Image default
ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΝΕΑ

Τράπεζες: «Φρένο» SSM στις υπερβολικές προσδοκίες για μέρισμα

«Φρένο» σε τυχόν μαξιμαλιστικά αιτήματα και υπερβολικές προσδοκίες, αναφορικά με τη μερισματική πολιτική της τριετίας 2024-26, συνιστούν, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, οι ως τώρα επισημάνσεις του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού ( SSM) προς τις διοικήσεις εγχώριων συστημικών τραπεζών.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου γύρου επαφών με Εθνική Τράπεζα και Eurobank, που έχει στην Αθήνα κλιμάκιο του SSM, επισημάνθηκαν θέματα ποιότητας κεφαλαιακής βάσης, όπως η υψηλή συμμετοχή των οριστικών και εκκαθαρισμένων αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων (Deferred Tax Credits- DTCs) στα κεφάλαια, αλλά και το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων περιουσιακών στοιχείων (Non Performing Assets).

Τα Non Performing Assets αποτελούν διευρυμένη «δεξαμενή» καθώς περιλαμβάνουν, πέραν των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (Non Performing Exposures- NPEs), σκέλος στο οποίο οι επιδόσεις των τραπεζών οδεύουν βάσει της εποπτικής καθοδήγησης (3% NPE ratio στο τέλος της φετινής χρονιάς) και άλλα περιουσιακά στοιχεία, τα οποία δεν εξυπηρετούνται, όπως τα δάνεια με κρατική εγγύηση, που δόθηκαν στο παρελθόν (προ κρίσης χρέους) σε Ρομά, παλιννοστούντες, πληγέντες από φυσικές καταστροφές κ.ά.

Όπως έχει αποκαλύψει το -.gr, o SSM έχει ενημερώσει Ελληνική Δημοκρατία και τράπεζες για την πρόθεσή του να αφαιρεί αυτόματα από την 31η Δεκεμβρίου 2024 από τα εποπτικά κεφάλαια των εγχώριων συστημικών τραπεζών, τις προβλέψεις, που αναλογούν σε δάνεια με εγγύηση Δημοσίου, τα οποία τελούν σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών και το Δημόσιο δεν έχει αποπληρώσει τις απορρέουσες από την εγγύηση οφειλές του.

Πίεση στο Δημόσιο να εξοφλήσει

Το μήνυμα του επόπτη είναι απλό «θα αφαιρώ αυτόματα από τον υπολογισμό των εποπτικών κεφαλαίων ελληνικών τραπεζών, τη «ζημιά» από δάνεια με εγγύηση Δημοσίου που είναι σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών και δεν έχει τακτοποιηθεί από την Ελληνική Δημοκρατία» και αποτελεί πίεση προς την κυβέρνηση να τακτοποιήσει το θέμα καθώς οι απλήρωτες εγγυήσεις, που έχουν καταπέσει, προσέγγιζαν, το περασμένο Φθινόπωρο, το 1 δισ. ευρώ.

Εξ αυτών τα 753 εκατ. ευρώ αναλογούσαν στις 30/9 στην ΕΤΕ. Το Δημόσιο επιτάχυνε το ρυθμό πληρωμών, μετά τον ειδικό έλεγχο και την προειδοποίηση SSM. Χαρακτηριστικό είναι ότι βάσει στοιχείων του ενημερωτικού της ΕΤΕ, η τράπεζα εισέπραξε καθ’ όλη τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου 55 εκατ. ευρώ και μόνο τον Οκτώβριο 62 εκατ. ευρώ. Υψηλή ήταν και η καταβολή Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με την αγορά, ο SSM προσμετρώντας την ικανοποιητική βελτίωση κερδοφορίας, κεφαλαίων των τραπεζών καθώς και τα ευχερή, συγκριτικά, δημοσιονομικά περιθώρια πιέζει για άμεση επίλυση χρόνιων ζητημάτων, όπως αυτό των απλήρωτων κρατικών εγγυήσεων.

Δεν θα πέσει το P2R όσο μένει υψηλά το DTC

Αναφορικά με το θέμα του DTC τα τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι ο SSM θα διατηρήσει στα επίπεδα του 2,5% την ελάχιστη κεφαλαιακή απαίτηση του Πυλώνα ΙΙ (Pillar 2 Requirement-P2R), όσο παραμένει υψηλή η βαρύτητα του DTC στο μείγμα των εποπτικών κεφαλαίων. Υπάρχει σε κυοφορία μια νέα πρόταση οριστικής αντιμετώπισης του ζητήματος των οριστικών και εκκαθαρισμένων αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων (Deferred Tax Credits- DTCs), που δεν είναι ακόμη έτοιμη, ως προς τις τεχνικές προδιαγραφές της.

Δεν προκύπτουν προσκόμματα για το φετινό μέρισμα

Υπό τα παραπάνω στοιχεία, τα τραπεζικά στελέχη εκλαμβάνουν τις επισημάνσεις του επόπτη ως διάθεση μετριασμού τυχόν μαξιμαλιστικών αιτημάτων κλιμάκωσης του payout (μέρισμα συν οποιαδήποτε επαναγορά μετοχών) κατά τη διετία 2025-26. Για τη φετινή πολιτική ανταμοιβών, με διανομή μερισμάτων της τάξης του 10% με 25% των καθαρών κερδών, δεν προκύπτουν προσκόμματα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ίδιων πηγών.

Ερωτηματικό παραμένει το αν ο SSM επιτρέψει στην Εθνική Τράπεζα να προχωρήσει σε επαναγορά ως του 8% των μετοχών της, εξέλιξη που εν μέρει έχει προεξοφλήσει η αγορά, μαζί με διανομή μερίσματος από τα κέρδη του 2023 ή περιορίσει το payout ratio.

Οδηγός το guidance Τράπεζας Κύπρου

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, ο επόπτης επιδιώκει πιο συντηρητικές καθοδηγήσεις ως προς την ανταμοιβή μετόχων. Χθες, η διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου, μετά την ανακοίνωση εντυπωσιακών αποτελεσμάτων χρήσης 2023 (RoTE 24,8%, οργανική δημιουργία κεφαλαίων 480 μ.β) καθοδήγησε τους επενδυτές για συντηρητικά σταδιακή αύξηση του ποσοστού διανομής κερδών (payout ratio) μεταξύ 30% με 50%.

Related posts

Attica Bank: Στην Ellington το 69% των μετοχών της Thea Artemis

admin

Στις 26 Ιουνίου η Γενική Συνέλευση της Τράπεζας Πειραιώς

admin

ΤτΕ: Αυξήθηκε η ζήτηση για στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια

admin

Νέες τιμές-στόχοι για τις τράπεζες από τη Euroxx

admin

Μειώνει τα επιτόκια καταθέσεων και δανείων επαγγελματικής στέγης η Eurobank

admin

Βρετανία: Ρίχνει τα επιτόκια στεγαστικών η HSBC

admin

Κέρδη καλύτερα από τις προσδοκίες για τη Morgan Stanley το Q4

admin

Ολοκληρωμένες λύσεις για επιχειρήσεις της Τέχνης και του Πολιτισμού από την Πειραιώς

admin

Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ δεν θα επιτρέψει στον υψηλό πληθωρισμό να διαρκέσει

admin