, σύμφωνα με υγειονομικούς αξιωματούχους και μέσα ενημέρωσης της Χαμάς.

Στη Ράφα, επλήγη ένα σπίτι με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο πατέρας, η κόρη και η έγκυος μητέρα, σύμφωνα με τη Χαμάς και παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης. Γιατροί στο νοσοκομείο του Κουβέιτ στη Ράφα κατάφεραν να σώσουν το μωρό, σύμφωνα με υγειονομικούς, με το νεογέννητο να είναι πλέον το μοναδικό μέλος της οικογένειας που επέζησε. Πέντε ακόμα Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε ξεχωριστή ισραηλινή αεροπορική επίθεση στην πόλη πριν από τα μεσάνυχτα, δήλωσαν υγειονομικοί αξιωματούχοι.

Related posts

Το κόμμα της Μαρίν Λεπέν “Εθνική Συσπείρωση” προηγείται σε δημοσκόπηση ενόψει ευρωεκλογών

admin

Οι Ουκρανοί ετοιμάζονται για έναν πόλεμο που θα διαρκέσει πολύ – Θα ακολουθήσει μέχρι τέλους η Δύση;

admin

COP28: Ξεκίνησε επίσημα στο Ντουμπάι η διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα

admin

Ισλαμικός Τζιχάντ: Κρατάμε ομήρους άνω των 30 Ισραηλινών

admin

Carrefour: Επεκτείνεται στην αγορά της Βουλγαρίας

admin

Γερμανία: Κορυφώνονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις με το συλλαλητήριο στο Βερολίνο – Αμετακίνητη η κυβέρνηση

admin

Ισραήλ: Διαδηλώσεις μετά την έγκριση τροπολογίας για τη δικαστική μεταρρύθμιση από την Κνεσέτ

admin

Συμφωνία Άγκυρας – Κιέβου: Τουρκικές κατασκευαστικές θα συμμετέχουν στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας

admin

Οι ΗΠΑ επέστρεψαν και επισήμως στην Unesco

admin