Image default
ALPHA BANK

Τράπεζες: Ράλι έως 23% στη μετα-ΤΧΣ εποχή

Με το ΤΧΣ να βρίσκεται σε πυρετώδεις διεργασίες για την αποεπένδυση στην Πειραιώς, μέσω της διάθεσης ενός ποσοστού έως 27%, μια ματιά στις μετοχές των Eurobank, Alpha Bank και Εθνικής είναι απολύτως ενδεικτική της επιτυχίας του όλου εγχειρήματος, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2024.

Οι τρεις συστημικές τράπεζες, από την ημέρα εξόδου του δημοσίου έως και σήμερα, καταγράφουν ένα σωρευτικό ράλι έως και 23% στο χρηματιστηριακό ταμπλό, βελτιώνοντας αισθητά τις αποτιμήσεις τους. Κάτι το οποίο επισημαίνεται κι από τους περισσότερους διεθνείς αναλυτές, οι οποίοι έχουν ήδη σπεύσει να αναθεωρήσουν τις τιμές – στόχους για το επόμενο 12μηνο.

Η Eurobank ήταν η πρώτη που επέστρεψε πλήρως σε ιδιωτικά χέρια, με τη διοίκηση να επαναγοράζει το 1,4% του ΤΧΣ έναντι 1,8 ευρώ/μετοχή (σύνολο 93,7 εκατ. ευρώ). Η διαδικασία ολοκληρώθηκε στις 6 Οκτωβρίου, με τη μετοχή εκείνη την ημέρα να κλείνει στο 1,4 ευρώ. Σήμερα, βρίσκεται στο 1,74 ευρώ, δηλαδή ένα επίπεδο υψηλότερο κατά 23%, παρά το γεγονός ότι παραμένει ελαφρώς κάτω του τιμήματος του 1,8 ευρώ (-3%).

Από την πλευρά της, η Alpha Bank διέθεσε το 9% των μετοχών του ΤΧΣ, με την αγοράστρια UniCredit να καταβάλλει τίμημα 1,39 ευρώ/μετοχή (σύνολο 393 εκατ. ευρώ). Το deal έκλεισε στις 10 Νοεμβρίου, όταν η μετοχή της τράπεζας βρισκόταν στο 1,395 ευρώ. Δύο μήνες αργότερα, ο τίτλος της εισηγμένης ξεπερνά το 1,55 ευρώ, προσφέροντας μια απόδοση της τάξης του 12%.

Η Εθνική Τράπεζα αποτέλεσε την τελευταία (χρονικά) «δουλειά» του ΤΧΣ, το οποίο στις 16 Νοεμβρίου διέθεσε το 22% του μετοχικού κεφαλαίου έναντι 5,3 ευρώ/μετοχή (σύνολο 1,067 δισ. ευρώ). Εκείνη την ημέρα η μετοχή της τράπεζας ανερχόταν στα 5,78 ευρώ. Σήμερα είναι σε επίπεδα υψηλότερα κατά 20%, τερματίζοντας στη συνεδρίαση της Παρασκευής στα 6,9 ευρώ. Σε σύγκριση δε, με την τιμή πώλησης προκύπτει μια απόδοση 30%.

Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την περαιτέρω βελτίωση της κερδοφορίας, την προοπτική επιστροφής στη μερισματική πολιτική (για πρώτη φορά έπειτα από 16 χρόνια), αλλά και το ελκυστικό P/E (μονοψήφια επίπεδα), πιστοποιούν το ευοίωνο μέλλον για το σύνολο του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, το οποίο δείχνει έτοιμο να αφήσει οριστικά στο παρελθόν τις «μαύρες» ημέρες της πολυετούς κρίσης.

Υπενθυμίζεται ότι τα τελευταία βήματα της διαδικασίας αποεπένδυσης του ΤΧΣ αφορούν αφενός τη διάθεση του 27% της Πειραιώς, αφετέρου την πώληση του εναπομείναντος 18% στην Εθνική. Δύο εκκρεμότητες, οι οποίες -εκτός απροόπτου- θα κλείσουν εντός του α’ εξαμήνου.

Related posts

Η Alpha Bank στηρίζει το ΕΣΥ για την αντιμετώπιση της Covid-19

admin

Alpha Bank και Dimand-Premia υπογράφουν για το Skyline

ad

Alpha: Αναβαθμίζει τη σύσταση σε outperform η NBG Securities

admin

Alpha: Με 40 εκατ. συμμετείχε στο καλυμμένο ομόλογο η EBRD

admin

Alpha Bank: Η χώρα χρειάζεται επιπλέον επενδύσεις 20 δισ. ετησίως

admin

Alpha Bank: Ομόλογα €4,16 δισ. μπαίνουν στην άκρη για είσπραξη τόκων

admin

Alpha Bank: Εθελουσία και μείωση των NPEs μειώνουν τα κόστη

admin

ΤτΕ: Οι βασικοί διαπραγματευτές στην αγορά ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου το 2023

ad

Alpha Bank: Ο Johannes Umbgrove νέος εκπρόσωπος του ΤΧΣ στο ΔΣ

admin